SFINŢII ZILEI

În luna Decembrie, în ziua a treizeci și una, facem Odovania Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Fuga în Egipt

Tot în această zi, o pomenim pe Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana (n. 383, Roma-† 31 Decembrie 439, Ierusalim).

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Sfânta Cuvioasă Melania Romana provenea dintr-o familie bogată, părinții ei fiind Publicola și Albina. Astfel, părinții Melaniei dorind nepoți care să le moștenească averea, au căsătorit-o pe Melania de la vârsta de 14 ani cu tânărul Apelian, fiul prefectului Romei, în vârstă de 17 ani. Deși, Apelian și Melania au fost binecuvântați cu 2 copii, nu s-au putut bucura de ei deoarece au murit rând pe rând.

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Melania credea că moartea copiilor este pedeapsă de la Dumnezeu pentru că nu a urmat pilda bunicii care îmbrățișase viața monahală. După moartea tatălui ei, Melania a renunțat la averile materiale împărțind săracilor și ajutând Bisericile și Mânăstirile din Cartagina. După o călătorie în Egipt, Melania, Apelian și Albina s-au oprit în Ierusalim unde s-au călugărit cu toții.

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Au mai zidit o Biserică în care au adus Moaștele Proorocului Zaharia și o Mânăstire de maici în care Melania a fost stareță. Bătrâna Albina a zidit o casă lângă Muntele Eleonului, care după moartea ei a fost transformată în Mânăstire. La 14 ani după așezarea lor în Ierusalim, bătrâna Albina a murit, iar mai târziu și Apelian. Cât privește pe Melania, i-a fost rânduit să îl aducă la Hristos pe unchiul ei Volusian.Acesta era comandantul oștilor din Roma și pe când se afla la Constantinopol i-a trimis Melaniei o scrisoare la Ierusalim în care îi spunea că ar vrea să o vadă. În urma acestei întâlniri, Melania a reușit să îl convingă pe unchiul ei să se boteze și să accepte Credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La câteva zile Volusian a murit, Melania îngropându-l în Constantinopol. După ce s-a întors la Mânăstirea ei, în Ierusalim, Melania a trecut și ea la Domnul.

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Troparul Sfintei Cuvioase Melania Romana (Glasul al 8-lea) :

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu Îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Melania, duhul tău.

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Condacul Sfintei Cuvioase Melania Romana (Glasul al 4-lea) :

Luminându-ţi-se sufletul cu Luminările Celui Ce ne-a Strălu­cit nouă din Fecioara, ai stră­lucit în fapte bune, ceea ce eşti vrednică de laudă. Că împăr­ţind pe pământ avuţia cea stricăcioasă, ai îngrămădit comoară de avuţie cerească şi în sihăs­trie ai strălucit lămurit. Pentru aceasta, cu dragoste te cinstim pe tine, Preacuvioasă Melania.

Sfânta Cuvioasă MELANIA Romana

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic HERMES, din Bononia (Vidin, Bulgaria), care s-a săvârşit prin sabie.

Sfântul Mucenic HERMES

Sfântul Mucenic Hermes a slujit cu smerenie și adâncă evlavie lui Hristos în Biserica din orașul Bononia. Aici exista un locaș sfânt și mulți închinători dintre băștinașii daco-romani, trăitori, ca și acesta, cu multă evlavie creștină și ascultând și urmând Poruncilor Adevăratului Dumnezeu.

Neînfricoșându-se de asprele măsuri de prigonire a închinătorilor și slujitorilor lui Hristos, luate de împăratul Dioclețian și aduse la îndeplinire de către demnitarii săi, exorcistul Hermes primea în Biserică pe cei stăpâniți de duhuri rele și prin harul și puterea rugăciunii sale le alunga și-i tămăduia pe aceștia.

Totodată el pregătea pe cei care aveau să se boteze, citind rugăciunile de lepădare și de curățire, de întinare a demonilor, după care se oficia Taina Botezului de către episcop sau de către preot. Sfântul Mucenic Hermes a primit cununa muceniciei în timpul persecuțiilor asupra creștinilor neascunzând faptul că este creștin.

ACATISTUL SFÂNTULUI MUCENIC HERMES

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Cuvios Mucenic ZOTIC, hrănitorul orfanilor, dregător din Constantinopol care s-a săvârșit fiind ucis cu pietre († 340).

Sfântul Cuvios Mucenic ZOTIC, hrănitorul orfanilor

El a fost dintr-o familie aristocrată, a deţinut funcţie de înalt demnitar şi a fost foarte bogat. Dar, lepădând toate, s-a strămutat la Constantinopol unde a primit hirotonia întru preot. Acolo el a întemeiat un aşezământ pentru săraci, în care îi adăpostea pe cei cu boli contagioase, îngrijindu-i personal. El se afla în cercul de apropiaţi ai Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sfântul Cuvios Mucenic ZOTIC, hrănitorul orfanilor

Din cauza faptului că Sfântul Zotic primise de la Sfântul Împărat Constantin foarte mult aur, cu care Sfântul Zotic a finanţat îngrijirea victimelor molimei, fiul Împăratului, Constantius, 1-a legat pe Sfântul Zotic de coada unui măgar sălbatic, pe care 1-au alergat pe străzile cetăţii până când Sfântul Zotic şi-a dat sfântul lui suflet din pricina rănilor.

Sfântul Cuvios Mucenic ZOTIC, hrănitorul orfanilor

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Cuvios GHELASIE din Palestina, care în pace s-a săvârşit. (secolul al V-lea)

Sfântul Cuvios GHELASIE din Palestina

Tot în această zi, le pomenim pe Sfintele 10 Muceniţe fecioare, din Nicomidia, cărora, străpungându-li-se ochii şi strujindu-li-se coastele, pentru Credința lor în Hristos, s-au săvârşit († cca. 286 – 305).

Tot în această zi, o pomenim pe Sfânta Muceniță OLIMPIODORA, care în foc s-a săvârşit.  

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Cuvios GAIU, care în pace s-a săvârşit.

Tot în această zi, o pomenim pe Sfânta Muceniță NEMIA, care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic VUSIRIDE, care fiind împuns de femei cu suveici, s-a săvârşit.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic GAUDENTIE, care s-a săvârşit prin sabie.

Tot în această zi, îi pomenim pe :

Sfântul GHEORGHE (Macheromenos), Făcătorul-de-Minuni şi Taumaturgul, din Cipru

Sfântul GHEORGHE (Macheromenos), Făcătorul-de-Minuni şi Taumaturgul, din Cipru

Sfinții Mucenici SABINIAN, primul Episcop de Sens şi POTENŢIAN,din Franţa († 390) ;

Sfintele Muceniţe DONATA, SATURNINA, ILARIA, PAULINA, NOMINANTA, RUSTICA și SEROTINA şi cei dimpreună cu dânsele, care au pătimit la Roma (secolul I) ;

Sfinţii Mucenici ŞTEFAN, PONTIAN, ATAL, FABIAN, CORNELIU, SIXT, FLOR, CVINTIAN, MINERVIAN şi SIMPLICIAN, martirizați în Catania(Italia) ;

Sfânta Muceniță COLOMBA, fecioara, decapitată în Sens (Franţa) (n. 257, Zaragosa, Spania-† 273)

Sfânta Muceniță COLOMBA, fecioara

Sfântul Ierarh Silvestru, Episcopul Romei († 31 Decembrie 335, Roma)

A fost papă al Romei din 314 și până în 335, un pontificat de lungă durată, care a mers paralel cu domnia împăratului Constantin cel Mare (306-337), într-o perioadă de mare importanță pentru Biserică. Conform legendei, papa Silvestru l-a vindecat pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare de lepră. Sfântul Silvestru a murit în anul 335, nemulțumit în suflet că nu a putut să-l convingă pe marele său prieten, Constantin cel Mare, să primească Botezul, deoarece acesta dorea să fie botezat aproape de ziua morții, pentru a se prezenta în fața lui Dumnezeu cu sufletul curat.

Sfântul Ierarh Silvestru, Episcopul Romei și Sfântul Împărat Constantin cel Mare

În spațiul central-european (de limbă germană, polonă, cehă, maghiară etc.) petrecerea de revelion este numită Silvester, după numele Sfântului zilei de 31 Decembrie.

Sfântul Ierarh ANISIE, Episcopul Tesalonicului († 406) ;

Sfântul Sfinţit Mărturisitor BARBAŢIAN, Preotul, din Ravenna, în Italia, duhovnicul împărătesei Plachidia Augusta (secolul al V-lea) ;

Sfântul Petru din Subiaco (Italia) († 1003) ;

Sfânta Cuvioasă SABIANA, Egumena, de la Samtskhe, în Georgia (secolul al XI-lea)

Sfânta Cuvioasă SABIANA, Egumena

Sfântul Ierarh Teofilact, Arhiepiscop de Ohrid (Macedonia) (n. 1055, Chalcis, Grecia-c. 1108, Tesalonic, Grecia)

Sfântul Ierarh Teofilact, Arhiepiscop de Ohrid (Macedonia)

Relativ tânăr fiind, a fost hirotonit episcop și trimis, împotriva voinței sale, la Ohrida, unde a fost mitropolit al Bisericii din Bulgaria timp de 25 de ani.

Un teolog și orator inspirat, a lăsat multe omilii și, cel mai important, un comentariu al întregului Nou Testament. Teofilact a dus la bun sfârșit comentarii biblice ample ale celor 4 Evanghelii, ale Faptelor Apostolilor și ale epistolelor Noului Testament. De asemenea, se presupune că a scris și un comentariu al textului grecesc al Psalmilor și al Profeților, care a fost prețuit de creștinii ortodocși de atunci. Patrologia Graeca conține o lungă predică despre Cruce, o alta despre Ioan Botezătorul și o a treia despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului.În ultimii săi ani, s-a mutat la Tesalonic, unde a adormit în pace; anul exact al adormirii binecuvântatului Teofilact nu este cunoscut, dar cea mai târzie dată posibilă, care poate fi determinată din scrisorile sale este 1108.

Sfântul Ierarh Teofilact, Arhiepiscop de Ohrid (Macedonia)

Biserica Ortodoxă Sârbă, a cărei jurisdicție include în prezent Ohrida, Macedonia și alte Biserici Ortodoxe, îl comemorează pe Teofilact ca Sfânt, pe 31 Decembrie.Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Sfinţit Nou Mucenic MIHAIL (Berezin), Preotul (n.1889-† 31 Decembrie 1937), pe Sfântul Nou Mucenic PETRU (Troitsky) († 1938) şi Sfântul Sfinţit Nou Mărturisitor DOSITEI (Vasich), Mitropolitul Zagrebului [n. 1887, Belgrad, Serbia-† urmare a torturilor suferite de la călugăriţele catolice de la Spitalul din Zagreb (Croaţia), a murit pe 31 Decembrie 1944, la Belgrad (Serbia), în Mânăstirea Întâmpinării].

Sfântul Sfinţit Nou Mărturisitor DOSITEI (Vasich), Mitropolitul Zagrebului
Sfântul Sfinţit Nou Mucenic MIHAIL (Berezin), Preotul

Și tot în această zi, îi pomenim pe Cuvioșii VASILE, de la Moldoviţa (secolul al XV-lea), INOCHENTIE, de la Probota (secolul al XVI-lea), EPIFANIE, de la Voroneţ (secolul al XVII-lea) și EVSTATIE, de la Probota (secolul al XVII-lea), pomeniți de Sfântul Ierarh Dosoftei al Moldovei în cartea sa „Viața și petrecerea Sfinților”.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi ! Amin !

Surse bibliografice :

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Melania_the_Younger ;
 2. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2017/12/melania1.jpg ;
 3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Papa_Silvestru_I ;
 4. https://sfintisiicoane.files.wordpress.com/2012/12/sf-mc-hermes-1-1.jpg?w=584 ;
 5. http://www.christopherklitou.com/31_dec_george_macheromenos_of_cyprus.jpg ;
 6. https://scontent.fotp3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1907891_725419890860376_3961109086246359005_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ohc=zRKE9QRrDrAAQkCJzx-8JuE7jKdq8gg3fG1eVa-AWFzF832QCn2Zm1wlg&_nc_ht=scontent.fotp3-3.fna&oh=302d8d9f7443fe31581e19ad106e9103&oe=5EAA5A43;
 7. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Saint-Denis-les-Sens-FR-89-Sainte_Colombe-int%C3%A9rieur-vitrail-01.jpg?uselang=fr ;
 8. https://www.holytrinityorthodox.com/iconoftheday/los/December/31-05.jpg ;
 9. http://www.christopherklitou.com/31_dec_melania.jpg ;
 10. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/2531/9a2611b80c35f3c0e2ebd78c9dcc4673.jpg ;
 11. https://www.pemptousia.ro/files/2013/12/st-melani-in.jpg ;
 12. https://fr.wikipedia.org/wiki/Colombe_de_Sens ;
 13. https://www.hsir.org/pdfs/IconologicalSynaxarion/12-December/31decEng.pdf ;
 14. https://www.crkvenikalendar.com/zitije_ro.php?pok=0&id=BBII ;
 15. https://ro.orthodoxwiki.org/Anisie_al_Tesalonicului ;
 16. http://www.christopherklitou.com/31_dec_theophylactus_of_ochrid.jpg ;
 17. https://en.wikipedia.org/wiki/December_31_(Eastern_Orthodox_liturgics) ;
 18. https://orthodoxwiki.org/Dositheus_(Vasich)_of_Zagreb ;
 19. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B5%D0%B9_%28%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%29.jpg ;
 20. https://ro.scribd.com/document/365740479/Sinaxarul-Pe-Tot-Anul ;
 21. https://es.wikipedia.org/wiki/Colomba_de_Sens ;
 22. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Theophylact_the_Bulgarian.jpg ;
 23. https://ro.orthodoxwiki.org/Teofilact_al_Ohridei ;
 24. https://calendar.ortodox.md/calendar/entry/RO/1250 ;
 25. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/6322/p1dfagfint1kld13dc1s2c11vor0k3.jpg ;
 26. https://ro.wikipedia.org/wiki/Hermes_de_Bononia ;
 27. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/6322/p18dd1mrj21gk21jo81qlq1lpve4.jpg ;
 28. https://identitatea.ro/wp-content/uploads/2019/12/Nasterea-Domnului-1.jpg ;
 29. https://basilica.ro/odovania-praznicului-nasterii-domnului-sf-cuv-melania-romana-sf-mc-hermes-slujba-in-noaptea-trecerii-dintre-ani/ ;
 30. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/6322/p18dd1mrj2158n1s6n1joufdda1t6.jpg ;
 31. https://en.wikipedia.org/wiki/Savinian_and_Potentian ;
 32. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/6404/p18vtnf74ak6s1q6drko15v2mbo3.jpg ;
 33. https://ro.orthodoxwiki.org/Melania_Romana ;
 34. https://doxologia.ro/sites/default/files/styles/media-articol-colorbox/public/articol/2018/12/fuga_in_egipt.jpg?itok=r9VpuQwo ;
 35. https://www.crkvenikalendar.com/kalendar_new/det_kal_imgs/1177-00.jpg ;
 36. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2017/12/sf._mc._hermes.jpg ;
 37. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Sylvester_I_and_Constantine.jpg ;
 38. http://www.sihastriaputnei.ro/sites/default/files/attachments/2015/12/sinaxar_decembrie_0.pdf

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: