ACATIST LA ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI DE LA SFÂNTA MĂNĂSTIRE LAINICI

(1 Octombrie)

ICOANA MAICII DOMNULUI, FĂCĂTOARE DE MINUNI, “GRABNIC ASCULTĂTOARE” DE LA SFÂNTA MÂNĂSTIRE LAINICI

(în special pentru cei bolnavi şi pentru cei ce nu au şi-şi doresc copii)

Pe data de 23 Iulie 2006, Icoana Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare de la Mânăstirea Dohiaru din Sfântul Munte Athos a fost adusă la Mânăstirea Lainici.

Curtea Sfintei Mânăstiri era plină de credincioşi care aveau în mâini lumânări aprinse şi flori.

S-a făcut procesiune înconjurând cu Icoana cele două Biserici ale Mânăstirii cu obştea Mânăstirii şi cu toţi credincioşii care au fost privilegiaţi să audă această veste minunată a venirii Icoanei.

În urma intervenţiilor făcute de Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Stareţul Mânăstirii Lainici, în toamna anului 2005, la Părintele Stareţ al Mânăstirii Dohiariu din Sfântul Munte Athos, Arhimandritul Grigore, s-a hotărât să se confecţioneze o copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare (Gorgoipikoos) la Mânăstirea Dohiariu.

A fost pictată acolo în timpul postului Paştilor, în post şi rugăciune, iar cămaşa de argint aurit a fost făcută în Atena.

După aceea, Icoana gata făcută a stat 40 de zile în Paraclis, lângă Icoana originală, ca o transmitere şi încărcare reciprocă de har, de la una la alta.

Această copie este a cincea din lume, făcută la începutul secolului al XXI-lea şi singura din România.

Trei copii au fost făcute în Grecia, una în Georgia, în anul 2005 şi aceasta de la Lainici, în anul 2006.

Este o floare din Grădina Maicii Domnului, Sfântul Munte Athos, adusă şi transplantată în Sfânta Mânăstire Lainici din România pentru a înfrumuseţa şi acest colţ de lume şi a transmite mireasma cea de viaţă făcătoare tuturor celor ce vor să se închine ei. 

Minuni săvârşite de către Sfânta Icoană

Cazul unui bolnav grav

Povesteşte Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Stareţul Mânăstirii Lainici :

În urmă cu câţiva ani am întâlnit următorul caz :

O persoană cunoscută a mers la spital la Bucureşti pentru a se trata de o boală şi medicul i-a depistat în schimb cancer cu metastază la ficat dându-i 2-3 săptămâni de viaţă.

Primind această veste, respectivul în două zile a căzut la pat.

Am fost anunţat şi după 4 zile am venit acasă, găsindu-l imobilizat la pat, dispărându-i orice vlagă şi cu moralul la pământ.

Atunci am luat următoarele măsuri :

I-am chemat întreaga familie, adică soţia şi copii, explicându-le că situaţia bolnavului poate fi refăcută numai dacă se vor angaja cu toţii foarte serios să-l ajute, din toată inima, cu toată credinţa şi nădejdea în Dumnezeu.

I-am asigurat că de credinţa lor va depinde sănătatea bolnavului.

Atunci când un om este bolnav la pat, el nu mai poate face nimic, decât numai să se roage, însă şi aceasta o poate face numai dacă s-a mai rugat în viaţa lui, dacă ştie să se roage şi dacă nu a căzut în deznădejde.

De aceea, el trebuie ajutat de cei din jurul lui, de rudele apropiate, prieteni, vecini, Biserica.

După trei zile de post (i s-a gătit mâncare de post), i-am trimis un peot şi s-a spovedit cu spovedanie generală din copilărie şi s-a împărtăşit.

Le-am spus soţiei si copiilor lui că trebuie :

să ţină post din acel moment timp de 40 de zile şi după aceea să se spovedească şi să se împărtăşească şi   ei ;

– în acele 40 de zile să citească cu toţii Acatistul Maicii Domnului „Pantanasa” (vindecătoare de cancer) şi, de asemenea, Acatistul şi Paraclisul Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Acultătoare ;

– înaintea acatistelor, în timpul sau la sfârşitul citirii lor să facă cu toţii metanii mari şi să zică fiecare „PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, vindecă şi tămăduieşte pe tatăl (soţul) meu (numele : …) !” sau „Maica lui Dumnezeu vindecă şi tămăduieşte de toată boala şi toată suferinţa pe tatăl (soţul) meu (numele : …) !” Metaniile să le facă fiecare singur într-un loc separat şi să o implore din toată inima pe Maica Domnului;

– de asemenea, în timpul terapiei duhovniceşti de 40 de zile, să i se facă personal acasă cel puţin şapte Sfinte Masluri, cu 3, 5 sau 7 preoţi ;

– să se ungă în fiecare dimineaţă părţile bolnave cu ulei amestecat de la mai multe Sfinte Masluri ;

– să se ia în fiecare dimineaţă agheasmă (apă sfinţită), pe nemâncate ;

– la începutul acelor 40 de zile închinate însănătoşirii persoanei respective să încerce să depună pomelnice la cel puţin 7 Mânăstiri unde se face zilic Sfânta Liturghie şi Sfântul Maslu ;

– să se intereseze la Mânăstiri sau Biserici unde se face Sfântul Maslu şi pe perioada celor 40 de zile să dea pomelnice cu numele bolnavului respectiv pentru a fi pomenit la Sfântul Maslu în lipsa lui ;

– să facă în timpul celor 40 de zile sfeştanie în casă cu 2-3 preoţi, să roage preoţii să le citească dezlegarea cea mare şi toate celelalte dezlegări şi rugăciuni de boală. Ideal ar fi ca la aceste dezlegări şi la sfeştanie să participe toată familia : soţ, soţie, copii şi bunici etc. ;

– ceilalţi membri ai familiei să meargă la sfintele moaşte din apropiere şi la icoane făcătoare de minuni pentru a cere ajutorul în marele necaz pe care-l au, să facă metanii şi să atingă hainele bolnavului de ele.

Ideea esenţială a acestor eforturi este că trebuie să fie angajate cât mai multe forţe pentru îndeplinirea acestor rugăminţi.

Una este să se roage o persoană şi alta este când se roagă mai multe, ca mai-sus.

I s-a făcut celui bolnav Sfântul Maslu de 4-5 ori cu câte 5 sau 7 preoţi acasă şi, deja, după al treilea Maslu a început să se ridice din pat să meargă prin casă.

Iar la terminarea celor 7 Sfinte Masluri deja a început să meargă la birou.

Le-am zis : au trecut 40 de zile, s-au împlinit toate recomandările, rezultatul a fost cel dorit. Însă nu trebuie să ne oprim aici. Facem o pauză de 2-3 săptămâni şi iarăşi trebuie să începem această terapie duhovnicească intensivă, adică toată familia să se nevoiască din nou. Le-am zis că este cancer. A venit acasă pe jumătate mort şi după aceste eforturi şi-a revenit foarte mult. Trebuie să continuăm. Au mai făcut câte ceva şi, în cele din urmă, aproape au renunţat. M-a durut foarte mult. Acesta este omul. Puţini sunt cei care insistă până la capăt. Am prevăzut acest lucru şi m-a afectat foarte mult, deoarece ţineam cu adevărat la acea persoană, începuse să-mi fie dragă în urmă cu vreo 2 ani de zile. Mi-am dat seama că cel mai greu lucru este să te rogi pentru aproapele tău. Bolnavul şi-a revenit foarte bine într-un an de zile. Era de nerecunoscut. Dar, din păcate nu am fost ascultat şi, după şase luni, nemaifăcând cele arătate mai-sus, s-a prăpădit.

Deşi avea cancer cu metastază la ficat şi ar fi trebuit să moară în câteva zile, datorită rugăciunilor serioase ale familiei, bolnavul a mai trăit un an şi jumătate. Dacă ascultau, putea să mai trăiască chiar până azi. M-a durut foarte mult plecarea din această lume a acestei persoane dragi care nu avea decât 57 de ani. Dar asta înseamnă delăsarea şi neascultarea. Am mai avut şi alte asemenea cazuri …

Dumnezeu îngăduie ca aceste necazuri mari să vină peste noi tot din Dragostea Sa faţă de noi. Puţini sunt cei ce au o evoluţie duhovnicească benevolă.

În general, Dumnezeu este Cel Care ne ajută să sporim duhovniceşte, trimiţându-ne diferite necazuri, ispite, boli.

Altfel, omul, în general, este delăsător.

Nu trebuie să cârtim, indiferent de boala pe care o avem sau necazul la care suntem supuşi.

Dacă înţelegem că toate sunt trimise şi îngăduite de El, dacă ne consolăm cu această idee şi chiar primim necazurile cu dragoste, atunci ele se vor transforma în bucurii.

Unii Sfinţi chiar se rugau lui Dumnezeu să le trimită boli şi suferinţe.

Când observau că nu mai au nici o boală, nici o suferinţă, se gândeau că Dumnezeu i-a părăsit, că nu îi mai cercetează şi se rugau să le trimită încercări de acest fel.”

Cazul celor doi tineri căsătoriţi care nu aveau copii

Maica Domnului ajută foarte mult pentru dobândirea de prunci.

Părintele Stareţ al Mânăstirii Dohiariu din Sfântul Munte Athos, unde este Icoana originală, ne spunea că aproape zilnic primesc telefoane din toată lumea să se roage pentru oameni să citească Acatistul şi Paraclisul la Icoană, pomenind pe cei în cauză, după care din nou primesc telefoane de mulţumire că li s-a îndeplinit rugămintea.

Chiar în ziua în care am fost să aducem Icoana, ne spunea că, în urmă cu un an de zile, au primit un telefon prin care au fost rugaţi să se roage pentru doi tineri căsătoriţi care nu aveau copii şi, în urma rugăciunilor, cei doi soţi au avut gemeni.

De asemenea, când am vizitat Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos, unde există piciorul Sfintei Ana, am văzut la Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana sute de fotografii cu chipurile copiilor care s-au născut în urma rugăciunilor la Icoana Sfintei Ana şi la Sfintele sale Moaşte.

Fotografiile erau aduse de către părinţii lor în semn de recunoştinţă pentru marea minune pe care o făcuse Sfânta Ana cu ei.

În urmă cu vreo zece ani, au venit la spovedanie, doi tineri căsătoriţi, cu nouă ani în urmă, dezamăgiţi şi deznădăjduiţi că nu le-a dat Dumnezeu şi lor un prunc. Nu puteau avea prunci cu toate intervenţiile la diverşi medici.

După ce i-am spovedit, am văzut sinceritatea lor şi dorinţa fierbinte de a avea copii şi le-am recomandat să facă următoarele canoane :

– în postul care urmează, al Crăciunului, să se înfrâneze trupeşte şi să mănânce de post ;

– înainte cu vreo două săptămâni de a intra în post, să trimită pomelnice la cel puţin 7 Mânăstiri importante, unde se face Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie zilnic şi Sfântul Maslu, cu rugămintea de a-i pomeni la toate slujbele, în special la proscomidie cu specificaţia „pentru naştere de prunci‟ ;  

– la începutul şi sfârşitul postului să se spovedească şi să se împărtăşească ;

– să facă sfeştanie în casă cel puţin o dată în acel post şi să fie prezenţi şi părinţii lor, dacă este posibil, să-l roage pe preot să le citească tuturor, în genunchi, dezlegarea cea mare de blesteme, jurăminte etc. ;

– să participe în cele 40 de zile la 3, 5 sau 7 Sfinte Masluri, personal ;

– să citească în fiecare zi, fiecare separat sau împreună Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana cu Paraclisul Maicii Domnului şi să facă metanii la Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana rugându-i să le ajute pentru a lua în pântece ;

– să-i roage şi pe părinţii lor să-i ajute cu rugăciuni către Dumnezeu, spovedindu-se şi ei şi ţinând post ;

– să meargă în acea perioadă la Biserică, participând la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fiecare Duminică şi în zilele de sărbătoare cu cruce roşie în calendar ;

– să facă mai multă milostenie pentru iertarea păcatelor lor, dăruind oamenilor săraci ce pot : bani, alimente, îmbrăcăminte etc. ;

– de asemenea, când trimit pomelnice pentru cei vii, să trimită şi pentru toţi morţii lor, până la al patrulea neam în linie directă : părinţi, bunici, străbunici etc. ; ca nu cumva pentru păcatele înaintaşilor să sufere ei ;

– să dea milostenie şi să aprindă lumânări şi pentru cei morţi ai lor ;

– să încerce în cele 40 de zile să nu se certe cu nimeni, să aibă multă răbdare cu toată lumea şi multă dragoste.

Sosind Postul Crăciunului, cei doi, cu multă conştiinciozitate, insistenţă fierbinte şi rugăciune, au făcut toate cele amintite mai sus.

A trecut postul, după sărbători au încetat.

I-am sfătuit să reia această nevoinţă şi în postul Sfintelor Paşti.

I-am rugat să nu se împuţineze sufleteşte şi să nădăjduiască mai departe, că şi Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au zămislit-o pe Maica Domnului la bătrâneţe, după multă şi multă rugăciune.

Le-am recomandat ca şi în Postul Sfinţilor Apostoli de 14 zile să facă acelaşi lucru, însă nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic.

Urma Postul Adormirii Maicii Domnului (1-15 August), pe care l-au ţinut, de asemenea, cu multă sfinţenie.

Le-am zis să nu cedeze, că şi noi suntem alături de ei şi să continuăm.

Aceste recomandări erau făcute, în special în posturi, deoarece atunci puterea Bisericii este foarte mare, căci toată lumea posteşte : atât credincioşii, cât şi preoţii, iar Harul lui Dumnezeu se revarsă din belşug asupra noastră.

Urma din nou Postul Crăciunului.

Au venit, s-au spovedit, s-au împărtăşit şi au urmat întru totul amintitele recomandări.

M-am bucurat foarte mult că aveau nădejde, erau veseli şi credeau în adâncul fiinţei lor că Maica Domnului nu-i va lăsa.

A trecut postul, au venit sărbătorile de iarnă şi pe la sfârşitul lui Ianuarie minunea s-a produs : au venit şi mi-au spus, cu lacrimi în ochi, că ea este însărcinată.

Bucurie mare atât pe pământ, cât şi în ceruri.

Cel mai important a fost că cei doi nu au cedat, ci au mers înainte cu speranţă şi cu multă osteneală.

De asemenea, efectul a fost cel dorit şi, pentru că alături de cei doi tineri, au înălţat rugăciuni fierbinţi şi Biserica, părinţii, rudele şi cunoştinţele.

În momentul de faţă, familia respectivă are trei copii.

Am avut şi cazuri nefericite în care soţii nu au mers până la capăt, nu au insistat din toată inima şi minunea nu s-a produs.

Nu toţi ştiu să se roage, nu toţi pot să se roage, nu toţi sunt insistenţi.

Pe măsura credinţei lor este şi rezultatul.

Credinţa este un mare dar de la Dumnezeu, pe care îl dă tuturor acelora care sunt sinceri, insistenţi, iubitori de oameni şi de Dumnezeu”.

ACATIST LA ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI DE LA SFÂNTA MĂNĂSTIRE LAINICI

Rugăciunile începătoare

De este preot, începe aşa :

Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul Bunătăţilor şi Dătătorule de Viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte Bunule sufletele noastre !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-De-Moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de 3 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin!

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi ! Doamne, curăţeşte păcatele noastre ! Stǎpâne, iartă fărădelegile noastre ! Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfânt Numele Tău !

Doamne miluieşte ! (de 3 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Tatǎl nostru, Carele eşti în Ceruri, Sfinţească-se Numele Tău ! Vie Împărăţia Ta ! Facă-se Voia Ta ! Precum în Cer aşa şi pe Pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri ! Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbǎveşte de cel viclean ! Amin !

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca un Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi !

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh !

Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit ; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un Milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău ; toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Uşa milostivirii deschide-o nouă, Binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru Tine, ci să ne izbăvim prin Tine de nevoi, că Tu eşti mântuirea neamului creştinesc.

Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului si al pământului, al tuturor celor văzute si nevăzute. Si întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii ; lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut iar nu făcut,

Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care, pentru noi oamenii si pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Fecioara Maria si S-a făcut om. Si S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, a pătimit si s-a îngropat. Si a înviat a treia zi, după Scripturi. Si S-a înălţat la ceruri si sade de-a dreapta Tatălui. Si iarăsi va să vină cu slavă să judece viii si morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârsit. Si întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl si cu Fiul este închinat si slăvit, Care a grăit prin prooroci. Întru una, sfântă, sobornicească si apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor. Astept învierea morţilor si viaţa veacului ce va să fie. Amin !

Doamne miluieste ! (de 12 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu ! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu ! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru ! (o închinăciune)

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare ; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult ; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. 

Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor care se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa Mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac Voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău Cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeule !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeule !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întruNumele Domnului ! (de 3 ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi, nevrednicii. Că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit dintru atâtea nevoi ? Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi ?

Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.

Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după Mare Mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte ; că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât Drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi Biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit ; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi ; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie ; Bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda pe mine de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele ; Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat ; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu : duhul umilit ; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot ; atunci vor pune pe altarul Tău jertfă.

Condacul 1

Cine poate povesti mulțimea minunilor Tale și care minte poate pătrunde adâncul tainelor Dumnezeiești ? Caută cu milostivire, PreaCurată, spre cei ce Te cinstesc pe Tine, aducând Domnului jertfa cântărilor de : Aliluia !

Icosul 1

Zid nebiruit de rugăciune a fost dăruită Mănăstirii Lainici Icoana Ta, prin care se potolesc pornirile patimilor noastre, necazurile se ușurează și cei bolnavi află liman de vindecare ; nu ne trece cu vederea nici pe noi, care măcar că suntem departe cu trupul, cu gândul ne plecăm înaintea Ta, aducându-Ți făclii de laude ca acestea :

Bucură-te, a monahilor comoară de rugăciune !

Bucură-te, a pustnicilor slăvită încununare !

Bucură-te, a ortodocșilor nebiruită apărătoare !

Bucură-te, a Îngerilor pricină de neîncetată uimire !

Bucură-te, a călătorilor ocrotitoare neîncetată !

Bucură-te, a Cuvioșilor slăvită biruință în lupta duhovnicească !

Bucură-te, a fecioarelor cu virtuți împodobitoare !

Bucură-te, a sărmanilor izvor de mângâiere !

Bucură-te, că asculți grabnic cererile celor smeriți !

Bucură-te, căci ne păzești cu mâna Ta cea tare de orice primejdie !

Bucură-te, cămară a tainelor mai presus de minte !

Bucură-te, oglinda iubitorilor de înțelepciune duhovnicească !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 2-lea

Voit-ai a îmbogăți pământul țării noastre cu a Ta Sfântă Icoană, ca să afle mare milă și cei ținuți în temnița necazurilor, slăvind pe Dătătorul a toată milostivirea în cântări de : Aliluia !

Icosul al 2-lea

Pe trapezarul Nil din Sfântul Munte Athos l-ai pedepsit cu orbirea, ca să învețe a fi cu evlavie către Tine și să nu mai afume Icoana Ta ; treci cu vederea, ca o milostivă și nepriceperea noastră, a celor ce nu ne rugăm îndeajuns Ție și solește-ne mare milă, ca să Te cinstim așa :

Bucură-te, că ai adus la pocăință pe trapezarul Nil !

Bucură-te, că ai solit lui mântuire la Fiul Tău !

Bucură-te, că și pentru noi Te rogi neîncetat !

Bucură-te, că ne înveți să fim cu băgare de seamă spre cele sfinte !

Bucură-te, acoperământ celor goi de nădejde !

Bucură-te, comoară a cereștilor daruri !

Bucură-te, izvor din care am luat Apa Vieții !

Bucură-te, că ești piatră a pocăinței celor greșiți !

Bucură-te, că Te înduri de cei umiliți !

Bucură-te, că ai primit pocăința trapezarului Nil !

Bucură-te, că ai vestit lui că ești grabnic ajutătoare !

Bucură-te, că și noi ne bucurăm de mijlocirea Ta !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 3-lea

Cu secera rugăciunilor Tale taie gândurile mele cele rele și aruncă semințele înțelepciunii, ca la vreme bună să culeg roadele pocăinței, cântând cu umilință : Aliluia !

Icosul al 3-lea

Nu am untdelemn de fapte bune și făclia rugăciunii mi s-a stins; dar vino degrabă Stăpână, și cu făclia darului Tău luminează-mi calea vieții, ca să ajung și la izvorul pocăinței, strigând :

Bucură-te, povățuitoarea cea blândă a celor greșiți !

Bucură-te, grabnică scăpare celor prigoniți !

Bucură-te, pod al cereștilor întâlniri !

Bucură-te, poarta înțelepciunii drepților !

Bucură-te, cununa cântărilor cerești !

Bucură-te, a monahilor tainică îndrumătoare !

Bucură-te, cunună de laudă celor smeriți cu inima !

Bucură-te, carte a rugăciunii celor umiliți !

Bucură-te, că risipești cursele diavolești !

Bucură-te, că încălzești inimile noastre de gheață !

Bucură-te, munte luminat de Soarele dreptății !

Bucură-te, cort al tainelor mai presus de minte !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 4-lea

Dragostea multora a slăbit, căci întru păcate grele ne-am împotmolit, dar caută degrabă spre noi, cei mult greșiți, și trimite-ne duhul pocăinței, al inimii milostive și iertătoare, duhul blândeții și oricărui fel de bunătate, ca să cântăm cu bucurie : Aliluia !

Icosul al 4-lea

Tot pământul îl cuprinzi cu legătura rugăciunii Tale și nimicești pe cei ce caută să ne arunce în adâncul pierzării ; deci, nu ne părăsi până în sfârșit, PreaCurată, ca să aducem și noi în cămara tainică a slavei Tale, cuvinte de laudă ca acestea :

Bucură-te, acoperământul celor nedreptățiți !

Bucură-te, bucuria călugărilor înțelepțiți cu Duhul !

Bucură-te, făclie nestinsă de rugăciune pentru lume !

Bucură-te, mijlocitoarea noastră la judecata lui Hristos !

Bucură-te, nădejdea mântuirii noastre !

Bucură-te, că nu ne părăsești pe noi, cei mult greșiți !

Bucură-te, că ne aduci la limanul Iertării Cuvântului !

Bucură-te, cunună a cântărilor îngerești !

Bucură-te, apărătoarea cea tare a celor slăbănogiți de păcat !

Bucură-te, turn neclintit întru apărarea celor credincioși !

Bucură-te, pământ din care a răsărit Floarea înțelepciunii !

Bucură-te, nădejdea celor iubitori de Adevăr !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 5-lea

Sfânta Mănăstire Lainici ca o corabie merge spre apusurile veacurilor, înaintând cu nădejde sub suflarea rugăciunii Tale ; iar noi, cei ce așteptăm a Ta mijlocire, cântăm Stăpânului tuturor : Aliluia !

Icosul al 5-lea

Inima mea cea neroditoare o arată îmbunătățită prin gândurile iubirii față de toți oamenii și dă-mi mie a culege din pământul inimii roade de cântări ca acestea :

Bucură-te, oglinda sufletelor smerite !

Bucură-te, mare a darurilor cerești !

Bucură-te,încununarea celor roditori duhovnicește !

Bucură-te, pacea sufletelor umilite !

Bucură-te, turn neclintit al nădejdii noastre de mântuire !

Bucură-te, a Mănăstirii Lainici comoară nerăpită !

Bucură-te, liniștea celor tulburați de valurile ispitelor !

Bucură-te, palatul cel de aur al Împăratului !

Bucură-te, odihna celor osteniți de necazuri cumplite !

Bucură-te, că ridici de la noi vălul păcatului !

Bucură-te, lumina și povățuitoarea orbilor !

Bucură-te, poartă către Împărăția cerurilor !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 6-lea

Îndură-Te de toți cei ce se află în grele boli și încercări și ridicând mâinile Tale la rugăciune fă să înceteze toată durerea de la cei ce strigă : Aliluia !

Icosul al 6-lea

Știindu-Te pe Tine grabnică ajutătoare în toate nevoile noastre, nu ne temem de furtuna prigonirilor, ci toată nădejdea noastră spre Tine o punem ca să ne dăruiești mare milă, PreaCurată, Ceea ce neîncetat ești lăudată în cântări de laudă ca acestea :

Bucură-te, scutul mântuirii noastre !

Bucură-te, nădejdea nezdruncinată a celor din nevoi !

Bucură-te, că solești mântuire celor ce Te cinstesc !

Bucură-te, că tuturor împarți talanții darurilor după măsură !

Bucură-te, că ne ajuți a ridica Crucea cea grea a necazurilor !

Bucură-te, candelă nestinsă a rugăciunii pentru lume !

Bucură-te, cununa purtătorilor de biruință !

Bucură-te, floarea cea neveștejită a pustiei rugătoare !

Bucură-te, munte sfințit de rugăciuni neîncetate !

Bucură-te, liman de taină al Sfinților lui Hristos !

Bucură-te, podoabă nerăpită a lumii îngerești !

Bucură-te, a oamenilor veșnică ocrotitoare !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 7-lea

Purtat-ai în brațele Tale pe Cel necuprins de îngeri ; iar acum mâinile Tale le ridici la rugăciune, spre ușurarea greutății păcatelor celor ce cântă Domnului : Aliluia !

Icosul al 7-lea

Cu a Ta grabnică rugăciune din multe nevoi ne scoți pe noi, păcătoșii, cei ce prin Tine nădăjduim să aflăm și limanul vieții celei veșnice, ca să Îți aducem cântări ca acestea :

Bucură-te, turn al rugăciunii bine primite !

Bucură-te,  sabie înfricoșătoare duhurilor răutății !

Bucură-te, bucuria maicilor celor credincioase !

Bucură-te, pajiște bine înmiresmată a înțelepciunii !

Bucură-te, suspinul cel dulce al sihaștrilor !

Bucură-te, izvor limpede al unduirilor cerești !

Bucură-te, a pruncilor ocrotitoare tare !

Bucură-te, a orfanilor dorită mângâiere !

Bucură-te, că Te îngrijești și de cei disprețuiți de oameni !

Bucură-te, că vindeci rănile sufletelor noastre !

Bucură-te, adiere a darurilor Dumnezeiești !

Bucură-te, cântare dulce a oștilor îngerești !

Bucură-te, icoană a Împărăției luminii !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 8-lea

La Tine toți alergăm când suntem prigoniți de multe necazuri, durerile noastre înaintea Icoanei Tale le mărturisim ; deci, nu lipsi a cerceta pe robii Tăi care cântă : Aliluia !

Icosul al 8-lea

Inima mea cea săracă de gânduri bune o îmblânzește cu a Ta rugăciune, ca să izvorască apele laudelor cerești, spre potolirea setei duhovnicești a sufletului meu :

Bucură-te, condei al înțelepciunii scriitorilor !

Bucură-te, rază ce ne călăuzește spre pământul mântuirii !

Bucură-te, a Muntelui Athos neîncetată ocrotitoare !

Bucură-te, comoară a tainelor cerești !

Bucură-te, acoperământul celor nedreptățiți !

Bucură-te, scaunul de foc al Împăratului ceresc !

Bucură-te, dulce auzire a celor necăjiți !

Bucură-te, mângâierea celor scârbiți !

Bucură-te, a monahilor scăpare în nevoi !

Bucură-te, că întărești inimile pe piatra răbdării !

Bucură-te, că ne dăruiești pocăință spre mântuire !

Bucură-te, liman de hrană duhovnicească !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 9-lea

Ritorii cei mult vorbitori nu pot a pricepe taina milostivirii Tale prin care cei greșiți se mântuiesc prin pocăință ; dar noi, bine știind mulțimea minunilor Tale, strigăm Domnului cu mulțumire : Aliluia !

Icosul al 9-lea

Oprește PreaCurată, valurile grijilor lumești care caută să ne despartă pe noi de Izvorul vieții și țara aceasta o îngrădește cu stâlpii rugăciunilor Tale spre a scăpa de dreapta mânie cea pentru păcatele noastre și a cânta Ție :

Bucură-te, grabnică solitoare celor necăjiți !

Bucură-te, izvor de mângâiere celor sărmani !

Bucură-te, grădină întru care au odrăslit toate virtuțile !

Bucură-te, Biserică întru Care a strălucit Cuvântul !

Bucură-te, toiag de foc înfricoșător demonilor !

Bucură-te, înțelepțirea celor nepricepuți !

Bucură-te, luminarea celor orbi sufletește !

Bucură-te, masă pe Care S-a așezat Pâinea mântuirii !

Bucură-te, vas întru care s-a turnat untdelemnul milostivirii !

Bucură-te, hrana cea tare a postitorilor !

Bucură-te, cărarea cea sfințită a Cuvioșilor !

Bucură-te, îndrumătoarea cea tainică a călătorilor !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 10-lea

Născut-ai pe Cel Ce a sfărâmat capul șarpelui și Evei ai adus iarăși bucuria ; bine știind minunile Tale, cu nădejde ne aruncăm și noi înaintea Icoanei Tale, cerând cele de folos și cântând Domnului : Aliluia !

Icosul al 10-lea

Eu sunt pomul cel neroditor pururea bicuit de vânturile grijilor lumești ; eu sunt pustiul cel nebrăzdat de plugul pocăinței și deșertul cel lipsit de picătura milostivirii ; dar, întinde-Ți PreaCurată, mâna Ta cea tare și mă ridică din cădere, ca să aduc Ție laude ca acestea : 

Bucură-te, ploaie duhovnicească la bună vreme celor lucrători !

Bucură-te, mângâierea celor scârbiți de multe ispite !

Bucură-te, întărirea celor ce călătoresc pe marea vieții !

Bucură-te, că ne pui în minte gândul cel bun !

Bucură-te, că ne păzești de cursele celui viclean !

Bucură-te, că ne dăruiești împăcare cu Dumnezeu !

Bucură-te, apărătoarea noastră în ceasul primejdiilor !

Bucură-te, bucuria cea negrăită a rugătorilor !

Bucură-te, cartea cea sfințită a iubitorilor de cele cerești !

Bucură-te, că ne scoți din temnița patimilor !

Bucură-te, că ne aduci în pământul mântuirii !

Bucură-te, cămară a rugăciunii drepților !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 11-lea

Cu nădejde alergăm la Sfânta Ta Icoană, ca să ne păzești de cursele celui rău și să ușurezi neputința noastră, a celor ce cu evlavie strigăm Stăpânului ceresc : Aliluia !

Icosul al 11-lea

Când voi sta înaintea divanului de judecată a Celui Drept, prin ale Tale rugăciuni fierbinți să-L pleci spre milostivire, ca să nu fiu eu înghițit de focul cel veșnic, ci să moștenesc odihna Fiului Tău și să cânt Ție așa :

Bucură-te, pom al Raiului plin de roadele virtuților !

Bucură-te, grabnică mijlocitoare pentru cei căzuți !

Bucură-te, chiezășuitoarea noastră la Judecata Fiului Tău !

Bucură-te, liman de scăpare celor prigoniți de patimi !

Bucură-te, soare ce strălucește cu razele Darurilor Duhului !

Bucură-te, munte înalt sfințit de pașii virtuților !

Bucură-te, casă cerească întru care S-a odihnit Stăpânul tuturor !

Bucură-te, mirarea cea fără de sfârșit a cetelor îngerești !

Bucură-te, ridicarea celor istoviți de ispite !

Bucură-te, corabie de rugăciune celor smeriți !

Bucură-te, icoană întru care se văd tainele Luminii !

Bucură-te, grabnică ajutătoare celor ce se luptă cu patimile !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 12-lea

Izvor de binecuvântări cerești am dobândit prin Icoana Ta ce împodobește sfântul locaș al Mănăstirii Lainici, întru care neîncetat cetele îngerești aduc cântările lor de : Aliluia !

Icosul al 12-lea

Miluiește pe robii Tăi, Stăpână, cei ce sunt cufundați în adâncul necazurilor și către pocăință ne îndreptează, ca să aducem roade vrednice de mântuire, spre slava Cuvântului, Care ne luminează pe noi spre a-Ți aduce cuvinte ca acestea :

Bucură-te, cort întru care s-a descoperit Slava Treimii !

Bucură-te, carte întru care s-au adunat Cuvintele Vieții !

Bucură-te, comoară de rugăciune dăruită neamului omenesc !

Bucură-te, chezășuitoare a împăcării noastre cu Dumnezeu !

Bucură-te, a Mănăstirilor Tale neîncetată păzitoare !

Bucură-te, podoabă ce strălucești în casele inimilor smerite !

Bucură-te, zare întru care se închipuie darurile mântuirii !

Bucură-te, chemarea tuturor întru odihna Împărăției cerești !

Bucură-te, scut de mântuire celor ce se luptă cu patimile !

Bucură-te, căruță prin care ne-am suit la înălțimile laudelor cerești !

Bucură-te, punte prin care lumea a intrat în cămările cerești !

Bucură-te, oglindă întru care am văzut cu trup pe Cel Nevăzut !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

Condacul al 13-lea (acest Condac se zice de 3 ori):

O, Maica Domnului, cea grabnic ajutătoare, caută cu milostivire spre noi, robii Tăi, și solește-ne răspuns bun la judecata lui Hristos și mare milă în toate nevoile noastre, spre câștigarea mântuirii întru slava Celui neîncetat mărit de cetele cerești cu cântări de : Aliluia !

După aceasta, se zice iarăşi Icosul 1 :

Zid nebiruit de rugăciune a fost dăruită Mănăstirii Lainici Icoana Ta, prin care se potolesc pornirile patimilor noastre, necazurile se ușurează și cei bolnavi află liman de vindecare ; nu ne trece cu vederea nici pe noi, care măcar că suntem departe cu trupul, cu gândul ne plecăm înaintea Ta, aducându-Ți făclii de laude ca acestea :

Bucură-te, a monahilor comoară de rugăciune !

Bucură-te, a pustnicilor slăvită încununare !

Bucură-te, a ortodocșilor nebiruită apărătoare !

Bucură-te, a Îngerilor pricină de neîncetată uimire !

Bucură-te, a călătorilor ocrotitoare neîncetată !

Bucură-te, a Cuvioșilor slăvită biruință în lupta duhovnicească !

Bucură-te, a fecioarelor cu virtuți împodobitoare !

Bucură-te, a sărmanilor izvor de mângâiere !

Bucură-te, că asculți grabnic cererile celor smeriți !

Bucură-te, căci ne păzești cu mâna Ta cea tare de orice primejdie !

Bucură-te, cămară a tainelor mai presus de minte !

Bucură-te, oglinda iubitorilor de înțelepciune duhovnicească !

Bucură-te, PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, grabnică ajutătoare în toate nevoile !

şi Condacul 1 :

Cine poate povesti mulțimea minunilor Tale și care minte poate pătrunde adâncul tainelor Dumnezeiești ? Caută cu milostivire, PreaCurată, spre cei ce Te cinstesc pe Tine, aducând Domnului jertfa cântărilor de : Aliluia !

Şi apoi se face Otpustul:

Pentru rugăciunile PreaSfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !

Surse bibliografice :

1) http://www.arhiepiscopiacraiovei.ro/images/DO601.jpg ;

2) https://www.scribd.com/upload-document?archive_doc=235841496&escape=false&metadata=%7B%22context%22%3A%22archive_view_restricted%22%2C%22page%22%3A%22read%22%2C%22action%22%3A%22download%22%2C%22logged_in%22%3Atrue%2C%22platform%22%3A%22web%22%7D

Alătură-te conversației

4 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: