Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

VIAŢA ŞI CÂTEVA DIN MINUNILE SFÂNTULUI MARE MUCENIC ŞI TĂMĂDUITOR EFREM CEL NOU

Sfântul Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

(3 Ianuarie, aflarea cinstitelor sale Moaşte) (5 Mai, moartea mucenicească)

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – este un Mare Sfant (descoperit recent) al Bisericii Ortodoxe, care este cunoscut in toata lumea atat pentru marea sa putere facatoare de minuni, cat si pentru rapiditatea ajutorului sau, fiind supranumit „Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile„. Sfantul Efrem cel Nou mai este recunoscut si ca SALVATOR al celor DEZNADAJDUITI si ca OCROTITOR al celor DEPENDENTI de DROGURI.

Sfantul Efrem cel Nou a trait in secolul al XV-lea in Grecia. A vietuit ca monah la Manastirea Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor de la Nea Makri din Attica, Grecia. Dupa ce a trait 27 de ani in nevointa calugareasca aspra, Manastirea de pe Colina Neprihanitilor a fost cotropita de otomani. Turcii au ucis monahii prin decapitare, iar pe Sfantul Efrem cel Nou l-au facut rob si l-au torturat in felurite chipuri, de nenumarate ori, timp de 8 luni. La sfarsit, turcii l-au atarnat cu capul in jos intr-un copac batran, i-au strapuns trupul cu multe cuie – din acelea cu care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos pe Cruce -, apoi i-au infipt in pantece un taciune aprins.

Martiriul Sfântului Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

Astfel si-a dat sufletul in Mainile Domnului, la data de 5 Mai 1426.

Vreme de 500 de ani nu a stiut nimeni de acest Mare Mucenic din Nea Makri, pana pe 3 Ianuarie 1950, cand Sfintele sale Moaste – care sunt inmiresmate si pline de har – au fost descoperite prin revelatie de monahia Macaria, stareta Manastirii Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor (pana la cotropirea ei de catre turci, aceasta Mânastire era de calugari, iar din secolul al XX-lea – cand a fost restaurata – este de maici).

Dupa descoperirea Sfintelor sale Moaste, Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – s-a aratat de nenumarate ori staretei Macaria, altor maici si multor crestini (multi dintre ei nu stiau nimic despre Sfantul Efrem cel Nou), fie sub chipul unui nevoitor cu fata brazdata de multe osteneli, fie purtand vesminte preotesti, fie ca un calugar, marturisind: “Ma numesc Efrem!” si relatandu-le viata sa si chinurile si torturile la care a fost supus pentru marturisirea Dreptei Credinte Ortodoxe. Celor mai multi, imediat dupa aratare, Sfantul Efrem cel Nou le-a rezolvat problemele: pe unii i-a vindecat de boli incurabile, altora le-a intarit Credinta, pe altii i-a izbavit de primejdii sau de foc, pe multi deznadajduiti i-a mangaiat.

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – este:

1. Mare Tamaduitor

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat multi oameni de cancer, diabet, leucemie, paralizie, epilepsie, orbire, dureri de ochi, de cap, de oase, de stomac si de articulatii, polinucleoza, boli ale inimii si ale creierului, hemoragii si multe altele; a ajutat in vremea operatiilor si a salvat de pe patul de moarte. Sfantul Efrem cel Nou a primit de la Dumnezeu o asa de mare putere de vindecare a tuturor bolilor – chiar si a celor asa-zis incurabile – datorita chinurilor cumplite pe care le-a suferit ca Mare Mucenic.

2. Mare Facator de minuni

Sfantul Efrem cel Nou – supranumit si „Sfantul Efrem cel Nou Taumaturgul” („taumaturg” inseamna „facator de minuni”) – a primit de la Dumnezeu puterea de a savarsi minuni uimitoare.

3. Super-grabnic Ajutator in toate nevoile

Toti oamenii care i se roaga Sfantului Efrem cel Nou cu smerenie, cu Credinta si cu dragoste dobandesc rapid mijlocirile sale. Iata numai cateva dintre minunile savarsite grabnic de Marele Mucenic din Nea Makri. Cu ajutorul Sfantului Efrem cel Nou, unii oameni:

 • au izbandit in procese
 • au biruit deznadejdea – Sfantul Efrem cel Nou este, prin excelenta, SALVATORUL celor DEZNADAJDUITI
 • au fost izbaviti de foc, de inec, din furtuni si din alte primejdii de moarte
 • au fost salvati de la sinucidere – Sfantul Efrem cel Nou este, prin excelenta, SALVATORUL celor DEZNADAJDUITI
 • au rezolvat probleme legate de programe si calculatoare
 • au fost izbaviti de droguri – Sfantul Efrem cel Nou este, prin excelenta, OCROTITORUL celor DEPENDENTI de DROGURI
 • L-au cunoscut pe Dumnezeu.

Sfantul Efrem cel Nou este cunoscut in toata lumea pentru:

 • universalitatea ajutorului sau – Sfantul Efrem cel Nou rezolva toate problemele, indiferent de natura (tipul) sau gravitatea lor, de aceea este supranumit „Grabnic ajutator intru toate nevoile”.
 • rapiditatea ajutorului oferit – Sfantul Efrem cel Nou le vine grabnic in ajutor tuturor celor care-l cheama cu Credinta si dragoste, motiv pentru care este cunoscut ca „Super-Grabnic ajutator intru toate nevoile”.
Sfântul Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

Pentru a fi ajutati de Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri -, oamenii trebuie sa i se roage cu Credinta, evlavie si dragoste. Oamenii care au fost ajutati de Sfantul Efrem cel Nou i-au citit Paraclisul sau Acatistul, sau (daca nu aveau timp si problema trebuia rezolvata urgent) numai l-au chemat din toata inima in ajutor, simplu, fara o rugaciune speciala, ci spunand doar: „Sfinte Efrem cel Nou, ajuta-ma sa … (si spuneau problema pe care o aveau)!” De multe ori, ajutorul Sfantului Efrem cel Nou a venit inainte ca oamenii sa termine rugaciunea catre el sau imediat dupa aceasta. Alte persoane care aveau probleme mai dificile de rezolvat, i-au promis Sfantului Efrem cel Nou diverse daruri (flori, ceara curata, candele etc.), iar Sfantul Efrem i-a ajutat la scurt timp dupa ce i-au facut promisiunea.

Alti oameni au mers la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri si s-au inchinat la Sfintele sale Moaste sau au fost insemnati cu acestea in Semnul Sfintei Cruci sau numai au trimis pomelnice, bani, daruri, sau haine la Manastirea sa si au rugat pe maici sa atinga aceste haine de Icoana Sfantului Efrem cel Nou si de Sfintele sale Moaste – sau sa fie insemnate cu acestea in Semnul Sfintei Cruci – si apoi s-au imbracat cu aceste haine astfel sfintite si s-au vindecat imediat de orice boala sufereau.

Dupa ce primiti ajutorul dorit, trebuie sa nu uitati sa-i multumiti Sfantului Efrem cel Nou – cei care ii fac promisiuni, trebuie sa nu uite sa le indeplineasca !!!

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – face minuni uimitoare si azi si le va veni intotdeauna in ajutor celor care il cheama cu Credinta, evlavie si dragoste, asa dupa cum a marturisit Sfantul Efrem cel Nou insusi unor crestini: “Nu voi inceta sa vin!”

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – nu a fost cunoscut ca Sfant pana in secolul al XX-lea, deci vreme de 500 de ani nu a fost stiut de nimeni; poate doar cei din generatia de dupa el au mai stiut ca a fost acolo o Mânastire, iar calugarii ei au fost rapusi de turci. Sfantul Efrem cel Nou, la fel ca cei din obstea lui, a adormit nestiut de nimeni; nimeni nu a stiut chinurile si felul in care a murit, marturisindu-L pe Hristos.

Astfel, Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a ramas ascuns timp de 5 secole, dar a venit vremea sa fie iarasi preamarit de Dumnezeu in timpurile noastre si nu intamplator. Traim intr-o vreme de crunt materialism, in care pacatul a devenit moda, Credinta in Dumnezeu s-a racit foarte mult, iar oamenii sunt din ce in ce mai nefericiti si mai stresati, fiind coplesiti de probleme la care nu pot gasi rezolvare.

De aceea, Preabunul Dumnezeu l-a facut cunoscut pe Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – in zilele noastre, pentru a ne intari in Credinta si pentru a ne ajuta grabnic in toate problemele cu care ne confruntam. Pentru dragostea sa fierbinte pentru Dumnezeu – marturisita prin chinurile ingrozitoare pe care le-a rabdat – Marele Mucenic din Nea Makri, Sfantul Efrem cel Nou, a primit de la Atotputernic o mare putere facatoare de minuni, fiind inzestrat de Creator cu daruri depline, potrivite omului nefericit al zilelor noastre.

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – este praznuit de 2 ori pe an:

 • pe 3 Ianuarie – ziua aflarii Sfintelor sale Moaste si
 • pe 5 Mai – ziua mortii sale martirice.

Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – se afla intregi in Manastirea Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, de pe Colina Neprihanitilor de la Nea Makri din Attica, Grecia.

Iata care sunt trasaturile Sfantului Efrem cel NouMarele Mucenic din Nea Makri, Grecia -, asa dupa cum Sfantul Efrem insusi s-a aratat aievea (in realitate) sau in vis monahiei Macaria si altor credinciosi:

 • Sfantul Efrem cel Nou era inalt de statura (asa dupa cum este infatisat si in multe Icoane),
 • masliniu la infatisare,
 • cu ochii mici, rotunzi si cu usoare riduri pe la colturi;
 • barba sa era putin buclata, de culoare neagra si ii acoperea gatul, apoi se despartea intr-o parte si in alta si in fata;
 • purta uneori imbracaminte calugareasca, alteori vesminte preotesti;
 • in mana stanga tinea o flacara foarte stralucitoare, iar alteori o lumanare stralucitoare,
 • iar cu mana sa dreapta binecuvanta;
 • este sobru si foarte trist (asa cum apare si in Icoane);
 • este foarte slab, avand trupul aproape scheletic.

Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou din Nea Makri, Grecia – Marele Tamaduitor, Grabnicul Ajutator in toate nevoile si Marele Facator de minuni – este reprezentat in Icoane astfel:

 • in mana stanga are o flacara (de obicei rosie), semn al suferintelor sale mucenicesti, dar si al dragostei sale imense fata de Dumnezeu;
 • degetele mainii drepte sunt impreunate in semn de binecuvantare;
 • are barba neagra si usor ondulata;
 • are imbracaminte de calugar.

Sfantul Efrem cel NouMarele Mucenic, Marele Tamaduitor, Grabnicul Ajutator intru toate nevoile si Marele Facator de minuni – s-a nascut in Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci).

Sfantul Efrem cel Nou a ramas orfan de tata inca de mic copil, astfel ca el impreuna cu ceilalti 6 frati ai sai au fost ingrijiti numai de mama sa evlavioasa.

La varsta de 14 ani, Sfantul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Manastirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor, din regiunea greceasca Attica (de langa localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, cand Sfantul Efrem cel Nou implinea 41 de ani de viata si 27 de ani de aspra nevointa calugareasca), Sfantul Efrem cel Nou a fost luat in robie de catre turcii care au atacat Mânastirea de pe Colina Neprihanitilor, iar ceilalti calugari din obstea sa au fost decapitati.

Turcii l-au torturat de nenumarate ori si in multe feluri pe Sfantul Efrem cel Nou, timp de 8 luni, in speranta ca-l vor face sa se lepede de Credinta Ortodoxa si sa se faca musulman. Vazand ca nu reusesc sa-l convinga, turcii au hotarat sa-l omoare.

Astfel, turcii l-au spanzurat pe Sfantul Efrem cel Nou de un copac (mai exact de un dud, care mai exista si astazi in acel loc) cu capul in jos, i-au strapuns trupul cu multe cuie lungi, de fier, apoi i-au infipt in pantece un taciune aprins.

In urma acestor chinuri cumplite, Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic, si-a dat sufletul in Mâinile Domnului, pe data de 5 Mai 1426, la varsta de 42 de ani.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a stiut nimic despre acest Mare Mucenic, iar in data de 3 Ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelatie Dumnezeiasca, Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum si viata si patimirile sale.

De aceea, Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sarbatorit de 2 ori pe an: pe 3 Ianuarie (ziua aflarii Sfintelor sale Moaste) si pe 5 Mai (ziua adormirii sale intru Domnul, in urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic). 

PATIMIRILE Sfantului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia

Martiriul Sfantului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a durat 8 luni:

 • a inceput pe data de 14 Septembrie 1425 (de ziua Sfintei Cruci, care este si ziua de nastere a Sfantului Efrem cel Nou), cand turcii au cotropit Manastirea aflata pe Colina Neprihanitilor  (Nea Makri – Grecia) si au ucis pe ceilalti monahi prin decapitare, iar pe Sfantul Efrem l-au luat in robie;
 • s-a sfarsit pe data de 5 Mai 1426, intr-o zi de Marti, la ora 9 dimineata, cand Sfantul Efrem cel Nou si-a dat sufletul in Mâinile Domnului, in urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spanzurat cu capul in jos, in pantece i-au infipt un taciune aprins si i-au sfasiat carnea).

In toata aceasta perioada de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina sa-si lepede Credinta Ortodoxa si sa se faca musulman. 

Sfântul Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

Patimirile suferite de Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, au fost descoperite prima data Monahiei Macaria, apoi si altor credinciosi din Grecia. Sfantul Efrem cel Nou li s-a aratat acestor oameni uneori aievea (in realitate), iar alte ori s-a aratat in vis, pentru a-i imbarbata si a le promite ajutorul sau (pe care oamenii l-au primit neintarziat), apoi Sfantul Efrem le-a dezvaluit o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru ca si-a pastrat Credinta Ortodoxa.

Un credincios din Atena a vazut intr-o vedenie inspaimantatorul martiriu al Marelui Mucenic si Tamaduitor Efrem. Iata cum descrie acesta patimirile Marelui Mucenic Efrem cel Nou:

„I-am vazut pe salbaticii si turbatii necredinciosi coborand de pe coasta muntelui, insetati de sange si de razbunare impotriva monahilor crestini. Telul lor era de a-i ucide pe calugari, dupa ce ii vor fi supus la chinuri cumplite. Toti striga si isi rotesc sabiile deasupra capului, dand nastere unei atmosfere pline de salbaticie si brutalitate.

Ei sosesc la Mânastire, in aceasta mica oaza cu chiliile ei albe si cu Bisericuta lor: loc nevinovat si neprihanit, deschis catre Dumnezeu si daruit oamenilor, cu usurinta cotropit de cei salbaticiti.

Incep sa-i supuna la aspre chinuri pe monahi. Dintre toti, Sfantul Efrem este cel mai pasnic si cel mai netulburat. Acest lucru ii scoate din minti. Astfel, in vreme ce altora le taie capul cu sabiile, pe Sfant il pun in lanturi pentru a-l cazni si pentru a-i infrange vointa cea catre Dumnezeu, pentru a-l sili sa se lepede de Credinta sa.

Il inchid intr-o mica celula, fara mancare si fara apa. Il bat zi de zi, il chinuiesc, il umilesc, ii cer sa-si lepede Credinta. Zilele trec fara ca ei sa dobandeasca ceea ce ravnesc. Sfantul ramane nestramutat in Credinta fata de Dumnezeul Cel adevarat, astfel ca ei decid sa puna capat vietii lui, dupa ce mai intai il chinuisera in chip inspaimantator.

Atunci il scot pe Sfant din mica inchisoare si il duc la copacul muceniciei sale, dudul care in aceste zile este plin de frunze, toate verzi. Il atarna cu capul in jos si incep sa-l bata cu turbare. Il lovesc, il injura, isi bat joc de el, Il iau in ras pe Dumnezeul lui:

– Unde este Dumnezeul tau ca sa te ajute acum?

Sfantul nu-si pierde barbatia. Se roaga:

– Doamne, nu tine seama de vorbele acestor oameni, insa faca-se Voia Ta!

Ii smulg barba, il tiranizeaza. Puterile lui se sleiesc. Unul, cu o bucata de fier, il loveste in cap cu turbare, in partea stanga, langa spranceana. Vesmintele sale sunt zdrentuite, trupul ii este aproape dezgolit, ranile fara de numar. Dar ei inca nu sunt satui de sange. Ar vrea sa-l mai chinuiasca. Atunci, unul din cei care il martirizeaza ia o bucata de lemn aprins si i-l infunda cu putere in pantece (in buric). Urletele sale sunt sfasietoare, durerea lui nemasurata. Ochii ii sunt sangerii. Sangele ii curge din pantece cu imbelsugare, dar ei nici acum nu se opresc. Iau de la capat aceleasi cazne dureroase, de mai multe ori. Trupul sau se zbate ca si cel al unui peste cand il scoti din apa. Toate madularele sale sunt cuprinse de spasme. Si, curand, Sfantul nu mai are putere sa vorbeasca. Puterile il parasesc, mai poate doar sa se roage intru sine si sa-I ceara iertare lui Dumnezeu. Din gura ii curge sange si saliva, in acelasi timp. Pamantul de sub el s-a adapat cu sangele sau, care curge din belsug. Isi pierde cunostinta.

Paganii il socotesc mort. Cu o sabie taie franghia care il tine agatat in copac si trupul lui cade la pamant. Dar nebunia care ii mana nu se opreste. Il lovesc cu picioarele, il bat, chiar si acum, cand il cred mort … Dupa catava vreme Sfantul isi vine putin in fire. Cu putinele puteri care i-au mai ramas, isi intredeschide pleoapele. Se roaga si ii aud glasul inimii:

– Doamne, in Mainile Tale incredintez duhul meu.

Degetele sale se infig de durere in pamant si, in aceasta clipa, sufletul sau se desparte de trupul lui de Mucenic. Atunci Ingerul Domnului se pogoara din Cer. In maini tine o perna rosie, din catifea. Deasupra aseaza sufletul Sfantului si se suie spre Cer. Atunci vad Ingeri insirati la dreapta si la stanga, alcatuind o mare carare cereasca, iar Îngerul Domnului trece prin mijlocul lor, insotindu-l pe Sfantul Efrem catre Domnul.

Iar Domnul il intampina, zicandu-i:

VREDNIC ESTI, EFREM, CACI PE HRISTOS L-AI MARTURISIT!”

Ceea ce s-a intamplat in continuare cu Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou a fost descoperit intr-o vedenie unei calugarite de la Sfanta Manastire Bunavestire din Nea Makri, Grecia.

Maicuta a vazut cum un caine din Mânastirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care traise in vremea Sfantului, se tinea pe aproape de copacul scorburos (este vorba despre dudul de care a fost spanzurat Sfantul Efrem cel Nou, dud care exista si astazi, in jurul caruia s-a construit in zilele noastre un Paraclis).

Cainele era foarte nefericit si lacrimile ii curgeau din ochi. Atunci, 3 tarani intrara in Mânastire; pe data cainele incepu un du-te-vino intre tarani si copacul cel scorburos, latrand.

Unul din barbati a inteles ca se intampla ceva. Se apropiara si vazura trupul insangerat si ciopartit al Sfantului. Au sapat o groapa si au asezat trupul in ea. Dupa ce ei au luat trupul Sfantului, cainele alerga la scorbura si lua o bucata din trup, cazuta in urma numeroaselor chinuri la care fusese supus, si, tinand-o cu delicatete intre dinti, o puse in mormant laolalta cu trupul Sfantului. Apoi oamenii acoperira mormantul si plecara.

In iunie 1971, Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – i s-a aratat in vis unei maicute de la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor si i-a dezvaluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredinciosi. Sfantul Efrem i-a spus cu glasul sau bland:
„- Daca ai sti cat am patimit, chiar si la cap … ” si i-a aratat cu mana:
„- Mi-au infipt cuie mari si mi-au pironit capul de un copac.”
Sfantul si-a facut Semnul Sfintei Cruci si a continuat:
„- Cu multe, foarte multe cuie.”

Unei alte maici de la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor (Nea Makri), Sfantul Efrem cel Nou i s-a aratat tot in vis si i-a spus ca a suferit foarte mult in timpul martiriului sau care a tinut 8 luni, mai ales in ultima zi, cand paganii i-au infipt un lemn aprins in pantece, astfel ca maruntaile sale ardeau, in timp ce trupul ii era strapuns cu multe cuie, din acelea cu care fusese rastignit Domnul nostru Iisus Hristos.

Sfântul Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

Viata Sfantului Efrem cel Nou

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Efrem s-a nascut la 14 septembrie 1384. A ramas orfan de tata inca de cand era mic si, cu Ajutorul lui Dumnezeu, evlavioasa lui mama s-a ingrijit de cresterea lui si a celorlalti 6 frati ai sai. La varsta de 14 ani, Preabunul Dumnezeu i-a calauzit pasii spre Mânastirea Buneivestiri a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu – care era pe atunci infloritoare – de pe Colina Neprihanitilor din Attica. Acolo, cu mare ravna a luat pe umerii sai nepretuita Cruce a Domnului, primind ca semn al desavarsirii moartea sa cea infricosatoare si slavita intru mucenicie. O dorire sfanta si iubirea de Dumnezeu aprindeau tanara lui inima si el se supunea de bunavoie fericitei ascultari a lui Hristos. Prin vietuirea sa calugareasca a devenit asemenea Îngerilor, facandu-se ucenic al marilor Nevoitori si Parinti ai pustiei si urmand vreme de aproape 27 de ani sfintei lor nevointe.

Sfantul Efrem i-a urmat lui Hristos cu o ravna Dumnezeiasca, lepadand toata frumusetea cea trecatoare a acestei lumi. S-a facut pilda de vietuire prin minunata lui purtare si prin rabdarea suferintelor indurate pe Colina Neprihanitilor. Cu Ajutorul lui Dumnezeu si prin ostenelile sale intru aspra nevointa si-a curatit sufletul si trupul de patimile cele stricatoare de suflet si s-a facut vrednic de a fi locas al Preasfintei Treimi.

De asemenea, a fost invrednicit de primirea marelui, tainicului si sfantului dar al preotiei si de chemarea sfanta de a sluji Domnului la Sfantul Altar, precum un Înger, cu frica de Dumnezeu si cu mare strapungere de inima.

La 14 Septembrie 1425, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, a fost luat in robie si asa a inceput mucenicia lui; aceasta s-a sfarsit la 5 Mai 1426, intr-o zi de Marti, pe la orele 9 dimineata. Sfantul Mare Mucenic Efrem avea atunci 42 de ani.

Rugandu-se si aflandu-se in mijlocul unor cazne atat de ingrozitoare – caci fusese spanzurat intr-un copac ce inca mai exista, cu capul in jos, cu picioarele si capul pironite, iar la sfarsit strapungandu-i-se trupul martirizat si acoperit de rani cu un lemn inrosit –, viteazul atlet al lui Hristos isi dadu sfantul suflet in Mâinile Stapanului sau, de la Care primi cununa de Mucenic si darul facerii de minuni. Dupa mai bine de 500 de ani, a placut lui Dumnezeu – Prieten al oamenilor – se dezvaluie prin multime de aratari si alte intamplari minunate tot ceea ce cunoastem astazi.

Acestea toate au fost intarite prin descoperirea, pe 3 Ianuarie 1950, a Moastelor pline de har ale Sfantului Mucenic, Moaste care nu numai ca raspandesc o buna mireasma Dumnezeiasca si cereasca, ci sunt, de asemenea si izvor de tamaduire pentru cei ce li se inchina cu Credinta si care cer ajutorul Sfantului, intotdeauna grabnic ajutator.

Intrucat s-a slavit Numele lui Dumnezeu cel Intreit-Sfant prin purtarea sa neprihanita si prin mucenicia lui indurate pentru dragostea lui Hristos, Atotputernicul Dumnezeu l-a proslavit, ca rasplata a faptelor sale. Astfel, pentru cei care ii cer mijlocirea, Sfantul Efrem savarseste, cu Darul lui Hristos, dintru care a primit din belsug, minuni uimitoare si mai presus de fire, pentru suflet si trup.

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Efrem este praznuit de 2 ori pe an: pe 3 Ianuarie, ziua aflarii Sfintelor si nepretuitelor sale Moaste si pe 5 Mai, ziua savarsirii sale intru mucenicie.

Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos sa aiba mila de noi si cu indurarile sale sa ne izbaveasca, pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Efrem! Fie ca Preamilostivul Dumnezeu sa ne invredniceasca sa ne inchinam Sfintelor Moaste binemirositoare ale Cuviosului Mucenic si sa traim intru plinatate sfintele si nespusele daruri ale adevaratei noastre Credinte Ortodoxe! Si fie ca Domnul sa ne invredniceasca a marturisi din adancul sufletului ca “minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai” si ca “prin Sfintii care sunt pe pamantul Lui, minunata a facut Domnul toata voia intru ei” (Psalm 67, 36; 15, 3).

Colina Neprihanitilor

Nu este o intamplare faptul ca Domnul Dumnezeu a calauzit pasii Sfantului Efrem spre Colina Neprihanitilor. Din veacul al X-lea pana in al XI-lea, dupa traditie, Colina a cunoscut o perioada infloritoare, cu un mare numar de sihastrii risipite prin padurile de pin, de maslini, de roscovi si de alti pomi care acopereau intregul munte. Privelistea si frumusetea dealului il faceau pe calator sa se intristeze la gandul ca trebuie sa paraseasca un loc atat de minunat, unde tasnesc asemenea ape limpezi. Foarte numeroase erau persoanele evlavioase, chiar si imparati, care cu dor ravneau viata ingereasca a Sfintilor Monahi si lepadau zadarnicia placerilor trecatoare ale acestei lumi. Aprins de o Dumnezeiasca dorire si miscat de pilda acestor Sfinti Nevoitori, Sfantul Efrem a ales sa duca o viata de asceza la Mânastirea stavropighiala a Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Acest lacas, altadata stralucitor, era centrul calugaresc al calugarilor si nevoitorilor. Acolo, Sfantul si-a trait viata ascetica asemenea unui Înger si, pentru acest lucru, Domnul i-a daruit harul si taria de a marturisi in valtoarea chinurilor sale inspaimantatoare, care au durat de la 14 Septembrie pana in 5 Mai 1426, ziua infricosatorului sau sfarsit ca Mucenic al lui Hristos. Prin mucenicia sa plina de suferinta, Sfantul Efrem a straluminat inca o data si a umplut de slava Colina Neprihanitilor. Acolo s-au implinit cuvintele psalmistului: “Cine se va sui in muntele Domnului si cine va sta in locul cel sfant al Lui? Cel nevinovat cu mainile si curat cu inima” (Psalm 23, 3-4).

Intre ruinele vechii Mânastiri

Asezata intre ruinele vechii Mânastiri, unde Sfanta Pronie imi calauzise pasii, mi-am intors gandurile catre anii care s-au scurs, catre vremurile de demult, cand peste tot erau risipite osemintele Sfintilor care au inrosit si au hranit cu sangele lor arborele Ortodoxiei.

Curatind aceste ruine, ma gandeam ca ma aflu intr-un loc sfant si ma rugam asa: “Doamne, Dumnezeul meu, invredniceste-ma pe mine, smerita roaba a Ta, sa vad pe unul din parintii care au trait aici!” Dupa un timp oarecare, in care eu m-am rugat fara incetare, am auzit inlauntrul meu un glas zicandu-mi: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti!” si mi s-a aratat minunat, in chip tainic, un coltisor de pamant in pridvorul Mânastirii. Timpul trecea, iar glasul si mai puternic si mai inflacarat, imi porunci: “Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti!

Atunci i-am aratat acel loc muncitorului pe care il chemasem in acele zile pentru o mica reparatie. Doar ca el nu a vrut sa sape in locul pe care glasul launtric mi-l insemnase. El voia sa sape undeva mai departe. In fata incapatanarii lui, l-am lasat sa sape unde voia, dar am ramas acolo, rugandu-ma sa nu poata plini lucrul, sa dea de piatra si sa fie silit sa vina la locul aratat de tainicul glas. Si, in sfarsit, in vreme ce el incerca in 3 sau 4 locuri, dadu de fiecare data de pietre si, pana la urma, se intoarse la locul pe care i-l aratasem la inceput.

Acolo – vatra, 3 nise, peretele pe jumatate prabusit – totul arata ca in acel loc fusese candva chilia unui monah si ca din ea ramasesera doar ruinele, pentru a ne vorbi de drama care s-a savarsit in acel loc. Am curatat locul de pietrele care il acoperisera si lucratorul a inceput sa sape. Era destul de agitat, putin manios si ma temeam sa nu faca vreo stricaciune.

I-am zis:

– Nu te grabi, nu te obosi, lucreaza usurel!

Si, ca si cand nu m-ar fi auzit, a continuat sa sape in acelasi fel.

I-am spus:

– Poate ca cineva este ingropat aici si s-ar putea sa strici ceva. Te rog, fii cu luare – aminte!

Atunci a inteles si mi-a zis:

-Tu chiar crezi ca este adevarat ceea ce-ti trece prin cap?

Si, intr-adevar, eram atat de sigura, ca si cum as fi vazut. Sapand tot mai mult si ajungand la o adancime de putin peste 1,7 metri, harletul aduse mai intai la lumina craniul omului lui Dumnezeu. Si, in aceeasi clipa, o mireasma de nespus se raspandi de jur imprejurul nostru. Muncitorul pali pe data, limba ii amuti si i se taie rasuflarea.

– Lasa-ma singura, te rog! i-am zis, si el se indeparta.

Am ingenuncheat cu evlavie si am imbratisat ramasitele Sfantului, presimtindu-i adanc maretia martiriului. Sufletul meu s-a umplut de bucurie. Aflasem o mare comoara. Apoi, inlaturand cu grija pamantul, am descoperit Sfintele sale Moaste intregi, care, in ciuda sederii lor de multe veacuri in pamant, nu putrezisera.

Am inteles ca era vorba de un cleric, caci, dand la o parte pamantul din dreptul sfintelor sale maini, am zarit marginile manecii unei rase. Haina nu avea pe ea nici cea mai mica urma de praf, era foarte curata, cusuta mai grosolan, cu o lucratura precum cele din vremurile de demult, iar grosimea firului era mai mare de un milimetru. Dezvelind locul unde se aflau picioarele, iata din nou tivitura rasei curate, ca si cea a manecilor, in vreme ce urma picioarelor Sfantului se imprimase pe sol.

N-am stiut ce sa fac mai intai – sa ma bucur, ori sa plang -, intrebandu-ma cum ajunsese omul lui Dumnezeu ca sa fie ingropat acolo. Ce se intamplase? Ce vazusera ochii lui? Ma gandeam ca trebuie sa se fi intamplat o drama cutremuratoare. Am incercat sa-i curat Moastele de noroi, dar oasele mainii se faramitau; ploaia patrundea in mormant. De aceea, am asezat osemintele, asa cum erau, intr-o nisa deasupra mormantului. Dar ce sa va spun despre ploaia care incepu sa cada? S-ar fi zis ca cerul arunca frunzulite argintate cu care il stropea pe Sfant si mormantul lui. Era seara, asa ca am citit vecernia; eram inca singura in acel loc sfant in care ma calauzise Dumnezeu.

Deodata, am auzit pasi care pornisera dinspre mormant si inaintau spre curte: au ajuns pana la usa Bisericii. Erau pasi puternici si hotarati si am simtit ca erau ai unui barbat viguros. A fost singurul moment cand mi-a fost teama. Am simtit cum tot sangele imi ingheata si, paralizata de spaima, nici nu m-am putut intoarce inapoi.

Atunci i-am auzit glasul, zicandu-mi:

– Pana cand ma vei lasa acolo? Si el, care mi-a pus capul asa … !

M-am intors si l-am vazut: era inalt de statura, cu ochi mici, rotunzi si cu usoare riduri pe la colturi. Barba ii acoperea gatul si de aici se despartea intr-o parte si in alta si in fata, era putin buclata si de culoare neagra. Purta imbracaminte calugareasca, in mana stanga tinea o faclie foarte stralucitoare, iar cu mana sa dreapta binecuvanta. Sufletul meu se umplu de fericire si de o bucurie de nespus. Am dobandit din nou curaj si putere. Frica disparu, l-am simtit aproape de mine si i-am spus:

– Iarta-ma, maine, de indata ce Dumnezeu va face sa rasara zorii zilei, ma voi ingriji de tine!

Intr-o clipa s-a facut nevazut, iar eu am incheiat in tihna vecernia. A doua zi, dupa slujba utreniei, am luat Sfintele Moaste, le-am curatat, le-am spalat si le-am pus intr-o firida, in Sfantul Altar, aprinzand o Candela alaturi. In seara aceleeasi zile, l-am vazut in somn pe Sfantul barbat al lui Dumnezeu stand in picioare in Biserica, in partea dreapta si tinand alaturat o Icoana stralucitoare, avand pe ea chipul lui. Icoana era in

marime naturala, imbracata in argint vechi si lucrata de mana. Langa el se afla un mare policandru sub care am aprins o lumanare de ceara curata.

L-am auzit zicandu-mi:

– Iti multumesc mult! Ma numesc Efrem.

Cu cat timpul trecea, aveam in mine o nesiguranta cu privire la cele intamplate. Intr-o zi, dupa vecernie, cand am intins mana sa inchid usa Bisericii, am auzit 3 batai, ca si cum cineva ar fi lovit cu un sirag de matanii de chihlimbar in usa. Am inteles ca era Sfantul.

Am intrat in Altar, unde ii asezasem Sfintele Moaste si, dupa ce am aprins o lumanare, m-am inchinat. Dar ce sa va spun? Cum as putea cuprinde in cuvinte simtamantul pe care l-am avut inaintea miresmei ceresti care se raspandea din Sfintele Moaste? Un adevarat noian mi-a invaluit intreaga fiinta, am simtit in mine insami Raiul, dar, in acelasi timp si micimea mea in fata acestei maretii.

Numele Mânastirii noastre

In seara zilei de 24 Martie 1965, savarseam priveghere de toata noaptea in cinstea sarbatorii Buneivestiri a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu si sarbatoream si izbavirea noastra de sub jugul turcesc. Noaptea inainta, linistita si tihnita. Slujba isi urma cursul, se cantasera frumoasele tropare ale Buneivestiri. Era o atmosfera de mare reculegere. Ajunsesem la momentul infricosator al Prefacerii Sfintelor Daruri. Ma aflam in proscomidiar si urmaream sfintele rugaciuni pline de umilinta pe care parintele Nicolae le citea in fata Mesei Sfantului Altar cu mare evlavie. Si, deodata, Altarul se umplu de lumina si stralucire, ca si cum ar fi fost din aer curat. In locul unde o veche fresca infatisa Bunavestire, raze subtiri coborau din cer, sclipind intr-un chip cu totul deosebit si raspandind lumina pana la pamant. S-a auzit un glas zicand:

– Iata! Astazi se cuvine sa praznuim. Astazi, ca in vremurile de demult, Mânastirea praznuieste cea mai mare sarbatoare a ei.

De indata am vrut sa aflu daca Sfantul nostru traia la acea data si am intrebat:

– Sfantul Efrem traia in vremea cand Mânastirea praznuia aceasta sarbatoare?

Iar glasul imi raspunse:

– Sfantul Efrem lua parte la acest praznic cu multa bucurie, dar acum, la ce bun? La ce bun? La ce bun?

Nu vedeam pe nimeni, dar auzeam acest glas si priveam aceasta splendoare, pe care limbii mele de tarana ii este cu neputinta sa o infatiseze in cuvinte. Glasul acela spunea fiecare cuvant cu putere, pe un ton diferit de cel de dinainte. Cele trei intrebari “La ce bun?” au fost rostite cu mahnire si cu o durere nespusa. Asa s-a incheiat aceasta priveghere, care m-a miscat adanc. Dorinta mea este de a implini, inainte de a pleca din aceasta lume, ascultarea pe care am primit-o. Iar numele de netagaduit al Mânastirii noastre este cu adevarat cel al Buneivestiri a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, orisice ar fi scris privitor la aceasta mai multi clerici ori laici.

Cele doua vedenii

Manastirea noastra are un orfelinat. Intr-o seara, una din fetitele ingrijite aici l-a vazut pe Sfant apropiindu-se de ea, pe cand era asezata in pat, dar inca treaza. I-a fost frica. Dar Sfantul i-a spus:

– Nu te teme, copila mea, sunt Sfantul Efrem! si a mangaiat-o pe cap.

Intr-o alta seara, bunica acestei fetite a venit sa ma vada dupa miezul noptii. Era foarte speriata si mi-a povestit urmatorul fapt:

– Maica, tocmai l-am vazut pe Sfantul Efrem, stand afara, aproape de fereastra dormitorului. Crezand ca sunteti dumneavoastra, v-am strigat, dar deodata am vazut o lumina care a luminat Mânastirea de jur imprejur. In aceasta lumina l-am vazut pe Sfant. Tinea in mana o Biserica bizantina cu 4 cupole mici si una mai mare in mijloc si, de asemenea, si o Cruce luminoasa. Mi-a zis cuvintele acestea: “Mare Mucenic Efrem”. De indata am ingenuncheat inaintea lui si el a continuat: “M-am nascut pe 14 Septembrie, de ziua Sfintei Cruci si am dat marturie prin moarte muceniceasca la 42 de ani. Spune-i maicii Macaria sa-mi construiasca un Paraclis la cotitura drumului! Acolo voi sta si ma voi odihni“.

Ce a binevoit sa spuna Sfantul prin aceste cuvinte? Vorbea despre odihna trupului sau cea a sufletului? Oamenii lui Dumnezeu nu au nevoie de odihna trupului, iar sufletul lor inseteaza dupa Cer; iar Cerul coboara inlauntrul lor, daruindu-le bucuria nestricacioasa care preface pamantul in Rai si spinii durerii in trandafiri revarsand bucuria. Sfantul Efrem a mai spus: “Scorbura copacului mi-a fost mormant si necredinciosii m-au chinuit chiar si mort”.

Auzind dorinta Sfantului, am cugetat si l-am rugat sa ne spuna locul precis in care ar fi vrut sa-i fie ridicat paraclisul. Cateva zile mai tarziu, o doamna a venit si mi-a spus:

– L-am vazut pe Sfantul Efrem, sedea intr-un loc ceva mai departe de aici si mi-a zis: “Sofia, spune-i maicii Macaria ca vreau ca Paraclisul meu sa fie in acest loc, aici obisnuiam sa sed sa ma odihnesc”.

Ne-am dus atunci sa vedem locul aratat de Sfant si, acolo, cu ajutorul Sfantului, am ridicat Paraclisul care exista acum. Este un locas mic, dar placut, un fel de Capela. Catava vreme mai tarziu, un anume Barba Gheorghios a venit la Mânastire pentru Sfanta Liturghie si ne-a povestit faptele care urmeaza:

– Acum 35 de ani lucram la Marathon si, intr-o zi, trecand pe acest drum, ca de obicei, m-am oprit in locul in care se afla acum Paraclisul. Acolo am vazut un calugar stand in picioare, care privea spre Mânastire. Era trist si m-am intrebat: “Ce face calugarul in acest loc?” Dar acum, ca vad aceasta Sfanta Icoana, inteleg ca acel calugar era un Sfant.

I-am mai vedea si azi pe Sfintii lui Dumnezeu, daca am avea inima curata.

Vestirea muceniciei sale (29 Aprilie 1966)

Pe tot parcursul acelei nopti am fost prada unei grozave nelinisti si nu am putut sta intinsa. La orele 3 dimineata, pe cand stateam culcata pe patul meu, am vazut in fata mea si putin mai la stanga un calugar cu un chip marcat de viata dusa intru nevointa. Parul sau neingrijit ii cadea pe umeri. Era usor adus de spate. Rasa ii era uzata, de culoare neagra spre verde, chipul ii era palid si ascetic si era murdar. De indata ce l-am vazut, nelinistea a disparut: o mare pace si o bucurie de nespus m-au invaluit. Si, dupa ce l-am vazut in fata mea, intr-o clipa a fost langa mine, fara sa fi facut vreun pas. S-a aplecat foarte aproape de urechea mea si mi-a zis cu o evlavie adanca:

– Sfantul Efrem si-a savarsit viata ucis de turci, la 5 Mai 1426, la 9 dimineata.

Cum voiam sa scriu aceste cuvinte pentru ca sa nu le uit, calugarul mi le repeta de 7-8 ori si fiecare cuvant a fost repetat pe un ton aparte. Dimineata le-am povestit surorilor lucrul uimitor care mi se intamplase. In noaptea urmatoare, una din surori se vazu in vis intr-o incapere plina de ofrande si vru sa ia 2 pentru Sfantul Efrem. In acel moment, vazu pe o masa o placuta de marimea unei Icoane, care il reprezenta pe Sfant cu capul in jos. Ii infipsesera in buric o bucata de lemn aprins si maruntaiele sale ardeau, in vreme ce trupul ii era strapuns cu multe cuie, din acelea cu care fusese rastignit Domnul nostru Iisus Hristos pe Cruce. Si, in timp ce Sfantul se ruga, flacarile si fumul il inconjurau, dar flacara iubirii lui Hristos biruia numeroasele chinuri si grozavele dureri din acele clipe. Tesatura cu care ii legasera mijlocul era si ea inrosita din pricina numeroaselor chinuri la care il supusesera acesti lupi sangerosi, care stateau putin mai departe si priveau.

Din ziua in care am aflat, prin aceasta vedenie, cand si cum fusese mucenicit Sfantul, i-am luat Sfintele Moaste si le-am asezat in fataI sale. Atunci, fratilor, s-a intamplat ceva nemapomenit, iarasi in timpul unei slujbe: Icoana Sfantului a inceput sa trosneasca atat de tare, ca si cum s-ar fi spart mai multe geamuri deodata. In acelasi timp, trosneau si Sfintele sale Oseminte, mai intai cele mari, mai apoi cele mici si la sfarsit toate deodata. In acelasi timp, noi l-am vazut pe Sfant trecand prin mijlocul nostru, incaltat cu papuceii sai si imbracat cu vesmantul sau de preot. Sfanta mireasma pe care o raspandea ne-a invaluit si ne-a inaltat sufletele.

Intr-o alta zi, pe la amiaza, fiind obosita, m-am intins pe pat pentru a ma odihni. Fiind pe jumatate adormita, am auzit apropiindu-se mai multe voci care psalmodiau cu dulceata. Ascultandu-le, am inceput si eu sa psalmodiez, caci stiam troparele pe care acele glasuri le cantau. Aveam impresia ca era vorba de o procesiune sfanta care se apropia din ce in ce mai tare de chilia mea. Parea sa vina dinspre staretie, din cealalta parte a peretelui chiliei mele si se deplasa spre interiorul constructiilor. Am vazut atunci cum se deschide peretele chiliei, ca si o perdea pe care o tragi la o parte si procesiunea ajunse in chilia mea. Trupul Sfantului Efrem era purtat pe umerii tuturor celor care fusesera vindecati de el si pe ai celor carora le facuse bine in felurite chipuri. Ei cantau imnuri si psalmodiau, multumindu-i Sfantului pentru toate binefacerile sale. Ii asezara trupul sfant in bratele mele si, in vreme ce il tineam astfel, i-am vazut, prin rasa in care era imbracat, trupul aproape scheletic. Il tineam astfel, asteptand ca preotii sa-i savarseasca slujba ingroparii. Apoi m-am aflat intr-o foarte frumoasa Biserica bizantina inchinata Sfantului. Acolo se incheie visul.

Mult mai tarziu, o sora din Mânastire vazu intr-o vedenie cum fusese ingropat Sfantul in acel loc. Ea vazu cum un caine din Mânastirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care traise in vremea Sfantului, se tinea pe aproape de copacul scorburos. Era foarte nefericit si lacrimile ii curgeau din ochi. Atunci, 3 tarani intrara in Mânastire: pe data cainele incepu un du-te-vino intre tarani si copacul cel scorburos, latrand. Unul din barbat a inteles ca se intampla ceva. Se apropiara si vazura trupul insangerat si ciopartit al Sfantului. Au sapat o groapa si au asezat trupul in ea. Dupa ce ei au luat trupul Sfantului, cainele alerga la scorbura si lua o bucata din trup, cazuta in urma numeroaselor chinuri la care fusese supus si, tinand-o cu delicatete intre dinti, o puse in mormant laolalta cu trupul Sfantului. Apoi oamenii acoperira mormantul si plecara.

Marturia unui paralitic

Intr-un an, un bolnav paralizat ceru sa participle la privegherea pentru praznicul Sfantului. Cu cateva ore inainte de inceperea slujbei, ai sai l-au dus la Mânastire. Bolnavul plangea in Biserica de ti se rupea inima si isi marturisea cu sinceritate pacatele.

– Iarta-ma, Sfantul meu Efrem, e vina mea! Sufar pentru pacatele mele. Ai mila de mine si reda-mi sanatatea! Scena era atat de emotionanta, incat noi plangeam cu totii impreuna cu el. I s-a spus sa taca, dar el striga si mai tare.

– Sfinte al lui Dumnezeu, fie-ti mila de mine si de copiii mei! Sosi si momentul sa mergem la mormant pentru a canta slujba litiei. In vreme ce purtam Sfintele Moaste si alaiul iesea din Biserica in directia mormantului Sfantului, bolnavul striga inca si mai tare. Si deodata l-am vazut cu totii ridicandu-se brusc, fara ajutor, facandu-si semnul Sfintei Cruci si insotind procesiunea pana la mormant, porni la drum singur. Ce mare minune! Mergea singur! Casa in care locuia acest om era situata pe o culme inalta, iar el cobora de atunci adesea pana la cafenele si bodega, devenind un Marturisitor al minunilor lui Dumnezeu. El zicea:

– Priviti-ma, voi, care ma stiati paralizat! Acum ma vedeti stand pe picioarele mele. Aveti Credinta si dati slava lui Dumnezeu. Intr-o Duminica, in vreme ce acest barbat vindecat se afla la Mânastire, au adus un copil paralizat. Vazandu-l, barbatul incepu sa planga si il ruga pe Sfantul Efrem, zicandu-i:

– Sfinte al lui Dumnezeu, vindeca-l pe copil, asa cum m-ai vindecat si pe mine! Nu departe de Mânastirea noastra, locuia un paralitic tintuit la pat. Ai sai veneau adesea in genunchi si il rugau staruitor pe Sfant, plangand, sa-i ajute. Rugaciunea lor nu a intarziat sa fie implinita. Paraliticul dobandi vindecare. Acum el lucreaza pentru familia lui si impreuna dau slava lui Dumnezeu si Sfantului Efrem pentru marea minune care li s-a intamplat. (…)

Sfantul este intru totul viu

Nenumarate sunt semnele prezentei adeverite a Sfantului. Iata ce ne-a spus un pelerin evlavios:

– Nu mi-am crezut ochilor cand, in timpul procesiunii cu Sfintele Moaste, l-am vazut pe Sfantul insusi, intru totul viu, plimbandu-se printre noi, in ziua praznicului sau. Si o alta persoana, adanc impresionata, povesteste:

– Cum as putea uita acele cantari ceresti care veneau din partea din spate a Bisericii?

In acea seara, am auzit, venind dinspre Paraclis si dinspre mormantul sau, dulcea si emotionanta psalmodie a Sfantului nostru. Foarte adesea oamenii ne povestesc ca l-au vazut pe Sfant fiind cu noi la rugaciune sau ocrotindu-ne Mânastirea; si de multe ori ne-a vestit ca s-a stins Candela de la Icoana sa si ca trebuie sa o aprindem din nou. In timpul Postului Mare, o sora l-a vazut pe Sfant de mai multe ori la rand in timpul slujbei. Parea foarte trist, se insemna cu semnul Sfintei Cruci, ingenunchea, ridica mainile in semn de rugaciune staruitoare si se ruga Parintelui Ceresc pentru lumea intreaga. Sora s-a intrebat daca nu era vorba de inselare, intr-atat de real il vedea. Il vedea gol, acoperit de rani, chinuit, mort fara de ingropare. Sfantul a inceput sa se tanguiasca foarte tare si cand si-a facut semnul Sfintei Cruci, sora l-a auzit spunandu-i:

– Tot ce vezi nu e altceva decat realitatea. Iata de ce trebuie sa-mi tii aprinsa Candela. O, preasfantul meu Efrem, atlet al lui Hristos si Mare Mucenic, te rog si noi toti, nevrednicii robii tai, ne rugam tie, acopera-ne cu sfanta si puternica ta ocrotire, pana cand vei infatisa sufletele noastre mantuite inaintea Mantuitorului si Dumnezeului nostru!

Sfantul izgoneste demonii

Ma aflam intr-o incapere foarte luminoasa, unde maica Macaria picta Icoana Sfantului Efrem. Deodata, o femeie bolnava intra in incapere, spunand ca avea nevoie de rugaciunea noastra. Pe data, am inceput sa ne rugam si sa facem metanii inaintea Icoanei neterminate a Sfantului Efrem. Ne-am oprit o clipa si m-am dus langa femeia bolnava, care era cazuta la pamant si parea pe jumatate moarta. I-am spus:

– Eu stiu ce boala ai tu. Ai un diavol in tine. Pe data femeia deschise ochii si, cu o privire salbatica, a spus aceste cuvinte:

– De unde stii ca ma aflu in ea?

Mi s-a facut foarte frica si voiam sa ma intorc spre Sfant, dar nu am mai avut vreme. O fiinta cu infatisare ingrozitoare se afla deja in fata mea si imi zise:

– Nu ati facut sa ies decat eu prin rugaciunile voastre, dar nu sunt singur, se afla o intreaga legiune in ea.

Atunci ne-am intors privirea spre Icoana care era in lucru si Icoana Sfantului prinse viata si, printr-un semn, dansul ne porunci sa continuam rugaciunea.

Este adevarat, ce dar ceresc si ce arma poate fi mai de temut impotriva diavolilor decat rugaciunea?! Daca am simti adanc in sufletul nostru puterea rugaciunii, am afla vindecare suferintelor noastre, mangaiere in deznadejde, putere statornica in orice slabiciune si izbanda in toate greutatile vietii noastre. De aceea, il rugam pe Sfant sa ne daruiasca si noua harul rugaciunii catre Domnul nostru, catre Preasfanta Sa Maica si catre toti Sfintii.

Odata, in timpul somnului, ma aflam in Biserica si l-am vazut pe Sfant imbracat cu bogate vesminte preotesti. Slujea si inainta in fata Usilor Imparatesti, tinand in maini Sfantul Potir si zicand:

– Cu frica de Dumnezeu, cu Credinta si cu dragoste sa va apropiati! Imi porunci sa ma apropii pentru a ma impartasi. Atunci am baut de 3 ori din Sfantul Potir, pe care il tinea cu mare evlavie in sfintele sale maini. Sfanta Impartasanie a fost atat de dulce, incat i-am simtit gustul timp de mai multe zile. (…)

Vindecarea Georgiei Zambetaki

Aveam dureri groaznice in regiunea inimii si la cap din pricina unei paralizii a nervilor cordului. Nu ma puteam tine pe picioare. Se implinisera 4 ani de cand eram tintuita la pat, zacand intr-o mare deznadejde, in vreme ce durerile cresteau pe zi ce trece. Intr-o zi, un suflet binevoitor mi-a adus cartea despre Sfantul Efrem Tamaduitorul. Am citit-o din scoarta in scoarta si nu mica mi-a fost admiratia fata de minunile lui atat de multe. De asemenea, L-am rugat pe Domnul Hristos sa mi-l trimita si mie pe Sfant. Ce sa va spun? Ma rugam inca, pe cand l-am vazut langa mine si i-am auzit glasul bland:

– Ce ai, copila mea?

I-am raspuns:

– Inima si capul! Nu mai pot de durere, ajuta-ma, Sfinte al meu!

Si Sfantul incepu sa-mi desfaca articulatiile una cate una, incat, nemaiputand de durere, am strigat:

– Ajunge, o, Sfinte al meu!

Si Sfantul mi-a raspuns:

– Copila mea, lasa-ma sa te vindec!

Atunci el mi-a pus la loc toate articulatiile si si-a rezemat capul de pieptul meu. Dar, va pot spune, fratii mei iubiti, ca i-am simtit rasuflarea calda pana in cele mai de taina adancuri ale inimii mele. Mai apoi mi-a luat capul intre maini, l-a apasat cu putere spre dreapta si spre stanga, in sus, apoi in jos, pana ce m-am simtit cu totul vindecata. Si Sfantul, pe care il vedeam mereu langa mine, mi-a spus:

– Copila mea, rosteste-mi numele, ma numesc Efrem!

Iar eu am zis:

– Sfantul meu Efrem!

Dar din pricina bolii, nu puteam rosti clar cuvintele, asa ca Sfantul mi-a spus:

– Spune-l mai tare, copila mea!

Si am zis a doua oara:

– Sfantul meu Efrem!

Mi-a poruncit din nou:

– Mai tare!

Adunandu-mi toate puterile, am strigat:

– Sfantul meu Efrem! atat de tare, incat copilul meu s-a trezit din somn si m-a intrebat ce am patit.

Din acel moment am fost complet vindecata. M-am ridicat, am aprins Candela si am stat asa, bucuroasa, pana dimineata, rugandu-ma si multumindu-I lui Dumnezeu si Sfantului Efrem care ma tamaduise. Spre dimineata am adormit si m-am vazut in vis in Biserica unde se afla mormantul Sfantului. Brusc, am auzit un glas aspru zicandu-mi:

– N-o sa i te inchini, caci esti o pacatoasa!

Atunci i-am raspuns:

– Tocmai pentru ca sunt o pacatoasa, voi merge sa ma inchin lui!

Am vazut cum, grabnic, 2 maini mari luau scara care ducea la mormant si am zis:

– Voi merge sa ma inchin, chiar daca ar trebui sa mor!

Si, dintr-un salt, m-am aflat aproape de mormantul Sfantului. Picioarele mi se inmuiasera din pricina miresmei Mirului. Cand am iesit din mormant, m-am trezit intr-o curte, intr-un coltisor al Raiului. Acolo am vazut o femeie purtand doliu, care tinea in maini un disc cu Ingeri de jur imprejur, si am intrebat:

– Cine este aceasta femeie in negru?

Mi s-a raspuns:

– Este mama Sfantului Efrem, vaduva cu 7 copii. Dar ce sa va spun mai mult, fratilor! Cand am putut sa merg pentru prima oara sa ma inchin Sfantului Efrem, Biserica si mormantul Sfantului nostru erau exact ca si cele din visul meu! Sub insuflare Dumnezeiasca, aceasta femeie a alcatuit un imn, spre a-i multumi Sfantului Efrem:

Am vazut un barbat mare si masliniu la infatisare apropiindu-se de urechea mea si graindu-mi cu blandete:

<<Ce ai, copila mea?>>

<<Iata locul unde ma doare!>> am zis si mi-am plecat capul.

Mana sa blanda mi-a adus harul Dumnezeiesc.

Sfantul mi-a spus raspicat:

<<Ma numesc Efrem, copila mea, vino la Mânastirea mea, inchina-te la racla mea!

Acolo imi vei vedea mormantul, imi vei vedea Candela. Aprinde-o, fa-mi aceasta bucurie!”

Acesta este locul in care am gasit izbavirea, eu, nefericita.

Am aflat un Parinte, un Tamaduitor, eu, care greu patimeam.

O, Sfantul meu Efrem, iti multumesc, slavesc numele tau, izbaveste lumea de rele patimiri, ocroteste-i pe copiii tai!”

Unor credincioși din Grecia, care se întrebau dacă Sfântul Efrem va mai face minuni și în viitor, Cuviosul li s-a arătat îndată de față și le-a zis: „ Nu voi înceta să vin”

Moastele Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou au fost descoperite in mod miraculos in anul 1950 si, datorita nenumaratelor vindecari miraculoase si a minunilor savarsite de acest Mare Mucenic din Nea Makri, BISERICA ORTODOXA a GRECIEI l-a recunoscut ca Sfant in anul 1998.

Anul acesta – 2011 – Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, a fost canonizat si trecut in randul Sfintilor si de catre PATRIARHIA ECUMENICA de la CONSTANTINOPOL, conform scrisorii cu numarul de protocol 217 din ziua de 11 Martie 2011, a Prea Fericitului Patriarh Ecumenic Bartolomeu al Sfintei şi Marii Biserici a lui Hristos din Constantinopol.

Aceasta hotarare patriarhala si sinodala a fost comunicata poporului grec prin ENCICLICA cu nr. 10 din 5 Aprilie 2011. Actul patriarhal si sinodal consemneaza faptul ca Sfantul si Slavitul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou – cel din Muntele Neprihanitilor – a fost inscris de curand in dipticele Sfintilor Bisericii Ortodoxe, iar pomenirea sa se savarseste pe data de 5 Mai a fiecarui an, iar gasirea Sfintelor sale Moaste se sarbatoreste pe data de 3 Ianuarie a fiecarui an.

Sfântul Sfinţit Mare Mucenic Efrem cel Nou

PUTEREA MOASTELOR Sfantului Efrem cel Nou

Moastele Sfantului Efrem cel Nou sunt TAMADUITOARE

Multi oameni bolnavi care s-au atins de Moastele Sfantului Efrem cel Nou – sau care au fost insemnati in Semnul Sfintei Cruci cu Sfintele sale Moaste – s-au vindecat complet, indiferent de ce boala sufereau. Acestia s-au rugat cu lacrimi Sfantului Efrem si si-au pus toata nadejdea in el.

Unii au citit Acatistul Sfantului Efrem cel Nou si/sau Paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, altii i-au promis diferite daruri in schimbul vindecarii, altii pur si simplu l-au rugat cu Credinta fierbinte si evlavie sa-i insanatoseasca, iar pentru unii oameni s-au rugat altii Sfantului Efrem, deoarece acestia erau pe patul de moarte si nu se puteau ruga.

Sfantul Efrem a auzit rugaciunile acestor oameni si i-a vindecat foarte grabnic de bolile de care sufereau. Astfel, prin atingerea sau insemnarea in Semnul Sfintei Cruci cu Moastele Sfantului Efrem cel Nou, multi oameni s-au vindecat de: cancer, paralizie, orbire, amnezie grava, dureri puternice de cap, iar altii s-au ridicat de pe patul de moarte.

Moastele Sfantului Efrem cel Nou raspandesc MIREASMA

Moastele Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri raspandesc uneori buna mireasma, pentru a le intari Credinta celor din jur sau pentru a-si demonstra sfintenia. Astfel s-a intamplat atunci cand Mânastirea a fost vizitata de mitropolitul locului, care nu era convins de sfintenia Sfantului Efrem cel Nou. Pentru a verifica daca Moastele din racla sunt intr-adevar ale unui Sfant, mitropolitul si-a pus mitra pe racla cu Sfintele Moaste, zicandu-si: „Daca este un Sfant, nu-i va placea sa o pun acolo, dar o voi lasa, totusi, ca sa-mi dea un semn”. Iar semnul a venit imediat, deoarece, la sfarsitul Sfintei Liturghii, din racla a inceput sa izvorasca incontinuu Mir sfintit, ca o pacla alba, groasa de 80 cm si lunga de 10 m, facand rotocoale si raspandind o mireasma de negrait.

MINUNILE Sfantului Efrem cel Nou

Marea putere facatoare de minuni a Sfantului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia

Datorita minunilor uimitoare pe care le savarseste zilnic, Sfantul Efrem cel Nou este cunoscut in toata lumea. Oamenii care au primit ajutorul Sfantului Efrem cel Nou nu uita sa ii multumeasca Sfantului, astfel ca la Mânastirea sa din Nea Makri sosesc mereu daruri pentru Sfantul Efrem.

Acest Mare Mucenic din Nea Makri a primit de la Atotputernicul Dumnezeu puterea de a savarsi multe si mari minuni pentru ca a suferit chinuri ingrozitoare pentru marturisirea Credintei Ortodoxe.

Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri (Grecia) este supranumit „Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile” deoarece ii ajuta pe oameni foarte repede si in orice problema.

Minunile Sfantului Efrem cel Nou

Sunt prezentate mai jos cateva din minunile savarsite de Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri. Pentru a vedea descrierea fiecarei minuni, faceti click pe cuvantul cheie al minunii, sau folositi linkurile de la sfarsitul acestui articol.

Vindecari

Salvari din primejdii

 • de pe patul de moarte
 • de la sinucidere – Sfantul Efrem cel Nou este, prin excelenta, SALVATORUL celor DEZNADAJDUITI
 • din accidente
 • din foc (din incendii)
 • de la inec (din inundatii)
 • din furtuni
 • in operatii
 • din coma datorata supradozei de droguri – Sfantul Efrem cel Nou este, prin excelenta, OCROTITORUL celor DEPENDENTI de DROGURI

Ajutor in procese

Izgoneste demonii

Întăreşte Credinta

Icoana sa

 • izvoraste mir ceresc
 • izgoneste demonii

Sfintele sale Moaste

 • tamaduiesc (vindeca) de boli pe cei care le ating cu evlavie, smerenie si multa Credinta
 • au izvorat Mir ceresc pentru a intari Credinta celor care se indoiau de sfintenia sa

Aratari ale Sfantului Efrem cel Nou

 • aratari in vis
 • aratari in realitate

Iata ce au facut oamenii care au fost ajutati de Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia:

 • i s-au rugat Sfantului Efrem cel Nou cu lacrimi fierbinti, cu multa Credinta, evlavie si dragoste
 • unii i-au citit Paraclisul si/sau Acatistul cat mai des (chiar si zilnic)
 • daca nu aveau timp si problema trebuia rezolvata urgent, oamenii doar l-au chemat din toata inima in ajutor, simplu, fara o rugaciune speciala, ci spunand numai: „Sfinte Efrem cel Nou, ajuta-ma sa … (si spuneau problema pe care o aveau)!”
 • cei care aveau probleme mai dificile, i-au promis Sfantului Efrem cel Nou diverse daruri (flori, ceara curata, candele etc.)
 • cei care si-au permis, au mers la Manastirea sa din Nea Makri si s-au inchinat la Sfintele sale Moaste si le-au rugat pe maici sa ii insemneze in Semnul Sfintei Cruci cu Sfintele sale Moaste
 • mai ales cei care au avut nevoie sa fie vindecati de o boala (incurabila) sau sa fie dezlegati de vraji, farmece sau alte legaturi necurate, au trimis la Manastirea sa din Nea Makri haine, iar printr-o scrisoare le rugau pe maici sa atinga aceste haine de Icoana Sfantului Efrem cel Nou si de Sfintele sale Moaste, apoi, imediat dupa ce se imbracau cu aceste haine sfintite, se vindecau sau isi rezolvau problemele
 • au trimis pomelnice, bani sau alte daruri la Manastirea sa din Nea Makri (si au primit ulterior raspuns de la maici)

Uneori, ajutorul Sfantului Efrem cel Nou a venit atat de repede, incat Sfantul i-a ajutat pe unii oameni chiar inainte de a termina rugaciunea catre el sau imediat dupa aceasta.

Dupa ce primesc ajutorul dorit,

 • oamenii trebuie sa nu uite sa-i multumeasca Sfantului Efrem cel Nou,
 • iar cei care ii fac promisiuni, trebuie sa nu uite sa le indeplineasca.

Celor care au uitat sa-si respecte promisiunea facuta, Marele Mucenic din Nea Makri li s-a aratat in somn sau aievea (in realitate) si i-a mustrat, reamintindu-le ce au promis.

Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – face minuni uimitoare si azi si le va veni intotdeauna in ajutor celor care il cheama cu Credinta, evlavie si dragoste, asa dupa cum a marturisit Sfantul Efrem cel Nou insusi unor crestini: “Nu voi inceta sa vin!”

Minunile Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri, Grecia

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat EPILEPSIA

Sfantul Efrem cel Nou ajuta pe oamenii din toata lumea

Asa cum se spune si in Paraclisul sau, Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia) – le vine in ajutor atat oamenilor din Grecia, cat si celor din alte colturi ale lumii – Sfantul Efrem cel Nou nu trece pe nimeni cu vederea, atunci cand este chemat in ajutor cu Credinta.

Vestea minunilor uimitoare pe care le savarseste Sfantul Efrem cel Nou s-a raspandit cu repeziciune in toata lumea. Oameni din toate partile planetei alearga la Sfantul Efrem cel Nou, cerandu-i ajutorul in toate problemele lor – fie ca e vorba de boli incurabile, primejdii, procese sau alte nevoi.

Oameni din toata lumea, fie vin in Grecia, la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri – pentru a se inchina la Sfintele Moaste intregi ale Marelui Mucenic – fie trimit scrisori, pomelnice si daruri la aceasta Sfanta Manastire – pentru a primi ajutorul Sfantului Efrem cel Nou, chiar daca sunt departe de el.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat epilepsia

Despre minunile mari pe care le savarseste Sfantul Efrem cel Nou a auzit si o doamna din America, care suferea de boala incurabila numita epilepsie. Avand o Credinta puternica, aceasta doamna si-a pus toata nadejdea in Sfantul Efrem cel Nou si a trimis la Manastirea sa din Nea Makri o haina de-a sa, rugandu-le intr-o scrisoare pe maici sa o atinga de Icoana Sfantului Efrem si sa faca asupra ei Semnul Sfintei Cruci cu Sfintele sale Moaste.

Stareta Macaria de la Manastirea Sfantului Efrem marturiseste ca, atunci cand a atins haina de Icoana Sfantului Efrem cel Nou, aceasta Icoana a scartait de 3 ori. Apoi maicile au trimis haina inapoi in America.

In clipa in care doamna din America a imbracat haina primita din Grecia, boala ei (epilepsia) a incetat !!! Plina de recunostinta, cand a vazut ca s-a tamaduit, doamna a venit tocmai din America in Grecia, la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri – pentru a multumi Sfantului pentru marea binefacere pe care a primit-o de la el.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat PARALIZIA

Odata, la slujba de priveghere pentru praznicul Sfantului Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, a fost adus la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor un bolnav care avea picioarele paralizate.

Acest om plangea din toata inima si se ruga si isi marturisea pacatele cu sinceritate si il implora pe Sfantul Efrem cel Nou sa-i redea sanatatea. Aceasta scena emotionanta i-a impresionat pe ceilalti oameni din Biserica, astfel ca plangeau si ei impreuna cu bolnavul.

Cand alaiul a iesit din Biserica si s-a indreptat – impreuna cu Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou – spre mormantul Sfantului, bolnavul striga si mai tare:

– Sfinte al lui Dumnezeu, fie-ti mila de mine si de copiii mei!

Si deodata bolnavul s-a ridicat brusc, fara ajutor, si-a facut Semnul Sfintei Cruci si a inceput sa mearga pe picioarele sale catre mormant, odata cu alaiul. Atunci s-a petrecut marea minune: bolnavul de paralizie s-a vindecat!

Dupa vindecare, acest om mergea pe la cafenelele si bodegile pe care le frecventase inainte de a se imbolnavi si arata tuturor oamenilor marea minune pe care a facut-o Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou cu el si ii sfatuia pe oameni sa aiba Credinta si sa dea slava lui Dumnezeu.

Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, a vindecat si un copil paralizat care a fost adus la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor.

De asemenea, a mai vindecat si un alt paralitic tintuit la pat, in urma rugaciunilor staruitoare facute de familia sa. Rudele acestuia veneau in genunchi de multe ori la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou si plangeau la Sfintele sale Moaste, cerand vindecarea paraliticului. Dupa vindecare, omul si-a reinceput lucrul si lucreaza pentru familia lui si da slava lui Dumnezeu si Sfantului Efrem cel Nou pentru vindecarea minunata.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat complet si rapid CANCERUL la san si la stomac

O alta mare minune savarsita de Sfantul Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri, Grecia – este descrisa de Arhimandritul Titos Bouriyakis din Halandari (Grecia).

Arhimandritul relateaza – intr-o scrisoare pe care a trimis-o la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri (pe 3 Noiembrie 1980) – despre sora lui care suferea de inspaimantatoarea boala a cancerului de 5 ani si din aceasta cauza a fost operata la piept. Dar sora Arhimandritului avea si o umflatura mare la pantece de cativa ani. Timp de 5 ani de zile, bolnava a purtat un brau, la recomandarea medicilor.

Pe data de 23 Aprilie, acea doamna a fost binecuvantata cu Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou si, imediat, umflatura a disparut; la fel au disparut si semnele vizibile ale cancerului de la piept. Biopsia facuta ulterior a confirmat vindecarea de cancer.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat LEUCEMIA

O doamna din Grecia avea o sora care suferea de dureri groaznice de burta, pierdea mult sange si slabea pe zi ce trece. A fost transportata de urgenta la un spital din Atena, dar tratamentul recomandat de medici nu ii facea niciun bine, dimpotriva – ii mergea din ce in ce mai rau.

In acele zile, sora bolnavei l-a vazut pe Sfantul Efrem cel Nou iesind din pamant, inconjurat de o lumina stralucitoare. Sfantul Efrem i-a spus:

Am venit sa te incredintez ca eu o voi vindeca pe sora ta. Promite-mi, doar, ca o vei convinge sa nu se opereze. Si, daca vrei, vino cu mine sa-ti arat oameni cu membrele amputate din pricina acestei boli.

Sfantul i-a mai spus ca ii va reinnoi bolnavei sangele, care avea atunci 1,8 milioane de globule rosii.

Apoi, Sfantul Efrem cel Nou a condus-o pe sora bolnavei intr-un loc in care erau mii de oameni fara maini si fara picioare. Sfantul Efrem slujea in acel loc si a sfatuit-o sa se impartaseasca regulat.

Dupa aceasta vedenie, doamna i-a spus surorii bolnave cu mare emotie tot ce a vazut. In ziua acestei vedenii, analiza sangelui a aratat 3,8 milioane de globule rosii, iar a doua zi arata 3,3 milioane, iar in ziua externarii – 3,8 milioane de globule rosii. Mai tarziu, fosta bolnava de leucemie – vindecata de Marele Mucenic din Nea Makri – si-a botezat copilasul la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat BOLILE de INIMA

O doamna din Atena relateaza maicilor de la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou cum MARELE MUCENIC din Nea Makri a vindecat-o pe mama ei care era grav bolnava de inima. Aceasta doamna a mers la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou (care este si Manastirea Buneivestiri) din Nea Makri si l-a rugat fierbinte pe Sfantul Efrem cel Nou sa-i vindece mama. La doua zile dupa vizita facuta la manastire, starea de sanatate a bolnavei s-a imbunatatit considerabil, iar analizele facute ulterior au confirmarea vindecarea completa.

Dupa aceasta minune, doamna a mers impreuna cu parintii sai la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou, ca sa-i multumeasca Marelui Mucenic pentru ajutorul primit. In timp ce vorbea cu stareta Mânastirii, doamna a simtit o mireasma foarte puternica.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat de PIATRA la RINICHI

O doamna credincioasa, auzind de minunile uimitoare pe care le savarseste Sfantul Efrem cel Nou, l-a rugat cu Credinta puternica si cu lacrimi fierbinti pe MARELE MUCENIC din Nea Makri sa o vindece, deoarece avea dureri cumplite la rinichi, dureri pricinuite de o piatra care se formase acolo.

Ajutorul Sfantului Efrem cel Nou a venit imediat, caci, in timp ce se ruga, doamna a eliminat piatra la rinichi, iar durerile au incetat imediat.

Sfantul Efrem cel Nou a vindecat CONSTIPATIA si DISPEPSIA

Un calugar din Sfantul Munte Athos marturiseste in mai 1977 despre minunea pe care a facut-o Sfantul Efrem cel Nou cu el, vindecandu-l de constipatie si de dispepsie (tulburare a procesului de digestie, manifestata prin dureri, balonari, varsaturi etc.) – boli de care suferea de un an de zile si pentru care lua medicamente, fara a reusi sa se vindece.

Monahul acesta, auzind ca Sfantul Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri (Grecia) – face multe minuni si tamaduiri uimitoare (chiar de boli incurabile), a mers intr-o zi la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou (de pe Colina Neprihanitilor, din Nea Makri), ca sa se vindece. Intestinul calugarului ii era blocat cu reziduuri uscate, adunate de-a lungul unei saptamani si avea dureri abdominale groaznice. Nu avea nici pofta de mancare si nici nu ii era sete. Doctorii il sfatuisera sa se opereze.

Monahul, cand a ajuns la Mânastire, maicutele au facut asupra lui Semnul Sfintei Cruci cu Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou, care raspandeau o mireasma deosebita. Apoi calugarul a citit Paraclisul Sfantului Efrem cel Nou (tot la Mânastire), dupa care a plecat spre Atena.

Dupa ce a parasit zona Mânastirii, reziduurile s-au evacuat, iar durerile au disparut.

De atunci, aparatul digestiv al monahului functioneaza normal.

Sfantul Efrem cel Nou a salvat din ACCIDENT de MASINA

O tanara a relatat maicilor de la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri, cum a fost salvata de MARELE MUCENIC dintr-un accident de masina.

Tanara se afla, impreuna cu 2 colegi, in masina care ii ducea la scoala, intr-un sat din afara Kalamatei. La un moment dat, masina a cazut intr-o prapastie adanca de 35 de metri, dupa care masina s-a izbit de trunchiul unui copac. In timp ce se rostogoleau, tanara a cerut ajutorul Sfantului Efrem cel Nou si minunea s-a petrecut: elevii au fost salvati de la o moarte sigura; mai mult decat atat, nu s-a spart niciun geam si nimeni nu a fost ranit !!! Sfantul Efrem cel Nou i-a salvat intr-un mod cu totul miraculos, doarece el este mereu gata sa vina in ajutorul celor care i-l cer cu mare Credinta.

Sfantul Efrem cel Nou a salvat din COMA datorata SUPRADOZEI de DROGURI

Sfantul Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri (Grecia) – este cunoscut in toata lumea atat ca Mare Tamaduitor, Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile, cat mai ales ca SALVATOR al celor DEZNADAJDUITI – mai ales al celor care vor sa se sinucida – si OCROTITOR al celor DEPENDENTI de DROGURI.

Actiunea binefacatoare a Marelui Mucenic din Nea Makri s-a rasfrant si asupra unui tanar american, care, in anii ’90, se afla intr-o situatie disperata: consuma din abundenta droguri, nu avea viata de familie stabila, nici educatie religioasa si se indrepta astfel catre o grabnica nenorocire.

Acestui tanar i s-a aratat intr-o noapte necuratul (adica diavolul) in chipul unui om batran si urat, si i-a spus:

Eu sunt prietenul tau si vreau sa ne intalnim ca sa ma cunosti.

Necuratul l-a sfatuit apoi pe bietul tanar sa se urce la volanul masinii sale si sa conduca cat poate de repede pe un anumit drum, pana la o intorsatura situata la marginea unei rapi adanci. Tanarul a facut intocmai, dar, cand a ajuns aproape de rapa, a reusit sa apese frana in ultima clipa, evitand astfel prabusirea. Apoi s-a intors acasa tremurand de spaima.

Doua nopti mai tarziu, batranul cel hidos – care era de fapt necuratul – i s-a aratat din nou si, inversunat si plin de manie, i-a poruncit:

Sunt foarte dezamagit ca nu ne-am intalnit. Urca-te din nou la volan si sa conduci cat poti de repede, dar de data aceasta sa nu mai franezi.

In mod ciudat, tanarul s-a simtit silit sa faca ceea ce i s-a cerut. Urcandu-se din nou la volan, tanarul s-a dus cu viteza maxima drept in rapa. Desi masina sa a fost distrusa, tanarul a scapat in mod miraculos, doar cu niste zgarieturi si contuzii si cu un soc puternic.

La cateva saptamani dupa ce a iesit din spital, necuratul i s-a arata din nou in chipul batranului hidos si i-a spus:

Sunt suparat pe tine ca nu ti-ai tinut promisiunea. La noapte insa ne vom intalni sigur! Pune in seringa o doza dubla de drog.

Tanarul s-a simtit iarasi nevoit sa asculte porunca si a intrat astfel in coma, datorita supradozei. Fiind dus la spital, medicii i-au spus familiei ca este posibil sa nu supravietuiasca si, chiar daca va supravietui, va fi intr-o stare de semi-constienta. Nu i s-a acordat nicio sansa de insanatosire.

In ciuda pronosticului nefericit dat de medici, dupa doua saptamani tanarul s-a trezit pe deplin constient si le-a marturisit celor din jur ca vazuse un om care semana foarte tare cu un monah luminos. Acest om venise la el si ii spusese:

M-am rugat pentru tine … Dumnezeu ti-a mai dat o sansa. Vei trai, dar trebuie sa-ti indrepti viata. Vei merge in Grecia sa vizitezi locul unde se odihnesc oasele mele, pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca ai fost salvat. Numele meu este EFREM.

Sfantul Efrem cel Nou a ajutat in PROCESE

Un domn grec a ajuns, din cauza unei neatentii, in inchisoare. A inceput sa piarda casele sale, ale copiilor sai, ale fratilor si ale socrilor sai. In timp ce statea in celula sa din inchisoare, a vazut in fata lui un calugar cu o lumanare in mana, care i-a spus:

– Sa-ti pastrezi Credinta si barbatia! Eu iti voi ocroti familia, nu te ingrijora pentru ei. Te voi ocroti si pe tine. Voi reveni inainte de judecarea ta.

Dupa asta, calugarul s-a facut nevazut si o buna mireasma a umplut celula mica si umeda in care acel domn era inchis.

Domnul l-a recunoscut pe Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri, deoarece il cunostea foarte bine din Icoane, iar Sfantul Efrem s-a mai aratat familiei sale.

Dupa 20 de zile, cand acest domn era nelinistit deoarece nu stia cand va avea loc procesul, a venit din nou la el acelasi calugar – care era Sfantul Efrem cel Nou – cu aceeasi lumanare in mana, si i-a spus:

– Am venit iar. De ce esti nelinistit? Procesul va fi pe 3 Septembrie. Voi fi acolo. Pastreaza-ti Credinta!

Si a disparut din nou, lasand in urma lui o mireasma cereasca.

In dimineata procesului, in celula, acest domn a inchis ochii pentru o clipa si a vazut sala de judecata si l-a vazut si pe Sfantul Efrem cel Nou, care i-a spus:

– Haralambos, ridica-te, nu te teme, sunt aici, esti nevinovat.

Plin de incredere in ajutorul Sfantului Efrem cel Nou, domnul a mers la proces si, desi nimeni nu se astepta la o sentinta favorabila, dupa ceva vreme domnul a iesit din inchisoare.

Drept recunostinta, acest domn a vizitat impreuna cu familia sa Manastirea Buneivestiri din Nea Makri, care adaposteste Sfintele sale Moaste. Cand s-au inchinat la Sfintele sale Moaste, au simtit o mireasma cereasca, semn ca Sfantul Efrem era atat de aproape de ei.

Sfantul Efrem cel Nou a rezolvat PROBLEME legate de ACTE

In anul 1967, un domn din Atena a cumparat pe credit un magazin. A dat un acont de 100.000 de drahme (unitatea monetara din Grecia acelor ani) si urma sa plateasca restul prevazut de contract pana in 1970. Magazinul a fost platit, dar proprietarul il ipotecase si nu vroia sa incheie actele prin care cumparatorul sa devina proprietar.

Au trecut 3 ani si magazinul a ramas tot ipotecat. Sora cumparatorului a primit intr-o zi o carte despre Sfantul Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri, Marele Tamaduitor, Grabnicul Ajutator in toate nevoile si Marele Facator de minuni. Afland despre marea putere facatoare de minuni a Sfantului Efrem cel Nou, cumparatorul s-a rugat impreuna cu sora lui la Sfantul Efrem cel Nou sa-l ajute sa rezolve problema cu actele, iar sora cumparatorului i-a promis Sfantului Efrem cel Nou ca-i va aduce 7 kilograme de ceara curata.

Abia au trecut cateva zile si actele au fost redactate in forma finala, iar cumparatorul a devenit proprietarul magazinului cu ajutorul Marelui Mucenic din Nea Makri.

Sfantul Efrem cel Nou a deblocat PROGRAMELE INFORMATICE

O persoana lucra pe computer intr-un fisier mare, de 750 MB; lucrase de dimineata pana pe la ora 16:30. La un moment dat a rectificat o greseala din fisier, dar, in acel moment, programul a afisat „internal error: bad record index”, dupa care s-a inchis automat. A incercat de mai multe ori sa redeschida fisierul, dar in zadar: nu a reusit. Intrucat se mai confruntase cu aceasta eroare si alta data, stia ca remedierea coruperii fisierului nu putea fi solutionata.

De fiecare data, programul deschidea fisierul in aceeasi sectiune, se bloca, iar apoi se inchidea imediat. In aceasta situatie nu exista decat o singura solutie: sa revina la etapa in care fisierul se afla dimineata (fisierul fusese salvat pe un disc extern). Dar in aceasta varianta, ar fi pierdut o zi intreaga de munca.

Aceasta persoana si-a adus aminte ca Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri l-a mai ajutat odata tot intr-o problema informatica (diferita de aceasta), care parea tot asa, fara iesire. Asadar, s-a rugat si acum Sfantului Efrem cel Nou si a facut de 3 ori Semnul Sfintei Cruci peste computer.

Spre marea sa uimire, nu numai ca a reusit sa deschida fisierul, ci a putut sa stearga integral sectiunea corupta. Astfel, si-a salvat intreaga zi de munca si s-a convins inca o data de marea putere facatoare de minuni a MARELUI MUCENIC din Nea Makri, putere care se rasfrange nu numai asupra bolilor, primejdiilor, proceselor, actelor, ci si asupra calculatoarelor, fisierelor si programelor informatice.

Surse bibliografice :

 1. https://www.athonian.gr/images/watermarked/1/detailed/5/EIKONA-AGIOS-EFRAIM.jpg ;
 2. Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, grabnicul ajutator si marele facator de minuni“, editurile Sophia si Cartea Ortodoxa, Bucuresti, 2006 ;
 3. https://i.etsystatic.com/17730071/r/il/925521/1878150878/il_570xN.1878150878_ekvz.jpg ;
 4. https://www.koinoniaorthodoxias.org/wp-content/uploads/2018/05/o-agios-ieromartyras-efraim-tou-orous-twn-amwmwn.jpg ;
 5. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/05/sf_efrem12.jpg ;
 6. http://sfantul-mare-mucenic-efrem-cel-nou.blogspot.com/

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: