SFINŢII ZILEI

În luna Iunie, în ziua a treizecea, prăznuim Soborul Sfinţilor, Slăviţilor şi întru tot lăudaţilor 12 Apostoli: PETRU și ANDREI, fratele său, IACOB şi IOAN, fiii lui Zevedeu, IACOB, fiul lui Alfeu, FILIP, IUDA, VARTOLOMEU, SIMON Zilotul, TOMA, MATEI şi MATIA († secolul I).

SOBORUL SFINŢILOR 12 APOSTOLI

ACATISTUL SFINŢILOR APOSTOLI

ACATISTUL SOBORULUI CELOR 12 SFINŢI APOSTOLI

Mântuitorul şi Cei 12 Sfinţi Apostoli

Și tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Ierarh GHELASIE, de la Râmeţ, (primul) ArhiEpiscop al Transilvaniei († secolul al XIV-lea).

În veacul al XIV-lea, s-a nevoit la Mănăstirea Râmeţ, din Transilvania, un monah cu viaţă îmbunătăţită, pe nume Ghelasie.

Credincioşii din partea locului l-au cinstit pe acesta ca Sfânt, din neam în neam, până în zilele noastre, iar vieţuitorii sfintei mănăstiri îi cinstesc cu mare evlavie sfintele moaşte, ştiind că acestea dăruiesc minunate vindecări de boli şi suferinţe.

În tradiţia locului se spune despre Cuviosul Ghelasie că avea doisprezece ucenici cu care împreună se ruga şi postea, săvârşind sfintele slujbe cu mare osârdie şi frică de Dumnezeu.

Toată săptămâna, Cuviosul Ghelasie nu primea mâncare, îndestulându-se numai cu Preacuratele Taine. Ziua mergea cu ucenicii la muncă, iar noaptea făcea priveghere şi săvârşea Sfânta Liturghie. Numai sâmbăta şi Duminica mânca împreună cu călugării la trapeza mănăstirii.

Acest cuvios sihastru era, de asemenea, un mare părinte duhovnicesc al sihaştrilor din împrejurimi, precum şi al sătenilor din Ţara Moţilor. La fericitul Ghelasie veneau şi mulţi bolnavi, mai ales cei stăpâniţi de duhuri rele, şi, prin rugăciunile lui, se vindecau, întrucât avea mare dar de la Dumnezeu.

Odată, fiind cu ucenicii la adunat fân în poiana mănăstirii, numită Hopagi, şi fiind mare arşiţă, încât toţi sufereau de sete, Cuviosul Ghelasie a îngenuncheat la rugăciune, apoi, lovind pământul cu toiagul său, îndată a izvorât acolo apă.

Acest izvor se vede până în zilele noastre şi se cheamă „Izvorul Cuviosului Ghelasie”. Mulţi săteni iau apă din el pentru sănătate şi binecuvântare.

Odată, urcând Sfântul Ierarh Ghelasie în poiană cu asinul său la adunat fân, şi-a cunoscut dinainte sfârşitul. Deci, rugându-se mult, şi-a chemat ucenicii, poruncindu-le să trăiască în desăvârşită dragoste, să iubească Biserica şi să fugă de beţie, de desfrâu şi de tot păcatul. Apoi, binecuvântându-i pe toţi, şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

În tradiţia mănăstirii se spune că, în ceasul când cobora asinul de pe munte cu trupul Sfântului Ghelasie, au început clopotele de prin sate să sune singure. Apoi, fiind plâns de ucenici, a fost îngropat lângă zidul bisericii şi mulţi bolnavi se vindecau la mormântul lui.

Ceea ce s-a transmis prin tradiţia locului de generaţii întregi s-a adeverit în zilele noastre când, în anul 1978, s-a descoperit în biserica Mănăstirii Râmeţ o inscripţie de mare însemnătate pentru Biserica şi neamul românesc, mai ales din părţile Transilvaniei, şi care pomeneşte numele „Arhiepiscopului Ghelasie”, pe cel al zugravului „Mihul de la Crişul Alb”, precum şi anul 1376.

Acest Arhiepiscop al Transilvaniei, primul atestat cu numele, este îmbunătăţitul Ghelasie pe care poporul, în evlavia sa, îl cinsteşte ca Sfânt.

În anii din urmă s-au descoperit în chip minunat, prin bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu, în jurul mănăstirii, părţi din sfintele sale moaşte prin care se fac nenumărate minuni în rândul dreptcredincioşilor veniţi pentru rugăciune şi închinare.

Astfel, o femeie, cu numele Maria, din Negreşti-Oaş, după ce i s-a arătat în vis un porumbel care a îndemnat-o să meargă la Mănăstirea Râmeţ, ca să se roage şi să se atingă de moaştele Sfântului Ghelasie, a făcut precum i se poruncise în vis şi s-a tămăduit de cumplita epilepsie.

Unei alte femei, Elisabeta din Albina (Timiş), i-a fost vindecată mâna, atinsă de o grea boală, prin fierbinţi rugăciuni şi multe lacrimi vărsate la moaştele Sfântului Ghelasie, iar un credincios căzut în rătăcire de la dreapta credinţă, din Cocora (Alba), şi care era paralizat, adus fiind într-un car cu boi, a aflat minunată vindecare prin stăruitoarele sale rugăciuni şi ale părinţilor mănăstirii la moaştele Sfântului Ghelasie, întorcându-se pe deplin vindecat la casa lui, şi trupeşte, şi sufleteşte, asemenea slăbănogului din Evanghelie.

Sfântul Ierarh Ghelasie a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, având zi de pomenire 30 iunie, iar moaştele sale se află acum în biserica nouă a Mănăstirii Râmeţ, unde sunt cinstite cu evlavie de monahiile din obşte şi de credincioşi.

Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Ghelasie, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Sfântul Ierarh GHELASIE, de la Râmeţ

ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH GHELASIE, DE LA RÂMEŢ

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic MELITON, care s-a săvârşit de sabie.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Mucenic PETRU, din Sinope, care s-a săvârşit fiind târât pe pietre.

Tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Nou Mucenic MIHAIL (Paknanas), Grădinarul, care a mărturisit în Atena († 1770).

Sfântul Nou Mucenic MIHAIL (Paknanas), Grădinarul

Tot în această zi, prăznuim Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Balikinskaia”, din Rusia (1711).

Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Balikinskaia”

Tot în această zi, prăznuim Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Gorbanevskaia”, din Rusia.

Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Gorbanevskaia”

Tot în această zi, îi pomenim pe:

Sfântul Mucenic VASILID, Soldatul († 205, Alexandria, Egipt)

Sfântul Ierarh MARŢIAL, (primul) Episcop de Limoges, Franța, “Apostol al galilor”, dimpreună cu Sfinții ALPINIAN şi AUSTRICLINIAN, Preoții († 250)

Sfântul Ierarh MARŢIAL, Episcop de Limoges

Sfânta Muceniţă EMILIANA, Fecioara, din Roma

Sfinții Sfințiți Mucenici GAIUS, Preotul şi LEO, IpoDiaconul, care au pătimit în Nordul Africii

Sfânta Muceniţă LUCINA, din Roma

Sfântul OSTIAN, cinstit la Viviers, Franţa

Sfânta EURGAIN, Întemeietoarea Cor-Eugain, din Ţara Galilor († secolul al VI-lea)

Sfântul Ierarh BERTRAND, Episcop de Le Mans, Franţa (n. 540, Autun, Franţa-† 30 Iunie 623, Le Mans, Franţa)

Sfânta Cuvioasă CLOTSINDIS, Stareţa Mănăstirii Marchiennes, din Franţa († 714)

Sfânta Cuvioasă ERENTRUDE, Egumena de la Mânăstirea Nonnberg, din Salzburg, Austria (n. 650, Worms, Germania-† 30 Iunie 718, Salzburg, Austria)

Sfânta Cuvioasă ERENTRUDE, Egumena

Sfântul Ierarh MARCIAN, Episcop de Pampeluna, Spania († 757)

Sfânta DINARA, Regina Georgiei († secolul al X-lea)

Sfânta DINARA, Regina Georgiei

Sfântul ANDREI, Prinţul de Bogoliubov, Rusia (n. 1111, Rostov, Rusia–† 29 Iunie 1175, Mănăstirea Bogoliubski, Cnezatul Vladimir-Suzdal)

Sfântul ANDREI, Prinţul de Bogoliubov

Andrei I Iurievici Bogoliubski (cel Pios) a fost un cneaz rus, conducător al Cnezatului Vladimir-Suzdal.

Andrei cel Pios a fost cel care a dus Vladimirul pe culmile puterii politice. El a tratat vechile centre de putere (printre ele aflându-se și Kievul) cu dispreț. După ce a atacat și incendiat Kievul în 1169, a refuzat să accepte tronul kievean, în schimb l-a numit la conducerea cnezatului rival pe fratele său mai mic. El s-a arătat mai preocupat de capitala Vladimir, pe care a împodobit-o cu minunate Catedrale și Mânăstiri din piatră albă. A fost asasinat de boierii săi, la reședința proprie din Bogoliubovo.

Este Sfânt al Bisericii Ortodoxe Ruse din 1702, când Moaștele sale au fost găsite și așezate într-un Altar de argint din Catedrala Adormirii Maicii Domnului, construită cu contribuția Patriarhului Iosif al Moscovei.

A fost fiul lui Iuri Dolgoruki, cel care l-a proclamat pe Andrei prinț în Vîșhorod (lângă Kiev). Mama lui era o prințesă polovțiană (cumană), fiica hanului Aepa / Aiepa.

Andrei a părăsit Vîșhorod în 1155 și s-a mutat la Vladimir. După moartea tatălui său (1157), a devenit cneaz (prinț) al Vladimirului, Rostovului și al Suzdalului.

Andrei Bogoliubski a încercat să unească pământurile rusilor sub autoritatea sa. Din 1159 a luptat insistent pentru aducerea Novgorodului sub conducerea sa și a început un complicat joc militar și diplomatic în sudul Rusiei Kievene. În 1162, Andrei Bogoliubski a trimis un ambasador la Constantinopol, pentru a face lobby pentru crearea unui sediu separat al mitropolitei în Vladimir. În 1169 trupele sale au jefuit Kievul, devastându-l ca niciodată. După jefuirea orașului, a furat multe opere de artă religioasă, printre care Icoana bizantină „Maica Domnului”. Andrei l-a numit pe fratele său Gleb ca prinț al Kievului, în încercarea de a-și uni pământurile cu Kievul. După moartea fratelui său în 1171, Andrei a fost implicat într-un război de 2 ani pentru a menține controlul asupra Kievului, care s-a încheiat cu înfrângerea sa.

Andrei a ajuns să primească un tribut din partea populației de lângă Dvina de Nord. Devenit „conducător al întregului pământ al [Cnezatului] Suzdal”, Andrei Bogoliubski și-a mutat capitala la Vladimir, a întărit-o și a construit magnifica Catedrală a Adormirii din Vladimir, Biserica Mijlocirii a Sfintei Fecioare de pe râul Nerl și alte Biserici și Mânăstiri. Sub conducerea sa, Vladimir a fost mult mărit și au fost construite fortificații în jurul orașului.

În același timp, castelul Bogoliubovo a fost construit lângă Vladimir și a devenit o reședință preferată a sa. De fapt, el a primit porecla „Bogoliubski” în cinstea acestui loc. El a adus icoana Sfânta Fecioară din Vladimir în orașul al cărui nume îl poartă acum. În timpul domniei lui Andrei Bogoliubski, Cnezatul Vladimir-Suzdal a dobândit o putere semnificativă și a fost cel mai puternic dintre cnezatele Rusiei Kievene.

Creșterea autorității domnești și conflictul cu boierii puternici au fost cauza unui complot împotriva lui Andrei Bogoliubski, în urma căruia a fost ucis în noaptea de 28 spre 29 Iunie 1175. Douăzeci de răzvrătiți nemulțumiți au năvălit în camerele sale și l-au ucis pe Andrei în pat. Toporul său de război încrustat cu argint poate fi văzut acum la Muzeul de Istorie de Stat din Moscova.

Fiul său, Iuri Bogoliubski, a fost primul soț al reginei Tamara cea Mare a Georgiei. O Icoană veche, Sfânta Fecioară din Bogoliubovo, a fost pictată în 1157 la cererea cneazului Andrei Bogoliubski. Icoana este sărbătorită anual de Biserica Ortodoxă Rusă la 18 Iunie.

Sfântul Cuvios PETRU, Făcătorul-de-Minuni, din Rostov, Rusia († 29 Iunie 1290)

Sfântul Cuvios PETRU, Făcătorul-de-Minuni, din Rostov

Petru era de neam tătar şi nepotul de frate al Hanului tătar Berkai. El a auzit odată o predică despre mântuirea sufletului rostită de Sfântul Chiril al Rostovului, iar acele cuvinte i-au intrat în inimă adânc. Când a mai fost de faţă şi la minunata vindecare a fiului lui Berkai prin rugăciunile Sfântului Chiril, el a parasit, în taină, Hoarda de Aur şi s-a refugiat la Rostov, unde a luat Sfântul Botez. S-a închinat, pe sine, din toată inima, din tot cugetul şi din toată virtutea lui tuturor nevoinţelor şi studierii, cu osârdie, a Sfintelor Scripturi şi Dreptei Credinţe. Astfel petrecând el, i s-au înfăţişat odată la malul unui lac înşişi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, la ceasul nopţii, în vis şi i-au poruncit lui ca să le zidească lor o Biserică în chiar acel loc şi i-au dat şi banii îndestulători pentru sfânta zidire. Fericitul Petru cu adevărat a ridicat o preafrumoasă şi slăvită Biserică în acel loc şi a fost tuns Monah în ea, pe când s-a aflat la adânci bătrâneţe, după moartea soţiei lui. Fericitul Petru a adormit, cu pace, la foarte adânci bătrâneţi, în a douăzeci şi noua zi a lunii Iunie din anul 1290, iar Biserica de el durată s-a făcut Mânăstire, care există şi în ziua de azi: ea se numeşte Mânăstirea Petrovsk.

Sfânta PARASCHEVA, din Kevrolsk (lângă Arkhangelsk, Rusia), sora Sfântului copil Artemie, din Verkola († secolul al XVI-lea)

Sfântul ŞTEFAN, din Omsk, Rusia († 1877)

Sfinții Sfințiți Noi Mucenici, din Rusia: TEOGHEN (Kozârev), Arhimandritul († 1939), TIMOTEI (Petropavlovskii), Preotul († a fost împuşcat pe 30 Iunie 1918 de bolşevici), Sfântul Cuvios Nou Mucenic NICANDRU (Prusak), Monahul (n. 1865-† a fost împuşcat pe 30 Iunie 1918 de bolşevici) și Sfântul Nou Mucenic IOAN (Demidov) (n. 14 Septembrie 1907-† a murit pe 30 Iunie 1944, în lagărul de muncă silnică Izvestkovaya, unde ispăşea o sentinţă de 10 ani), care au pătimit în timpul regimului comunist.

Sfântul Sfinţit Nou Mucenic TIMOTEI (Petropavlovskii), Preotul
Sfântul Cuvios Nou Mucenic NICANDRU (Prusak), Monahul

Sfântul Sfințit Nou Mucenic MILAN, din Serbia, ucis de ustaşii croaţi († 1941).

Tot în această zi, pomenim canonizarea (1918) Sfântului Ierarh SOFRONIE, Episcop de Irkutsk († 1771).

Sfântul Ierarh SOFRONIE, Episcop de Irkutsk

Şi tot în această zi, îl pomenim pe Sfântul Nou Mucenic ALEXANDRU (Schmorell), din München, Germania (n. 16 Septembrie 1917, Orenburg, Rusia -† 13 iulie 1943, München).

Sfântul Nou Mucenic ALEXANDRU (Schmorell), din München

VIAŢA SFÂNTULUI NOU MUCENIC ORTODOX ALEXANDRU (SCHMORELL), DIN MÜNCHEN

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi ! Amin !

Surse bibliografice:

 1. https://de.wikipedia.org/wiki/Erentrudis_von_Salzburg;
 2. http://www.sihastriaputnei.ro/sites/default/files/attachments/2018/06/30_.jpg;
 3. https://fr.wikipedia.org/wiki/Bertrand_du_Mans;
 4. https://basilica.ro/%E2%80%A0-soborul-sfintilor-12-apostoli-%E2%80%A0-sf-ier-ghelasie-de-la-ramet/;
 5. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Villac_%C3%A9glise_vitrail_choeur.JPG;
 6. http://www.sihastriaputnei.ro/sites/default/files/attachments/2018/06/30.jpg;
 7. https://fr.wikipedia.org/wiki/Martial_de_Limoges;
 8. https://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/11/sf-ghelasie-ramet.png;
 9. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Saint_Queen_Dinar.jpg;
 10. https://www.academia.edu/43931626/Soborul_celor_12_apostoli_ai_Domnului_nostru_Iisus_Hristos_30_iunie_;
 11. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/sv-ioann-demidov;
 12. https://en.wikipedia.org/wiki/Basilides_and_Potamiana;
 13. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/assets/img/saints/2136/p1e5ihghipjs51a3315m211a018ks3.jpg;
 14. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Andrey_Bogolubskii.jpg;
 15. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/assets/img/icons/78/p1ecvfmlf31dkd1k9i10jt10j15jr3.jpg;
 16. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Salzburg_-_S%C3%BCd_-_Pfarrkirche_Herrnau_-_2014_03_17_-_Relief.jpg;
 17. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/assets/img/icons/111/p1an5u7rsl1iqq1rii1glcu5rm875.png;
 18. https://en.wikipedia.org/wiki/Andrey_Bogolyubsky;
 19. https://02varvara.files.wordpress.com/2012/01/00-st-alexander-schmorell-the-passion-bearer.jpg?w=1200&h=1600;
 20. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/sv-nikandr-prusak;  
 21. https://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Bogoliubski;
 22. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/assets/img/saints/5491/p1ecv9o8kblulbqm10j7k4f137i4.jpg;
 23. https://translate.google.com/translate?sl=bg&tl=en&u=https://bg.wikipedia.org/wiki/%25D0%2590%25D0%25BD%25D0%25B4%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25B9_I;
 24. https://i.etsystatic.com/25499267/r/il/4ca1c4/2784686078/il_570xN.2784686078_3slp.jpg;;
 25. https://en.wikipedia.org/wiki/June_30_(Eastern_Orthodox_liturgics);
 26. https://www.ebay.co.uk/itm/New-Martyr-Alexander-Schmorell-Holy-Passion-bearer-Alexander-of-Munich-/152615368910;
 27. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/sv-timofej-petropavlovskij;
 28. https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexander_Schmorell;
 29. https://webrccqn6ywtcqaamicwzri3bu-ac4c6men2g7xr2a-azbyka-ru.translate.goog/days/assets/img/saints/201/p1e05mhrq4v023v7ag353p1fns4.jpg;
 30. https://www.imoph.org/pdfs/IconologicalSynaxarion/06-June/30JuneEng.pdf;  
 31. https://i.etsystatic.com/19771777/r/il/80c18a/1819920270/il_fullxfull.1819920270_ph4o.jpg;
 32. http://www.sihastriaputnei.ro/sites/default/files/attachments/2016/06/sinaxar_iunie.pdf

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: