SFINŢII ZILEI

Astăzi, Duminică, 9 August este Duminica a 9-a după Rusalii (Umblarea pe mare-Potolirea furtunii).

În luna August, în ziua a noua, îl pomenim pe Sfântul Apostol MATIA, unul din cei 12 Apostoli, care a propovăduit Evanghelia în Etiopia și care s-a săvârșit fiind ucis cu pietre (n.Betleem-† 63).

Sfântul Apostol Matia s-a născut în Betleem și era din seminția lui Iuda. S-a deprins din copilărie cu învățătura Sfintelor Scripturi și cunoașterea legii, având îndrumător pe Sfântul, Dreptul și bătrânul Simeon, Purtătorul de Dumnezeu. Ascultând Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, a lăsat toate și L-a urmat împreună cu ceilalți ucenici.

Pentru aceasta, s-a învrednicit a fi ales între cei 70 de Apostoli. Faptele Apostolilor arată cum după Înălțarea la Cer a Mântuitorului, Sfinții Apostoli s-au întors de la Muntele Eleon la Ierusalim și au ales 2 bărbați, pe Iosif, numit Varsava sau Just și pe Matia. Sfinții Apostoli s-au rugat zicând: “Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care din aceștia doi l-ai ales ca să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care Iuda a căzut, ca să meargă în locul lui. Și au tras sorți, și sorții au căzut pe Matia, și s-a socotit împreună cu cei unsprezece apostolic”(F. Ap. 1, 12-26).

La Pogorârea Duhului Sfânt era și Matia de față. El a predicat Evanghelia Mântuitorului în Iudeea și Ierusalim. Din Ierusalim a mers în Antiohia, Capadocia și Sinope. Tradiția spune că Sfântul Apostol Matia a predicat în Etiopia și în Macedonia. Apostolul Matia a săvârșit multe Minuni vindecând numeroși bolnavi, printre care și unii oameni cărora li se dăduse otravă. Pentru aceasta, a fost întemnițat.

A doua zi de dimineață a fost găsit în mijlocul poporului propovăduind. Reîntorcându-se în Iudeea a fost prins iarăși și adus în fața arhiereului Ana. Față de acesta a mărturisit Credința în Hristos, motiv pentru care arhiereul l-a condamnat la moarte prin ucidere cu pietre. Majoritatea istoricilor susțin că Sfântul Apostol Matia a fost crucificat în Colchis (Georgia), în anul 63.

Sfântul Apostol MATIA

Troparul Sfântului Apostol Matia (Glas 3):

Apostole Sfinte Matia, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre!

Sfântul Apostol MATIA

Condacul Sfântului Apostol Matia (Glas 4):

Ca un soare, cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Matia Apostole.

Tot în această zi, îi pomenim pe Sfinţii 10 Mucenici, din Constantinopol, care au mărturisit pentru Icoana Domnului nostrum, Iisus Hristos, cea din poarta de aramă: IULIAN, MARCHIAN, IOAN, IACOV, ALEXIE, DIMITRIE, FOTIE, PETRU, LEONTIE şi MARIA, Patriciana și care s-au săvârșit prin sabie († 730).

Sfântul Mucenic ALEXIE

Aceşti Sfinţi au trăit în zilele sălbăticitului Leon, care nu suferea Sfintele Icoane şi le ardea. Pentru aceea, s-a apucat el să pogoare şi cinstita Icoană a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, care se afla la poarta de aramă. Şi au făcut scări şi au pus lemne lungi şi s-au suit pe scări, vrând să o pogoare.

Atunci vitejii aceştia apucând de scară şi trăgând-o la dânşii, au surpat cu capul în jos pe cel urcat pe ea de l-au dat morţii şi au anatematizat şi au blestemat pe împărat. Împăratul, dacă a aflat de aceasta, s-a umplut de mânie şi a poruncit să se taie capetele tuturor celor ce s-au aflat de faţă acolo, al căror număr numai Domnul îl ştie, fiindcă era mulţime multă de popor. Iar pe aceşti 9 Sfinţi Mucenici, bătându-i cu toiege, îi băgă în temniţă, poruncind să le dea pe fiecare zi câte 500 de lovituri. Şi asa au rabdat cu bărbăţie fericiţii 8 luni. Şi dacă a văzut tiranul că li se sfârşea viaţa, a poruncit să fie mai întâi chinuiţi şi să li se taie capetele lor şi Sfintei Maria Patrichia şi să fie aruncaţi în mare.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic ANTONIN, din Alexandria († secolul al II-lea).

Sfântul Mucenic ANTONIN

Acest Mucenic a fost cetăţean al Alexandriei. Adus înaintea stăpânitorului păgân, el şi-a mărturisit cu libertate Credinţa lui. A fost torturat, biciuit şi sfâşiat cu tăişuri ascuţite, dar nu s-a lepădat de Hristos. A fost atunci aruncat în foc şi, cu toate acestea, a grăit poporului care stătea de faţă din mijlocul flăcărilor: „Fraţilor, nu fiţi sclavii trupului, ci mai degrabă grijiţi-vă de suflet, care vă este dat de Dumnezeu şi Îi este înrudit Lui şi Puterilor Cereşti!” Aşa şi-a dat sufletul în Mâinile Tatălui acest Sfânt Mucenic: povăţuind poporul din mijlocul morţii lui.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Cuvios PSOE, din Egipt, care s-a săvârşit făcând rugăciune († secolul al IV-lea).

Sfântul Cuvios PSOE

Tot în această zi, pomenim canonizarea Sfântului Cuvios GHERMAN de Alaska, Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni (n.1751, Serpukhov, Rusia-† 15 Noiembrie 1836, Insula Spruce, Alaska, S.U.A.).

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

Sfântul Cuvios Gherman este prăznuit pe data de 9 August, ziua canonizării sale, 15 Noiembrie, ziua adormirii şi pe 13 Decembrie (alternativa zi a adormirii sale) şi în Duminica Sfinţilor americani, a 2-a Duminică după Rusalii).

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

Sfântul Gherman din Alaska, încreștinătorul nativilor inuiți și aleuți din Alaska, este socotit de mulți drept Sfântul protector al Americii de Nord și este primul Sfânt canonizat de Biserica ortodoxă pe pământ american.

Sfântul Gherman a fost un călugăr ortodox rus, misionar în Alaska, pe atunci provincie rusească. S-a format ca monah în Mânăstirea Sfântului Serafim de Sarov, iar mai apoi a fost tuns în monahism în Mânăstirea Valaam, în 1782. Înainte de a intra în viața monahală, a slujit în armată, cu numele laic de Igor Ivanovici Popov.

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

S-a nevoit în tradiția isihastă a marelui Paisie Velicicovschi. Deși era iubit de frații lui din obște, Sfântul Gherman a fost atras de viața pustnicească. L-a refuzat în 2 rânduri pe mitropolitul lui, când acesta i-a propus să îl hirotonească preot și să îl trimită într-o misiune ortodoxă în China.

În 1741, rușii au descoperit Alaska și au început astfel o colonizare rusească a teritoriului. La început, rușii organizau expediții pentru vânătoarea de nutrii, ale căror blănuri le vindeau chinezilor, pe malul lacului Baikal. A luat naștere o adevărată goană după blănuri. Exploratorii-vânători au călătorit prin Alaska și Insulele Aleutine, uneori luptându-se, alteori încheind căsătorii cu popoarele autohtone. Mulți dintre ei s-au stabilit astfel aici.

Prima așezare stabilă a fost în Insula Kodiak, unde au fondat o companie ruso-americană de schimb de blănuri și o școală pentru autohtoni, pe care i-au convertit la ortodoxie.

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

Reprezentanții companiei au cerut sinodului Bisericii Rusiei să îi trimită preoți pentru o misiune ortodoxă în Kodiak. Așa au ajuns, 10 părinți de la Mânăstirea Valaam, între care și monahul Gherman, să înceapă activitatea misionară ortodoxă aici.

Condițiile erau grele. Autohtonii erau de multe ori puși la munci grele, pe condiții de vreme rea, femeile erau de multe ori abuzate, iar coloniștii abuzau de alcool. Nici monahilor nu li s-au dat proviziile promise de companie. Dar s-au descurcat cum au putut, reușind să boteze mai mult de 7.000 de localnici, să construiască o Biserică și o Mânăstire. Gherman era iconomul (administratorul) și bucătarul comunității monahale.

Încet-încet, monahii devin apărătorii drepturilor autohtonilor din Kodiak. Ajuns conducător al obștii în 1807, Gherman era iubit de localnici, menținând totuși o balanță echilibrată și în relațiile cu compania de blănuri. Era învățător la școala misiunii, unde îi învăța pe localnici scrisul și cititul, precum și catehismul ortodox.

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

Tânjind după viața pustnicească, Gherman se retrage, câțiva ani mai târziu în Insula Pinului (Spruce Island), aflată aproape de Kodiak. Aici întemeiază o Sihăstrie numită Noul Valaam, în amintirea Mânăstirii lui de metanie. În ciuda sălbăticiei locurilor și a iernilor grele, Cuviosul și-a găsit pe această insulă un loc propice rugăciunii. Purta haine simple și dormea pe o bancă acoperită cu blană de ren. Era vizitat uneori de localnicii aleuți, care veneau la el să le dea un sfat părintesc. Unii s-au mutat pe insulă ca să fie mai aproape de părintele lor și i-au devenit acestuia ucenici. Gherman avea grijă de ei, le împăca disputele și le lua apărarea în fața tratamentelor uneori inumane la care îi supunea compania ruso-americană de blănuri.

Și-a încheiat viața pământească în aceeași Spruce Island, la 15 Noiembrie 1836. Dintr-o eroare, s-a crezut inițial că data morții ar fi fost 13 Decembrie, astfel că, în calendarul ortodox american, ambele zile sunt închinate Sfântului Gherman din Alaska. Sfântul mai este sărbătorit și în Duminica Sfinților Români și Americani, a doua după Rusalii.

Sfântul Gherman a fost canonizat la 9 August 1970, concomitent în Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei și în Biserica Ortodoxă Americană (OCA). Sfântul Gherman este și un Sfânt al românilor de pe continentul american.

Sfântul Cuvios GHERMAN de Alaska,
Luminătorul Americii și Făcătorul-de-Minuni

Moaștele Sfântului Gherman se află în Catedrala Învierii din Kodiak. Spruce Island este și el un loc de pelerinaj pentru credincioși. Aici se află Schitul Sfântul Mihail, care are 3 călugări.

Monahii trăiesc din pescuit, ciuperci sau diverse alimente de la pelerini, au o barcă din aluminiu (aici automobilul este prea puţin utilizabil, din moment ce nu sunt străzi), folosesc curent electric doar uneori (când panourile solare au soare) şi, cel mai important, se roagă într-un autentic duh ortodox. Mica Biserică de lemn este încălzită de o sobă.

În ciuda condițiilor naturale vitrege, sau poate tocmai datorită lor, părinţii duc o muncă de pionierat, la fel ca însuși Sfântul Gherman, încreştinătorul acestor locuri.

ACATISTUL SFÂNTULUI CUVIOS GHERMAN DE ALASKA

Tot în această zi, îi pomenim pe:

Sfinţii Mucenici SECUNDIAN, MARCELIAN şi VERIAN, din Toscana, Italia, care au pătimit în timpul împăratului Deciu († 250);

Sfinţii Mucenici SECUNDIAN, MARCELIAN şi VERIAN

Sfântul Mucenic NUMIDIC şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Cartagina, în nordul Africii († 251);

Sfântul Mucenic ROMAN, ostaș din Roma, care a pătimit în timpul împăratului Valerian († 9 August 258, Roma)

Sfântul  Mucenic Roman cu sabie și ulcior pe altarul din stânga Bisericii Sfântul Roman, din Schweighausen, Germania

Roman a fost un legionar roman care s-a convertit la creștinism în timp ce participa la martiriul Sfântului Lavrentie, Diaconul. În timpul martiriului Diaconului, Roman a văzut un Înger care a ușurat suferințele Mucenicului și se decide să ceară Botezul. Procurorul Decius, exasperat de rezistența fizică a lui Lavrentie, a vrut să-i oprească chinul prin foc. Roman, încercând în secret, se apropie de Diacon cu un ulcior de apă, este imediat botezat. Surprins, este arestat și bătut violent, apoi după ce își declară public Credința, este condamnat la moarte. El a fost decapitat la 9 August 258.

Sfântul Mucenic Roman este Sfântul Ocrotitor al Principatului Monaco şi al localităţii San Romano in Garfagnana din Italia.

În 1746 au sosit în Monaco primele Moaşte ale Sfăntului Roman, extrase din Catacomba Sfântului Calixt.

Sfintele sale Moaşte se găsesc în oraşele Roma, Lucca, Ferrara, San Romano in Garfagnana şi Avella, din Italia.

43 de localităţi din Franţa poartă denumirea de Saint-Romain, Saint-Roman et Saint-Rome.

Sfinţii Mucenici FIRM († 250, Cartagina, Tunisia) şi RUSTIC († 259, Lambaesis, azi, Lambèse, Algeria); sunt Sfinţii Ocrotitori ai localităţilor Caravaggio, Carpaneto Piacentino şi Presezzo, din Italia.

Sfinţii Mucenici FIRM şi RUSTIC

Sfântul Firm este Sfântul Ocrotitor al localităţilor San Fermo della Battaglia şi Albiate, din Italia.

Sfântul Mucenic RUSTIC, din Sirmium, Pannonia († secolul al IV-lea);

Sfântul Ierarh DOMIŢIAN, Episcop de Châlons, Franţa († secolul al IV-lea);

Sfântul Ierarh AUTOR, Episcop de Metz, Franţa († secolul al V-lea);

Sfântul FELIM, ucenicul Sfântului Columba, din Irlanda († secolul al VI-lea);

Sfântul Ierarh BANDARID, Episcop de Soissons, Franţa († 566);

Sfântul Ierarh SERENUS, Episcop de Marsilia, Franţa († 606);

Sfântul Cuvios DAVID, din Irlanda, ucenicul Sfântului Finian († 610);

Sfântul Cuvios MACARIE, Stareţul Mănăstirii Ordej, de pe lacul Ladoga, din Rusia († 1532);

Sfântul Ierarh FILARET (Gumilevsky), ArhiEpiscop de Cernigov, Ucraina († 1866);

Sfântul ALEXIE (Medvedkov), Protoiereul, din Ugine, Franța († 1934);

Sfânta Nouă Muceniţă MARGARETA (Gunaronulo), Stareţa (n.1865-† a fost împuşcată pe 9 August 1918)

Sfânta Nouă Muceniţă MARGARETA (Gunaronulo), Stareţa

Sfântul Nou Mucenic IGNATIE (Bazyluk), de la Sfânta Mânăstire Sfântul Onufrie din Jabłeczna (Polonia) († 1942).

Sfântul Nou Mucenic IGNATIE (Bazyluk)

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Voievod Mihai Viteazul (n.1558, România-† 9 August 1601, Câmpia Turzii, România).

Mihai Viteazul a fost Domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor 3 state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

ACATISTUL SFÂNTULUI VOIEVOD MIHAI VITEAZUL

Și tot în această zi, facem prăznuirea soborului Tuturor Sfinţilor de la Mănăstirea Solovăţ din Rusia.

Sfinţii de la Mănăstirea Solovăţ

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi ! Amin !

Surse bibliografice:

Filmul „Mihai Viteazul”
 1. https://chirho88888888.files.wordpress.com/2019/11/10ac26aeef177b6563a76.jpg?w=655;
 2. https://www.pemptousia.ro/files/2013/12/i5133-e1386921318867.jpg;
 3. https://chirho88888888.files.wordpress.com/2019/11/34f5f129b4142cc3bc6f3.jpg?w=700;
 4. https://www.pemptousia.ro/files/2013/12/lifeicon.jpg;
 5. https://chirho88888888.files.wordpress.com/2019/11/200149a1dbecd6416c8d4.jpg?w=665;
 6. https://www.pemptousia.ro/files/2013/12/st-herman-of-alaska-julia-bridget-hayes-e1386921655948.jpg;
 7. http://ruga.ro/wp-content/uploads/2011/11/mihai-viteazul.jpg;
 8. https://doarortodox.ro/2012/10/16/sf-paisie-de-la-neamt-mihai-viteazul-rob-al-lui-dumnezeu-si-sfant-sfintele-oseminte-ale-voievodului-descoperite-in-mod-miraculos-la-manastirea-plaviceni-din-lunca-oltului/;
 9. https://acvila30.wordpress.com/2011/11/13/dreptcredinciosul-voievod-mihai-viteazul/ (AFLAREA MOAŞTELOR DREPTCREDINCIOSULUI VOIEVOD MARTIR MIHAI VITEAZUL LA TELEORMAN);
 10. https://saccsiv.wordpress.com/2011/11/14/domnitorul-mihai-viteazu-este-sfant-si-s-ar-parea-ca-i-s-au-gasit-si-sfintele-moaste/;
 11. https://www.apologeticum.ro/2011/11/danion-vasile-despre-mihai-viteazul-predica-la-man-petru-voda/;
 12. https://www.sfaturiortodoxe.ro/mihai-viteazul.htm (Marturie a Sfantului Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului despre Dreptcredinciosul voevod Mihai Viteazul si adeverirea dreptei credinte);
 13. http://www.certitudinea.ro/articole/credinta/view/reintregirea-trupului-lui-mihai-viteazu-o-sansa-istorica-pentru-reintregirea-spiritului-identitar;
 14. https://i2.wp.com/www.certitudinea.ro/fisiere/image/Moaste%203.JPG?zoom=2;
 15. http://vladherman.blogspot.com/2016/08/9-august-praznuirea-sfantului-voievod.html#.XU2An0dRVLM;
 16. https://ortodoxiesaumoarte.wordpress.com/2011/11/14/aflarea-moastelor-dreptcredinciosului-voievod-martir-mihai-viteazul-la-teleorman/;
 17. https://doarortodox.ro/tag/mihai-viteazul/;
 18. https://it.wikipedia.org/wiki/Fermo_e_Rustico;
 19. http://www.certitudinea.ro/fisiere/image/Moaste%202.JPG;
 20. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Pittura_con_leggenda_dei_SS._Fermo_e_Rustico_-_Borno_%28Foto_Luca_Giarelli%29.jpg;
 21. https://www.apologeticum.ro/2013/08/9-august-praznuirea-sfantului-voievod-mihai-viteazul-viata-si-acatistul-filmul-mihai-viteazul/;
 22. https://de.wikipedia.org/wiki/Romanus_von_Rom;
 23. http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august09.htm;
 24. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/St._Romanus_%28Schweighausen%29_jm37275.jpg;
 25. https://basilica.ro/sf-apostol-matia-sf-10-mc-pentru-icoana-lui-hristos/;
 1. https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Matia;
 2. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/08/09aug_sf.ap_.matia_-603×890.jpg;
 3. https://fr.wikipedia.org/wiki/Roman_(martyr);
 4. https://unsufletortodox.files.wordpress.com/2016/01/iisus-cu-petru-pe-mare-unsufletortodox.jpg;
 5. https://it.wikipedia.org/wiki/Romano_martire;
 6. https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2012/08/09/9-august-sf-ap-matia-sf-mc-antonie-sf-mc-iulian-si-marchian-si-cei-dimpreuna-cu-dansii-proloagele-de-la-ohrida/;
 7. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/ProtettoriTuscania.jpg;
 8. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/5856/p1aq9lkfo6t9v5lnuar1i2c1aai3.png;  
 9. https://alchetron.com/cdn/saint-matthias-db6ce921-2037-49cd-b551-cc4c03d453d-resize-750.jpeg;
 10. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/1808/p191vqbj871m39168l42cqrq1mp53.jpeg;
 11. https://en.wikipedia.org/wiki/August_9_(Eastern_Orthodox_liturgics);
 12. https://azbyka.ru/days/assets/img/saints/6485/p1aq95qug01q0n1akt1b050of2q3.png;
 13. http://www.christopherklitou.com/9_aug_matthias_apostle.jpg;
 14. http://www.sinaxar.ro/cale/9-8.jpg;
 15. https://www.imoph.org/pdfs/IconologicalSynaxarion/08-August/09AugEng.pdf;
 16. http://www.sihastriaputnei.ro/sites/default/files/attachments/2016/08/sinaxar_august.pdf

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: