BIBLIA ORTODOXĂ ILUSTRATĂ-56

VECHIUL TESTAMENT

56. Regele Saul

Saul primeşte ungerea ca rege – Saul, întâiul rege al israeliţilor

<În vremea aceea era unul din fiii lui Veniamin, cu numele Chiş, fiul lui Abiel, fiul lui Ţeror, fiul lui Becorat, fiul lui Afia, fiul unui veniaminean, om de ispravă. Acesta avea un fiu, cu numele Saul, tânăr şi frumos, încât nu mai era nimeni în Israel mai frumos ca el; acesta era de la umeri în sus mai înalt decât tot poporul. O dată s-au rătăcit asinele lui Chiş, tatăl lui Saul, şi a zis Chiş către Saul, fiul său: „Ia cu tine pe unul din argaţi şi, sculându-te, du-te de caută asinele!„> (1 Regi 9, 1-3)

Şi tot căutând ei asinele, au ajuns până la Rama, unde trăia Samuel şi s-au abătut pe la dânsul, să vadă, nu cumva le-ar putea el spune de paguba lor.

Şi, după ce s-a înfăţişat Saul înaintea lui Samuel, Domnul a zis către bătrânul judecător:

 „Iată omul despre care ţi-am vorbit Eu. Acesta va cârmui pe poporul Meu!” (1 Regi 9, 17)

Atunci Samuel a zis către Saul: „Nu te mai îngriji de asine, că s-au găsit!

<Atunci, luând Samuel vasul cel cu untdelemn, a turnat pe capul lui Saul şi l-a sărutat, zicând: „Iată Domnul te unge pe tine cârmuitor al moştenirii Sale; vei domni peste poporul Domnului şi-l vei izbăvi din mâna vrăjmaşilor celor dimprejurul lor”>. (1 Regi 10, 1)

După aceea, Saul s-a întors acasă.

Saul ales rege

<Atunci a adunat Samuel poporul la Domnul, în Miţpa. Şi a zis către fiii lui Israel: „Aşa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: „Eu am scos pe Israel din Egipt şi v-am izbăvit din mâna Egiptenilor şi din mâna tuturor împărăţiilor care vă apăsau. Dar voi acum aţi lepădat pe Domnul Dumnezeul vostru, Care vă scapă din toate necazurile şi nevoile voastre şi aţi zis către El: „Pune rege peste noi!” Înfăţişaţi-vă dar înaintea Domnului, după seminţiile voastre şi după familiile voastre!” Şi a poruncit Samuel tuturor seminţiilor lui Israel să se apropie şi a fost arătată seminţia lui Veniamin. Apoi a poruncit să se apropie familiile din seminţia lui Veniamin şi a ieşit la sorţi familia lui Matri; după aceea au fost aduşi bărbaţii din familia lui Matri şi a ieşit la sorţi Saul, fiul lui Chiş şi l-au căutat, dar nu l-au găsit. Şi au întrebat iarăşi pe Domnul: „Va veni el oare aici?” Iar Domnul a zis: „Iată-l, se ascunde printre lucruri„. Atunci au alergat şi l-au luat de acolo şi el a stat în mijlocul poporului şi poporul îi venea numai până la umeri. Şi a zis Samuel către tot poporul: „Vedeţi pe cine a ales Domnul? Asemenea lui nu este în tot poporul„. Atunci tot poporul a strigat şi a zis: „Să trăiască regele!„> (1 Regi 10, 17-24)

Saul neascultător

Samuel a zis odată către Saul:

<”Mergi acum şi bate pe Amalec şi pe Ierim şi nimiceşte toate ale lui. Să nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimiceşte şi dă blestemului toate câte are. Să nu-i cruţi, ci să dai morţii de la bărbat până la femeie, de la tânăr până la pruncul de sân, de la bou până la oaie, de la cămilă până la asin„. Atunci a lovit Saul pe Amalec şi l-a bătut de la Havila până la Şur, care este în faţa Egiptului; iar pe Agag, regele lui Amalec, l-a prins viu şi pe popor l-a ucis tot cu sabia şi a ucis şi pe Ierim. Dar Saul şi poporul au cruţat pe Agag, pe cele mai bune din oi şi din vitele cornute, mieii îngrăşaţi şi tot ce era bun şi n-a vrut să le piardă; Iar toate lucrurile neînsemnate şi rele le-au pierdut. Atunci a fost cuvântul Domnului către Samuel astfel: „Îmi pare rău că am pus pe Saul rege, căci el s-a abătut de la Mine şi cuvântul Meu nu l-a împlinit„. Şi s-a întristat Samuel şi a strigat către Domnul toată noaptea. Iar a doua zi dis-de-dimineaţă, sculându-se, a ieşit în întâmpinarea lui Saul. şi i s-a spus lui Samuel că Saul a fost pe Carmel şi şi-a ridicat acolo semn de aducere aminte, iar de acolo s-a întors şi s-a coborât la Ghilgal. Iar după ce a ajuns Samuel la Saul, Saul i-a spus: „Iată am împlinit cuvântul tău!” Samuel a zis: „Dar ce este acest behăit de oi ce-mi ajunge la urechi şi acel muget de boi pe care-l aud?” Iar Saul a răspuns: „Le-am adus de la Amalec, de vreme ce poporul a cruţat pe cele mai bune din oi şi din vitele mari, ca să fie aduse jertfă Domnului Dumnezeului tău. Iar pe celelalte le-a nimicit„. A răspuns Samuel: „Au doară arderile de tot şi jertfele sunt tot aşa de plăcute Domnului, ca şi ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai bună decât jertfa şi supunerea mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci nesupunerea este un păcat la fel cu vrăjitoria şi împotrivirea este la fel cu închinarea la idoli. Pentru că ai lepădat cuvântul Domnului, şi El te-a lepădat, ca să nu mai fii rege peste Israel„>. (1 Regi 15, 3, 7-15, 22-23)

“Apoi s-a dus Samuel la Rama, iar Saul s-a dus la casa sa în Ghibeea lui Saul. şi nu s-a mai văzut Samuel cu Saul până în ziua morţii sale”. (1 Regi 15, 34) 

“Cine se va înălţa pe sine se va smeri, şi cine se va smeri pe sine se va înălţa”. (Mt. 23, 12).

SURSE BIBLIOGRAFICE

Alătură-te conversației

2 comentarii

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: