“NE VORBEŞTE PĂRINTELE CLEOPA” : SFÂNTUL ŞI DREPTUL IOV

Sfântul şi Dreptul IOV, mult-răbdătorul

<< Ati auzit la Iov ? Ati auzit om temator de Dumnezeu ? ce zice Dumnezeiasca Scriptura ? ” Era un om in tara Asidiei, in tinutul Uz in Arabia, si era cel mai bogat om de la rasaritul soarelui „. Dar auzi ce spune : Si era foarte temator de Dumnezeu.In toata seara, aducea un bou jertfa. Pentru ce ? El traieste inainte de Legea Scrisa. Este al cincilea de la Avraam si traieste aproape cu o mie de ani inainte de Moise.
Si el, acest om al lui Dumnezeu, avea 7 feciori si 3 fete si aducea jertfa de curatire, cum se aduceau jertfele sangeroase atunci, nu cumva copiii mei, fiind tineri, sa fi gresit ceva cu gandul lui Dumnezeu.Ati auzit ? Care din tata si mama de azi, care parinti mai au grija ce gandesc copiii lor ? Cine se mai teme azi de pacatele cu gandul ale copiilor lor ? ” Vai de mine, or fi cugetat ceva rau copiii mei ! Poate au cugetat la furt, sau la ura, sau la desfranare, sau la betie, sau la razbunare. Vai de mine, sa aduc jertfa lui Dumnezeu, ca sa-i ierte Dumnezeu, ca au gresit cu gandul !”
Ai auzit parinte de copii ? Ai auzit tata de copii ? Se teme sa nu fi gresit cu gandul, copiii lui, catre Dumnezeu ! Ai auzit de ce l-a laudat Dumnezeu pe Iov ?

Iata cum spune Scriptura :
Fost-a intru una din zile si au venit Îngerii Domnului inaintea Domnului. ca-s miliarde de miliarde de Îngeri. Nimeni nu-i poate numara, dupa cum spune Proorocul Ieremia : Oastea cerului cine o va numara? ca-s mai multi ca nisipul marii.
Şi ei merg la Dumnezeu, Care este Minte; Mintea cea dintai, izvorul tutror mintilor rationale, celor din cer si de pe pamant si dau raportul ganditor si cuvantator, ce fac cu mantuirea sufletelor; ce fac oamenii pe pamant si cum se lupta ei si slujesc lui Dumnezeu la mantuirea lumii.
Ce zice Apostolul Pavel ? Au nu sunt toti slugi – zice de Îngeri -, care se trimit de Dumnezeu spre slujba, pentru cei ce vor sa mosteneasca mantuirea ? Ai auzit care-i slujba lor ? Sunt pusi in slujba mantuirii neamului omenesc. Asa au venit Îngerii; si vesnic vin ca fulgerul si dau raportul lui Dumnezeu, ce fac oamenii pe pamant si fiecare Înger pazitor spune, de sufletul sau ce i s-a incredintat, ce face in acel minut.
Atunci a venit si satana si Dumnezeu il intreaba :
– Dar tu de unde vii ? Da’ ce ? Nu stia Dumnezeu de unde vine diavolul, daca Dumnezeu este in tot locul de fata ? Cum spune la Ieremia : Eu sunt Care umplu cerul si pamantul. Exista loc unde nu-i Dumnezeu, in iad, sau in Rai, sau in cer, sau pe pamant ? Exista vreun cer sau mai presus de toate cerurile unde nu-i Dumnezeu ? Si atunci nu stia Dumnezeu de unde vine ? Da’ de ce i-a pus intrebarea ? Ca sa ne raspunda noua cum a fost istoria lui Iov.
– De unde vii tu ? – l-a intrebat Dumnezeu pe satana. Iar el a zis :
– Doamne, cutreierat-am pamantul si toate cate sunt sub cer si iata sunt de fata.
Ai auzit cum lucreaza el ? Ca nu-i singur. A treia parte din stelele cerului au cazut, cum arata Sfantul Grigore de Nissa. Si la Apocalipsa zice : Am vazut un drac mare ros care a tarat cu coada lui a treia parte din stelele cerului si le-a daramat pe pamant.
Unde-i locuinta demonilor acum ? In vazduh. Dar nu numai in vazduhul asta care inconjoara planeta noastra si celelalte planete, zeci de miliarde, ci spatiul interplanetar si spatiul interstelar care n-are margine. Ca de aicea pana la Calea Lactee, pana la Drumul Robilor, avem paisprezece milioane de ani calatoria luminii si lumina merge cu 300.000 de km pe secunda, cat ai inchide ochii.

Ai auzit cat ii de mare spatiul acesta ? Satana il umple. Ca auzi ca la ceata care a cazut, i-a dat Dumnezeu loc sub cer. Locul asta le-a dat. Cine ne invata aceasta ? Marele Apostol Pavel, gura lui Hristos, ce zice : Domnii puterii vazduhului, duhurile rautatii raspandite in aer. Si marele Prooroc David zice : Multi sunt cei ce se lupta cu noi de la inaltime, adica din vazduh.
De aceea, a spus cu dreptate satana : Cutreierat-am pamantul, Doamne si toate cele de sub cer si iata sunt de fata. Si ce-l intreaba Dumnezeu :
– Fost-ai pe la robul meu Iov ? Ca nu este nimenea asemenea pe pamant ca Iov, om temator de Dumnezeu si care foarte vietuieste cu dreptate. Apoi, cand zice acestea, Cel ce a facut cerul si pamantul, Cel ce cerceteaza inimile tuturor, cand lauda pe un om, cine poate sa zica ceva impotriva ? Ca nu este nimeni pe pamant ca Iov, temator de Dumnezeu si foarte drept inaintea Mea.
Ai auzit ? Si nu pentru ca era sarac sau necajit. Ci, foarte bogat. Ca ce spune Scriptura ? Ca era bogat foarte, cel mai bogat om de la rasaritul soarelui. Dar averea nu l-a biruit, nu l-a despartit de Dumnezeu. Fiindca iubea pe Dumnezeu mult mai tare decat averea. Nimica nu era la dansul averea. Ca o carpa lepadata era. Si aceasta a aratat-o istoria lui Iov, care voi spune-o pe scurt de aici inainte.
Ce s-a intamplat ? A zis satana catre Dumnezeu :
– Da, Doamne, Tu spui ca Iov ii drept tare si se teme de Tine. Dar nu degeaba se teme el de tine !
– Dar de ce ?
– Daca i-ai inmultit averea lui si turmele lui acopera o tara, cum nu Te va iubi pe Tine ? Si cum nu s-ar teme, daca i-ai dat atata avere si cinste ? Socotea diavolul ca de aceea Iov se teme de Dumnezeu, ca are atata avere. Dar n-a fost asa. Iov era adevarat temator de Dumnezeu.
– Dar ce vrei tu ? zice Dumnezeu.
– Doamne, da-l pe mana mea, sa-Ti arat eu Tie daca nu te va blestema in fata ! a zis satana.
– Ce vrei, ma ? i-a spus El;
– Da-l pe mana mea pe Iov, sa-i iau eu averile si copiii si toate, sa vedem, nu te va blestema in fata ? ca, daca ai ingradit acuma cu Puterea Ta averile lui si toate averile si slugile lui sunt ingradite de Tine, eu nu ma pot apropia de el.
Dar de ce il ingradea Puterea lui Dumnezeu ? Ca era foarte drept si cinstitor de Dumnezeu si nu se putea apropia de gospodaria lui nimic. Ca Îngerii Domnului il pazeau, fiindca si el pazea Porunca lui Dumnezeu.
– Ce vrei ? l-a intrebat Dumnezeu pe satana.
– Da-l pe mana mea ! a raspuns el.
– Ti-l dau. Du-te ! Dar de el sa nu te atingi !
Ai vazut ca diavolul nu poate face nimic fara Voia lui Dumnezeu si fara Îngaduinta Lui ? Putea el sa se duca peste Iov si mai inainte, ca avea mare ciuda pe el, ca era drept, insa pana n-a luat Blagoslovenia lui Dumnezeu nu s-a dus. Ca si diavolul ii tot sluga lui Dumnezeu; ca tot Dumnezeu l-a facut si pe el si numai unde ii ingaduie Dumnezeu se duce. Ca daca ar fi asa sa faca ce vrea el, n-ar ramanea un om pe fata pamantului intr-o singura zi, cata ura are el pe oameni. Dar puterea draceasca este ingradita de Puterea Atottiitorului Dumnezeu si nu-i ingaduie sa faca mai mult decat vrea El.
Ai auzit ce spune Apostolul Petru ? Credincios este Dumnezeu si nu va lasa pe voi sa va ispititi mai presus decat puterile voastre si, odata cu ispita va trimite si ajutorul.

Sfântul şi Dreptul IOV, mult-răbdătorul

Si a venit diavolul la Iov. Si prima data, cand a ajuns asupra gospodariei lui Iov, a pogorat foc din cer. Dar ce ? Satana-i in cer ? Nu l-a dat Arhanghelul Mihail jos din cer ? N-a fost lupta cu Arhanghelul Mihail, cum vedem la Apocalipsa ? Si loc nu s-a mai aflat pentru ei in cer. Dar de ce spune Scriptura ” cer ” ? Aerul se numeste cer. Tariile aerului se numesc ” cer ” in Sfanta Scriptura. Ca auzi ce zice Scriptura : Laudati pe Domnul paserile cerului. Nu cumva ele traiesc in cer, fiindca le spune paserile cerului ? Nu. Traiesc in aer. Deci, sa intelegeti, dupa Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin, aerul se numeste cer.
Deci satana a pogorat foc din vazduh – din aer. Si avea bietul Iov 7000 de oi, 3000 de camile, 500 de perechi de boi, 500 de perechi de asini, 3000 de slugi cu braie de aur incinsi care slujeau la atata avere, 7 feciori si 3 fete, palate si mosii. Si prima data turmele oilor au cazut jertfa. A pogorat satana foc din cer, adica din vazduh si au ars turmele lui Iov, deodata cu tot cu ciobani, cu tot cu slugi, cu stani, cu caini; 7000 de oi deodata le-a mistuit focul. Dar, prin Iconomie Dumnezeiasca, a ramas un singur om, ca sa duca vestea. Si a venit la Iov. Iov era ca un imparat, purta porfira si era un om foarte cinstit de imparatii pamantului, ca facea negutatorie cu oamenii din alte tari, ca avea avere mare. Si a venit sluga si a zis :
– Stapane, doamne !
– Ce este, fiule ?
– Iata slugile tale, ciobanii tai si turmele tale pasteau la munte si la ses. Si a venit foc din cer – adica din vazduh – deodata si a mistuit turmele tale si pastorii tai si slugile tale si tot ce era acolo. Si am ramas eu singur si am venit sa-ti spun ce s-a intamplat. Iar Iov a zis :
– Nu-i nimica, fiule ! Domnul a dat, Domnul a luat, precum I s-a parut Domnului asa a facut ! Fie Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac ! Si n-a cartit.
Si nici n-a terminat cel de la oi si vine cel de la camile :
– Stapane, doamne, haldeii au trecut Iordanul, au rapit camilele tale, 3000 de camile si pastorii si toate si le-au dus in tara lor si am scapat eu singur si am venit sa-ti spun. Si a zis Iov :
Nu-i nimica, fiule ! Domnul a dat, Domnul a luat, precum I s-a parut Domnului asa a

facut ! Fie Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac !
Si nici n-au trecut putine minute, vine al treilea, cel de la boi :
– Stapane, doamne, talharii au venit din pustiu, au junghiat pe slugile tale si cele 500 de perechi de boi, i-au luat si s-au dus cu ei. Si a zis Iov acelasi cuvant :
– Domnul a dat, Domnul a luat, precum I s-a parut Domnului asa a facut ! Fie Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac !
Si n-a trecut decat putin si a venit cel de la asini.
– Stapane, doamne, din partile Damascului au venit sirienii si au prins slugile tale si cu tot cu asine le-au trecut in tara lor. Si acolo erau 500 de perechi de asine, fiindca in tarile calde camila si asinul sunt cele mai cautate animale, care pot rabda de sete si traiesc cu putina hrana. Si a zis Iov acelasi cuvat :
– Nu-i nimica, fiule ! Domnul a dat, Domnul a luat, precum I s-a parut Domnului asa a

facut ! Fie Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac ! Si n-a zis nici un cuvant, ca i s-a luat intr-un ceas toata averea.
La urma a venit al cincilea. Acesta i-a rupt inima, dar tot n-a indraznit sa zica cuvant de rau impotriva lui Dumnezeu. El avea 7 feciori si 3 fete. Si ei, vazand pe tatal lor ca face milostenie vesnic la atatea mii de saraci, au inceput si feciorii sa faca la fel ca tatal lor. Faceau praznic in fiecare sambata.

Si sambata asta facea cel mai mic; apoi celalalt, pana ajungea la cel mai mare si apoi fetele. Si tocmai acum erau la un praznic mare in acea sambata; multi oameni erau chemati la masa si ei slujeau la masa celor necajiti acolo.
Satana, avand Îngaduinta lui Dumnezeu, s-a dus si a scuturat casa – cladirea, palatul unde erau – si i-a omorat pe toti; si pe cei de la masa si pe feciorii lui Iov. N-a mai ramas decat unul, care a venit la Iov si a zis :
– Stapane, doamne, iata feciorii tai si fetele tale erau la casa celui mai mare, la un praznic si s-a cutemurat casa din temelii si i-a omorat pe toti, si-am scapat eu din intamplare – ca asa, prin Iconomie Dumnezeiasca, numai unul scapa – si am venit sa-ti spun.
Si Iov, cand a vazut ca Dumnezeu i-a luat si feciorii, fiind acolo in fata casei lui, a apucat vestmintele de sus de la gat – ca-n orient hainele-s pana jos la pamat, asa poarta barbatii, cum purtam noi calugarii – si si-a rupt haina sa pana jos. S-a dezbracat gol si s-a aruncat cu fata la pamant si-a filosofat pentru moarte si a zis:
– Nu-i nimica, fiule, gol am iesit din pantecele maicii mele, gol ma voi duce in groapa. Nimic n-am adus in lumea aceasta, aratat este ca nimic nu pot scoate. Domnul a dat, Domnul a luat, precum I s-a parut Domnului asa a facut ! Fie numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac ! Si intru toate cate i s-au intamplat lui Iov, n-a zis un cuvant de rau impotriva Ziditorului sau. Atata de tare se temea Iov de Dumnezeu.
Atunci satana, vazand ca nu l-a biruit, ca i-a luat totul, s-a dus iar la Dumnezeu. Fost-a intru una din zile si au venit Îngerii Domnului si iata a venit si satana inaintea Sa.

Si iar il intreaba :
– De unde vii tu ?
– Doamne, cutreierat-am pamantul si toate cate sunt sub cer si iata sunt de fata ! Si l-a intrebat Dumnezeu a doua oara :
– Dar ai fost pe la robul meu, Iov ?
– Da, Doamne, am fost si i-am facut toate cate am vrut eu !
– Ei ! A zis ceva impotriva Mea ?
– Nu, Doamne; dar am sa-Ti spun ceva. Cer un razboi mai mare contra lui Iov.
– Ce vrei, ma ?
– Piele pentru piele.
– Ce vrei sa spui ?
– Da. I-am luat toata averea si copiii, dar el este sanatos si sotia lui a ramas sanatoasa. Insa da-mi voie sa ma ating de carnea lui si de oasele lui si sa vedem, nu te va blestema in fata ? Adica, a cerut sa-i dea o boala grea. Ce zice ? Omul a ramas sanatos, macar cu zilele.
– Du-te, i-a zis Dumnezeu, dar de sufletul lui sa nu te atingi !”Ai vazut ce este mai scump la om ? Sufletul. ” De sufletul lui sa nu te atingi !” Ca sufletuleste mai scump decat toate. El este mai scump decat tot ce exista in lumea asta.De aceea e atata lupta pentru mantuirea sufletului.
Si a venit satana, cu Voia lui Dumnezeu, cu Îngaduinta Lui si l-a lovit pe Iov, din talpa piciorului pana-n crestet, cu lepra. Boala care n-ati vazut, fereasca Dumnezeu! Crapa carnea omului si se face alba ca zapada si curge sange si cu viermi; patrunde pana la os si n-are leac in veacul veacului. Numai Mantuitorul a vindecat leprosi, cum ati auzit.
Atunci, Iov, cand s-a vazut lepros din crestet pana-n talpa, a cazut la pamant de durere; si era niste gunoi inaintea casei lui si el zacea in gunoi. Si fiindca ranile il usturau si viermii ii provocau mancarime, a gasit un ciob de oala, un harb si cu harbul aceala scotea viermii din rani.

Sfântul şi Dreptul IOV, mult-răbdătorul

Si n-a fost bataia lui Iov o zi, o luna sau un an. N-ati citit Hronograful lui Chedrinos si alte carti ? 7 ani si jumatate l-au mancat viermii de viu pe Iov ! Asa a rabdat. Si nu zicea nimic si rabda; un schelet in gunoi mancat de toate jivinele.
Iar sotia lui ramanand sanatoasa, ca pe ea n-a lovit-o, ca era mai slaba in Credinta, se ducea cu traista prin sat, la cerut; si ii aducea cate ceva de hrana. Singurul ajutor ii era sotia lui, singura mangaiere, ca sa nu moara de foame.
Vazand diavolul ca nu l-a biruit pe Iov, a incercat prin femeie, cum zice Dumnezeiescul Ioan Gura de Aur : ” Cand a vazut ca pe stalpul cel de diamant al Credintei, pe Iov, nu-l biruieste, la arma cea veche a alergat „. La care ? La femeie, cu care biruise in Rai pe Adam. Stia ca femeia e mai slaba.
Si femeia, cand l-a vazut ca-l mananca viermii, un an, 2, 3 si toata lumea spunea ca-i blestemat de Dumnezeu, ca l-a uitat Dumnezeu si a facut multe rele inaintea Domnului – ca asa judeca oamenii, ca judecatile lor nu-s ca ale lui Dumnezeu – atunci femeia a inceput sa creada si vine la el si-i spune :
– Mai, omule; iata ce ti-a facut tie Dumnezeul tau. Tot ai spus ca Dumnezeu ti-ajuta, ca Dumnezeu e drept. Iata acum, te mananca viermii de viu in gunoi, ti-a luat toata averea si copiii de atatia ani si tu nu zici nici un cuvant de hula impotriva Lui si nu-ti pierzi rabdarea ! Atata se temea Iov de Dumnezeu.
– Ce este, femeie ?
– Zi un cuvant de hula impotriva lui Dumnezeu ! Ocaraste-L de ce te-a necajit asa si vei muri !
Ai auzit acest tovaras de viata, cum s-a facut unealta satanei in vremea necazului barbatului sau ? Iar Iov ii spunea cu blandete, ca vedea ca diavolul vorbeste prin gura ei :
– Femeie, hai, femeie ! Ca o nebuna vorbesti si ca o fara de minte. Nu sunt eu Iov care eram ca imparatii de bogat si cinstit in lume ? Nu-ti aduci aminte ce cinste am avut noi pe pamant si cata avere si cate slugi aveam ? Apoi, cum am primit cele bune din Mâna Domnului, sa nu primim si cele rele ?
Auzi om care se teme de Dumnezeu, cand da de necaz ? Da ! Dumnezeu m-a ajutat atata vreme; trebuie sa rabd acum, ca multumire lui Dumnezeu ca m-a ajutat alta data.
Si a vazut diavolul ca nu-l poate birui. Atunci au venit la el 3 prieteni : Bildad, Tofar si Elifaz, Ameneul. Acestia erau ca niste imparati de bogati, boieri mari din alte tari, care cumparau mii de vite de la Iov, miei si lana. Cand au venit, au intrebat :
– Unde-s curtile lui Iov ? Unde este Iov ? Iar oamenii ii arata :
– Uite colo in gunoiul acela un schelet; il mananca viermii. Barba lui era pana la pamant si parul incalcit de gunoaie.
Ei auzisera de bataia lui Iov, dar nu credeau ca-i chiar asa. Si au venit din alta tara. Cand au venit la Iov, cum il stiau ce om cinstit era, ce palate si ce slugi avea, au stat acei 3 prieteni langa Iov 7 zile si 7 nopti si n-a putut vorbi nici unul. Numai se uitau la el. Si gandeau ce va fi asta ? Ce fel de Bataie a lui Dumnezeu este asta ? Si la 7 zile a deschis cuvantul Elifaz, Ameneul si in loc sa-l mangaie pe Iov in ranile si in durerea lui, in loc sa-l imbarbateze, ca erau prieteni de alta data, au inceput sa-l raneasca cu cuvantul :
– Iov, mi se pare ca te-a retezat Dumnezeu pe tine ca pe un copac tomnatic, care nu face roada. De ce-ai ajuns tu asa ! Ai oprit plata vaduvelor si simbria lucratorilor ! Ai fost nemilostiv si aspru ! Ai fost mandru ! Ai uitat de Dumnezeu ! Ai facut faradelegi inaintea Lui ! Si asa mereu l-au mustrat. La fel si al doilea prieten si al treilea. Si a venit al patrulea, unul Elihu. Acesta a vorbit putin mai drept, ca se temea :

“Mai, nu cumva sa fie o certare a Domnului pe drept si ma tem sa vorbesc pe omul acesta „. Iar Iov a inceput a le spune cu blandete :
– Dragii mei, prietenii mei, spre dosada ati venit aici si spre rana mie. Mai bine ziceam eu gropii, ” mama mea ” si viermilor, ” voi sunteti fratii si surorile mele „, decat sa vie prietenii mei si sa ma raneasca cu cuvinte; adica, mai bine ma mangaiam cu viermii si cu gandul la groapa, la mormant, decat sa aud din gura voastra acestea.
Si le-a spus : ” voi ma invinuiti ca am oprit plata slugilor si ca am facut nedreptate. Eu nu ma laud, dar adevarul voi vorbi. Eu am fost tatal sarmanilor si maica vaduvelor, eu am fost ochiul orbilor si urechea surzilor si piciorul schiopilor si mana ciungilor.
Tunsura mieilor mei a incalzit umerii saracilor; ca lana de pe 7000 de oi toata o dadeam pentru imbracaminte la saraci. Usa mea nu s-a inchis la tot strainul si toata averea mea am socotit cu putere s-o impart la cei necajiti. Deci, nu-i adevarat ce vorbiti voi. Adevarat ca Mânia Domnului ma cearta pentru pacatele mele, dar ceea ce ma invinuiti voi nu-i adevarat.
Vazand Dumnezeu rabdarea lui Iov, dupa ce-au plecat cei 3 prieteni si Elihu s-a dat putin in laturi, a aparut Dumnezeu in nori si in vifor deasupra lui.
Iov zacea acolo de 7e ani jumatate, numai oasele si inima ramasese – caci carnea lui era mancata de viermi. Si cand a venit Ziditorul cerului si al pamantului, Iov era acum ranit si de prietenii lui ocarat si defaimat si de sotia lui si de toti. Deodata aude Glasul lui Dumnezeu din nori :
– Iov, scoala-te ca un barbat, ia vesmantul tau – ca i-a trimis un vesmant din cel mai alb ca zapada – incinge-te si sa stam de vorba amandoi !
Cine a zis ” scoala-te ” ? Acel ce va scula toti mortii la judecata intr-o clipeala de vreme ! S-a sculat ca fulgerul Iov, sanatos ca la 30 de ani si frumos si vesel, s-a imbracat cu vesmantul dat de Dumnezeu. Si a spus Dumnezeu catre el :
– Iov, unde erai tu cand am intemeiat pamantul ? Spune-Mi Mie care-i latimea cea de sub cer ? In ce loc locuieste intunericul si ce loc are lumina ? Unde erai tu cand am masurat Eu muntii cu asezamantul cunostintei, vaile cu cumpana si dealurile, cand am pus marii hotar nisipul si am ingradit marea cu nisip si i-am spus : pana aici sa stai si intru tine sa se sfarame valurile tale ?
Eu am intins crivatul pe uscat. Eu am facut cuvantatori pe pamant. Eu am masurat greutatea vanturilor. Eu am insemnat calea fulgerilor sub cer. Eu am randuit nasterea fiarelor din codri, nasterea dobitoacelor pamantului si a oamenilor. Eu am facut orionul si rarita cea de miazanoapte si am impodobit cerul cu stele, cu soare si luna si lumina am daruit zidirii Mele.
Spune-Mi, unde erai tu atunci ? Eu pe tine, Iov, te-am turnat ca laptele in pantecele maicii tale, te-am inchegat ca branza, te-am tesut ca panza, ti-am facut inima si oase si te-am facut faptura Mea in pantecele maicii tale si Eu am zidit inima ta si am stiut ca nu-ti vei pierde rabdarea. Eu am intemeiat inima ta intru tine si Credinta ta si rabdarea ta.
Si acum, Iov, fiindca ai asteptat cu rabdare venirea Mea si n-ai zis vreun cuvant rau in atatea scarbe si necazuri si boli, iata Eu iti daruiesc tie de acum inainte 140 de ani de viata; si vor fi averile tale indoite. In loc de 7000 de oi, 14000 de oi; in loc de 3000 de camile, 6000 de camile si celelalte la fel. Si vei ajunge sa traiesti pana la al cincilea si al saselea stranepot si vei adormi plin de zile si vei veni la Mine sa te veselesti cu Mine in veci.
Atunci S-a facut nevazut Dumnezeu. Si sotia lui, cand a venit de unde era dusa, l-a gasit sanatos si vesel foarte.

Sfântul şi Dreptul IOV, mult-răbdătorul

Si a plouat Dumnezeu in curtea lui Iov 3 zile si 3 nopti cu galbeni de aur, cum spune in traditie. A luat Iov mosii si vite.
Sotia lui a stat cu fata la pamant 3 zile si 3 nopti, cerand iertare de la el. Si i-a zis Dumnezeu lui Iov : ” Iarta pe sotia ta, ca nu-i vinovata ea, ci diavolul care a ispitit-o !”
Si a iertat-o el si a luat-o si a nascut iar 7 feciori si 3 fete si nu era frumusete sub cer asemenea feciorilor si fetelor lui Iov. Nu se gaseau mai frumosi copii ca aceia pe pamant.
Si au fost zilele lui Iov, cum s-a spus, dupa bataia aceea, 140 de ani si a adormit plin de zile si s-a dus la Ziditorul sau, la veselia cea vesnica.
Ati auzit ce a facut la Iov frica lui Dumnezeu ? Daca a avut frica lui Dumnezeu, nici cand era bogat nu s-a mandrit, n-a fost aspru si nemilostiv; nici cand i-a luat Dumnezeu averea, n-a zis un cuvant impotriva lui Dumnezeu >>.

Sfântul şi Dreptul IOV, mult-răbdătorul

Surse bibliografice :

 1. https://i.pinimg.com/474x/80/55/59/8055594540a3c36ad587d8e6f72d6061.jpg ;
 2. https://media.pravoslavie.ru/264591.p.jpg?mtime=1494942126 ;
 3. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/2735/p190olcijro1it651v3m1il41kf84.jpg ;
 4. https://i.pinimg.com/originals/d8/10/8e/d8108e5a0b0d1355d8802b00f49d0844.png ;
 5. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/2735/p190olcijki9e1bc3rrb57c103s3.jpg ;
 6. https://iconandlight.files.wordpress.com/2014/04/ceb9cf89ceb2-ceb3cebacf81ceb1cf84cf83ceb1cebdceb9.jpg ;
 7. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/2735/p1aiurvis81cp81m031ritrbu10bp3.png ;
 8. https://cdn11.bigcommerce.com/s-30c33/images/stencil/1280×1280/products/2974/4756/RighteousJobSmall__29907.1572013324.jpg?c=2&imbypass=on ;
 9. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/2735/p1aiurptr718gs115918m6tq13vl3.jpg ;
 10. https://chirho88888888.files.wordpress.com/2020/05/72d9d-job.png ;
 11. http://www.christopherklitou.com/6_may_job_the_righteous_the_long_suffering.jpg ;
 12. https://i.pinimg.com/originals/0c/7d/1b/0c7d1be5ede9cfb724cdf197c259327e.jpg ;
 13. NE VORBEŞTE PĂRINTELE CLEOPA”, Editura Mânăstirea Sihăstria, 2004

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: