BIBLIA ORTODOXĂ ILUSTRATĂ-57

VECHIUL TESTAMENT

57. Alegerea lui David

Un fiu al lui Iesei va fi rege

<Domnul a zis către Samuel: „Până când te vei tângui tu pentru Saul, pe care l-am lepădat, ca să nu mai fie rege peste Israel? Umple cornul tău cu mir şi du-te, că te trimit la Iesei Betleemitul, căci dintre fiii lui Mi-am ales rege„. Samuel a zis: „Cum să mă duc? Va auzi Saul şi mă va ucide„. Iar Domnul a zis: „Ia cu tine o juncă din cireadă şi zi: Am venit să aduc jertfă Domnului. Şi cheamă pe Iesei şi pe fiii lui la jertfă, şi Eu îţi voi arăta ce să faci şi-Mi vei unge pe acela pe care îţi voi spune Eu„>. (1 Reg. 16, 1-3)

Dumnezeu îl alege pe David

<Şi a făcut Samuel aşa, cum i-a spus Domnul.

Iar după ce au venit ei, văzând el pe Eliab, a zis: „De bună seamă, acesta este înaintea Domnului unsul Lui„. Dar Domnul a zis către Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea lui şi la înălţimea staturii lui; Eu nu Mă uit ca omul; căci omul se uită la faţă, iar Domnul se uită la inimă„>. (1 Reg. 16, 4, 6-7)

<Şi aşa a adus Iesei pe şapte din fiii săi, dar Samuel a zis către Iesei: „Pe nici unul din aceştia nu l-a ales Domnul!” După aceea a zis Samuel către Iesei: „Oare toţi fiii tăi sunt aici?” Iar Iesei a răspuns: „Mai am unul mai mic. Acela paşte oile„. A zis Samuel: „Trimite să-l aducă, pentru că nu vom şedea să prânzim până nu vine acela„. Şi a trimis Iesei şi l-au adus. Acela era bălan, cu ochi frumoşi şi plăcut la faţă. Atunci Domnul a zis: „Scoală de-l unge, căci acesta este!” Şi a luat Samuel cornul cu mir şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui>. (1 Reg. 16, 10-13)

“Şi a odihnit Duhul Domnului asupra lui David din ziua aceea şi după aceea. Iar Samuel s-a sculat şi a plecat la Rama”. (1 Reg. 16, 13)

David la curtea lui Saul

<Atunci s-a depărtat de la Saul Duhul Domnului şi-l tulbura un duh rău, trimis de Domnul. Şi au zis slugile lui Saul: „Iată un duh rău trimis de Domnul te tulbură. Să poruncească dar domnul nostru slugilor sale care sunt înaintea ta şi să caute un om iscusit lâ cântarea din harpă, şi când va veni asupra ta duhul cel rău trimis de la Dumnezeu, atunci acela, cântând cu mâna sa, te va linişti„. Şi a răspuns Saul slugilor sale: „Căutaţi-mi un om care cântă bine şi mi-l aduceţi„. Atunci unul din slujitorii lui a zis: „Iată eu am văzut la Iesei Betleemitul un fiu care ştie să cânte, om voinic şi războinic, priceput la vorbă şi bărbat chipeş şi Domnul este cu el„. A trimis deci Saul vestitori la Iesei şi i-a spus: „Trimite la mine pe David, fiul tău cel de la turmă„. Şi a luat Iesei un asin încărcat cu pâine şi un burduf cu vin şi un ied şi le-a trimis cu David, fiul său, la Saul>. (1 Reg. 16, 14-20)

<Şi a venit David la Saul, s-a înfăţişat înaintea lui şi a plăcut acestuia foarte mult şi l-a făcut purtătorul său de arme. După aceea a trimis Saul să i se spună lui Iesei: „Lasă pe David să slujească la mine, că a aflat el bunăvoinţă în ochii mei!” Iar când duhul cel trimis de Dumnezeu era peste Saul, David, luând harpa, cânta şi lui Saul îi era mai uşor şi mai bine şi duhul cel rău se depărta de el>. (1 Reg. 16, 21-23)

“Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi”, (Lc. 1,52).

*                                  *                                  *

În Duminica Sfinţilor Strămoşi, Duminica dinaintea Naşterii lui Iisus Hristos, îl pomenim şi pe Sfântul Iesei, fiul lui Obed.

Sfântul Iesei, fiul lui Obed

Cu ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Arborele lui Iesei

“Scena îl înfăţişează pe Iesei, tatăl lui David, culcat, dormind. Din pieptul lui răsare tulpina unei viţe, din care se desfac trei ramuri principale, pornind fiecare în direcţii diferite, încolăcindu-se din loc în loc în rotocoale, (medalioane) cu frunziş sărac sau în corole de flori, în care sunt zugrăvite miniatural, chipurile câtorva dintre principalii strămoşi după trup ai Mântuitorului, enumeraţi în cartea genealogiei Sale — până la David, fiul lui Iesei, şi Iesei, „rădăcina“ (Matei 1, 1-17 şi Luca 3, 23-38); sunt zugrăvite şi chipuri de Prooroci care au prezis înTruparea şi Naşterea Domnului din Fecioară.

Tema o găsim şi în cântările Bisericii (Catavasiile Crăciunului, peasna a IV-a), unde Iesei e comparat cu rădăcina sau tulpina unei viţe din care a odrăslit, ca o mlădiţă tânără, Hristos-Mântuitorul prin Sfânta Fecioară: „toiag din rădăcina lui Iesei şi floare dintr-însul, Hristoase, din fecioară ai odrăslit“ (Minei pe Decembrie). Inspirându-se din această cântare, zugravii au ilustrat-o cu ajutorul motivului viţei de vie, motiv foarte răspândit în Asia”.

SURSE BIBLIOGRAFICE

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: